1. Home
  2. Vesti
  3. Milioni Hyundai-Kia automobila s problematičnim motorima
Milioni Hyundai-Kia automobila s problematičnim motorima
1

Milioni Hyundai-Kia automobila s problematičnim motorima

1.18K
1
Podelite sa prijateljima:

Počev od 2015. godine, južnokorejske marke, Hyundai i Kia, sprovele su seriju povlačenja vozila na korektivne intervencije zbog greške na motoru, koje u nekim slučajevima mogu da dovedu do požara i otkazivanja.

Kako se čini, problem ni izbliza nije rešen, a ono što je takođe interesantno je da neki automobili, koji su navodno popravljeni, treba da se vrate u servise zbog neadekvatno urađene intervencije.

Hyundai je objavio da su neki od automobila, čiji su motori zamenjeni u prethodnim povlačenjima, i dalje u opasnosti, jer crevo za gorivo nije korektno povezano sa pumpom visokog pritiska.

Da bi utvrdili da li se o tome radi, kompanije su obavestile oko 170.000 kupaca da će zakazati termin kod kod servisera. U povlačenje su uključeni Hyundai Sonata 2011-2018., Hyundai Santa Fe Sport 2013-2018., Kia Optima 2011-2014., Kia Sorento 2012-2014. i Kia Sportage 2011-2013.

Međutim, to je samo vrh ledenog brega. U odgovoru na izveštaje vezane za kvarove na motorima koji datiraju iz 2010., u kompaniji su razvili ažuriranje softvera, koje su nazvali sistem senzora za detekciju detonatnog sagorevanja. Ovo unapređenje softvera će biti instalirano na 3,7 miliona automobila i služiće kao limiter broja obrtaja u slučaju opasnosti od otkazivanja.

Bliže objašnjeno, dotični senzor će „u kontinuitetu vršiti monitoring simptoma koji mogu prethoditi otkazivanju motora“. Ukoliko je problem detektovan, lampica upozorenja i zvučni signal će se aktivirati u cilju upozorenja vozača, dok će motor automatski biti sprečen da pređe 2.000 o/min, dok će brzina biti ograničena na 90 km/h.

Sistem je kreiran da bi sprečio kvar motora i u isto vreme omogućio vozaču da dođe do najbliže Hyundai-Kia radionice.

Pomalo komično je što su Južnokorejci, da bi kompenzovali stvar, obećali produženu garanciju od 10 godina i 190.000 kilometara (sa 160.000), kako za prve, tako i druge vlasnike pogođenih vozila.

AutoRepublika

(1176)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Renoj Peugeotuare

Jao ovo nije tacno klevecu.A ako je i tacno vw je kriv,podmetnuo im taj senzor.