1. Home
  2. Prezentacije
  3. Toyota Yaris GRMN (2018.)
Toyota Yaris GRMN (2018.)
0

Toyota Yaris GRMN (2018.)

435
0
Podelite sa prijateljima:

„Japanska zujalica“

Kroz celu svoju istoriju Toyota se nije mogla pohvaliti sa mnogo automobila visokih performansi. Istina, Corolla je jedno vreme dominirala reli šampionatom i Supra je bila omiljeni izbor uličnih trkača, ali sa izuzetkom GT86 u ponudi japanskog proizvođača vozila, trenutno ne postoji ni jedan performantan automobil. Iz tog razloga predstavlja veliko iznenađenje što je najnoviji sportski automobil GRMN verzija pomalo zaboravljenog Yarisa, a kao lokacija za premijeru je izabran ovogodišnji Salon automobila u Frankfurtu.

Kratka istorija

Yaris je relativno poznat automobil širom sveta, a njegova istorija vuče poreklo od 1999. godine, kada je svetlost dana ugledala prva generacija. Zanimljiv detalj je onaj da Yaris ime na modelu iz naše priče nosi samo u Evropi i Severnoj Americi, dok ostala tržišta imaju neka sasvim druga imena. Primera radi, heč je na domaćem tržištu poznat kao Vitz dok je sedan ustvari model Platz. Dodatna konfuzija stiže i sa američkog tržišta, gde se sedan prodaje kao Yaris iA (po uzoru na prethodni Scion iA), a reč je o Mazdi2 sa nešto izmenjenim prednjim delom. Treća generacija Yarisa za azijska tržišta je takođe izuzetno drugačija od evropskog i američkog modela, a Toyota nikada nije objasnila zašto je tako. U svakom slučaju, Yaris je u Evropi jedan od najvećih uspeha za japanskog proizvođača vozila i prošle godine je prodato približno 200.000 vozila. Sa druge strane, automobil je u potpunosti zakazao u Americi sa samo 10.872 isporučena vozila.

GRMN

Gazoo Racing Masters of Nurburgring, ili GRMN, je specijalno odeljenje Toyotinog trkačkog tima Gazoo Racing sa ciljem proizvodnje uličnih trkača. Ovaj tim je u prošlosti bio jedan od dva trkačka tima japanskog proizvođača vozila (drugi je bio Toyota Racing) i spremao je automobile za Svetski Reli Šampionat (WRC), Formulu 1 i američki NASCAR šampionat. Toyota je u međuvremenu spojila dva tima sa ciljem da zabeleži što bolji rezultat na LeMans 24 sata trci, a zatim su počeli da niču i serijski modeli. Prvo je usledio Vitz (prva generacija Yarisa), zatim iQ i na kraju GT86, a kao što im ime kaže, oni su bili razvijeni na čuvenoj nemačkoj stazi Nurburgring. Nijedan od njih se nije prodavao izvan Japana, što nam govori da je Yaris prvi GRMN automobil kome je tako nešto pošlo za rukom.

Dizajn & enterijer

Trkački model iz WRC šampionata je služio kao dizajnerska inspiracija, a GRMN donosi nekoliko novih detalja po kojima se razlikuje od standardnog modela. Yaris je već osvežen za 2018. godinu pa tako veće potrebe u prednjem delu i nisu bile potrebne. Sa izuzetkom crne maske hladnjaka i crne linije na braniku, prednji deo se nije ni promenio. Zadnji deo je dobio novi branik sa izduvnom granom u sredini i poveći spojler, a ostale dizajnerske promene se odnose na 17-inčne felne, mali spojler i nekoliko trkačkih traka u crnoj i crvenoj boji. Iako većina konkurenata odavno prelazi samo na heč sa petoro vrata, Toyota će nastaviti da nudi i verziju sa troje vrata.

Enterijer je startovao sa bolje opremljenim modelom, a zatim je usledila lista modifikacija. Volan je preuzet iz GT86, pedale su razvijene od hroma, a tu je i veliki broj plastike u sivoj boji da se dobije imitacija hroma. Sportska sedišta su zamenila serijska, ali su ona već sada dobila mnogo kritika da su previše visoko postavljena i da ne pružaju dobru udobnost. Ostatak enterijera se uglavnom nije promenio i gotovo je identičan svakoj drugoj Yaris, što nam govori da je Toyota igrala na sigurne karte.

Mehanika

U svetu hot heč automobila najbitniji detalj je motor, a GRMN pokreće 1,8-litarski benzinac sa 217 ks i 250 Nm obrtnog momenta zahvaljujući pomoći kompresora. Jedini menjač je šestostepeni automatik i on snagu prenosi na prednje točkove. U vreme pisanja ove priče zvanične performanse nisu poznate, ali po nekim najavama ubrzanje do 100 km/h iznosi 6,3 sekunde uz maksimalnu brzinu od 229 km/h. Ali to nije sve: japanski proizvođač vozila je proveo mnogo sati na Nurburgringu da bi doterao ogibljenje i kočnice do perfekcije. Ono šta je posebno impresivno je izuzetno niska težina od samo 1.135 kg, što je manje ne samo nego glavni rivali kao što su Ford Fiesta ST i Peugeot 208 GTi već i mnogo hvaljena Toyota GT86.

Zaključak

Dok su prethodni GRMN modeli biti rezervisani samo za japansko tržište, ova specijalna verzija Yarisa će stići i u Evropu. Naime, Toyota planira da ponudi samo 400 primeraka po početnoj ceni od 29.500 evra. Mnogi kažu da će teško biti pronaći kupce koji će platiti cenu GT86 za Yaris, ali treba spomenuti da GRMN donosi manju težinu i veću snagu nego bilo koji drugi konkurent. To bi, makar na momenat, moglo da odvrati pažnju publike od podatka da Yaris počinje da pokazuje godine i da je vreme za zamenu. To bi se, navodno, trebalo desiti do kraja 2018. godine kada će da debituje potpuno novi model u saradnji sa Mazdom.

Zoran Tomasović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(435)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments