1. Home
  2. Vesti
  3. Volvo XC40 predstavljen publici (video)
Volvo XC40 predstavljen publici (video)
0

Volvo XC40 predstavljen publici (video)

1.12K
0
Podelite sa prijateljima:

Volvo XC40 se probija na nove teritorije za švedskog proizvođača. Prvi je model marke koji će pozicionirati u segmentu u kojem vladaju BMW X1 i Audi Q3. Takođe, XC40 je ključni deo Volvoovog plana za povećanjem globalne prodaje za gotovo 50 odsto, na 800.000 jedinica do 2020.

XC40 je isto tako prvi Volvoov model sa induktivnim punjenjem za mobilne uređaje i prvi koji nudi car sharing opciju za porodicu i prijaelje.

On će takođe lansirati  platformu za novi „all-inclusive“ servis, Care by Volvo, koji pokriva troškove poput održavanja, osiguranja, promene pneumatika i još mnogo toga. Švedska marka kaže da će paket biti transparentan, olakšavajuća alternativa lizingu ili kupovini. Servis će biti dostupan za kupce XC40 u sedam evropskih zemalja, Švedskoj, Norveškoj, Nemačkoj, Italiji, Španiji, Velikoj Britaniji i Poljskoj, kao i SAD.

Volvo kaže da će servis koštati 690 evra mesečno u Evropi.

Pored velikog akcenta na pogodnosti, marka je XC40 napakovala bezbednosnim i info-zabavnim tehnologijama koje se nalaze u skupljim i većim modelima, poput City Safety prevencije sudara i info-zabavnog sistema kontrolisanog dodirom.

Šef kompanije, Hakan Samuelson, kaže da je cilj švedskog proizvođača da sa XC40 proširi uticaj marke i povede je ka novom smeru. „On je svež, kreativan i poseban novi član Volvoove game“, rekao je Samuelson.

Jak izazivač

Analitičari tržišta veruju da će Volvoovi napori u vezi sa XC40 biti nagrađeni. „On će pružiti više za dati novac u odnosu na SUV modele poput Audija Q3, Mercedesa GLA, pa čak i Jaguara E-pace“, rekao je Jan Flečer, analitičar iz IHS Markita.

IHS Markit očekuje da Volvo prodaje 125.000 XC40 na globalnom planu, gde će vodeća biti Kina sa 25.000 do 27.000 jedinica, a za njom idu SAD (16.000 jedinica) i Velika Britanija (14.000 jedinica).

„To nisu velike brojke, ali su konstantne. One takođe značajno povećavaju Volvoov ukupan obim prodaje“, rekao je Flečer.

IHS Markit prognozira prodaju Volvoa od 733.500 vozila do 2020. i dostizanje brojke od 800.000 sredinom naredne dekade.

U Evropi, XC60 je broj 1 premijum SUV srednje veličine po prodaji, ispred modela poput Audija Q5 i Mercedesa GLC. Na pitanje da li bi XC40 mogao da udvostruči rezultat većeg „brata“ i naći se iznad nemačkih marki koje vladaju u segmentu, Flečer je rekao: „Videli smo to i ranije, tako da bi to moglo da se desi ponovo. Međutim, to najviše zavisi od cenovne kategorizacije.“

X1 vodi u segmentu u Evropi, dok su iza njega Audi Q2 i Q3, dok Mercedes GLA i Range Rover Evoque zaokružuju prvih pet. Ukupna prodaja unutar segmenta je porasla za 24 odsto na 237.542 automobila u Evropi tokom prvog polugodišta, po podacima JATO Dynamicsa.

Otvorene knjige porudžbina

Volvo će primati porudžbine za novi SUV u Evropi i SAD već ovog meseca. Isporuke počinju u prvom kvartalu 2018.

XC40 će ponuditi dve pogonske opcije pri samom lansiranju: 2,0-litarski dizel sa 190 ks i 2,0-litarski benzinac sa 250 konja. Oba motora su uparena sa osmostepenom automatskom transmisijom i pogonom na sve točkove. „Plug-in“ hibridna i električna verzija će stići nešto kasnije.

U standardnu bezbednosnu opremu XC40 se ubraja četvrta generacija City Safety prevencije sudara, koja sprečava sudare pri brzinama do 60 km/h; reč je o tehnologiji koja zaustavlja automobil i izbegava potencijalne čeone sudare.

Što se opcione opreme tiče, ona uključuje poluautonomni Pilot Assist sistem, koji može da upravlja, ubrzava i koči u izvesnim postavkama. Kamera od 360 stepeni pomaže prilikom manevrisanja u tesnim parking prostorima, a sistem može i da navodi vozilo u parking mesto.

XC40 je prvi Volvo koji leži na modularnoj CMA arhitekturi, koja je razvijena u kooperaciji sa kineskim Geely Automobileom. Proizvodnja novog modela startuje u novembru, u Volvoovoj fabrici u Gentu, u Belgiji. Marka planira da proizvodi XC40 i u Lućaou u Kini, za lokalno tržište.

U čemu je Volvo XC40 pionir

Prvi Volvo sa integrisanim induktivnim punjenjem za mobilne telefone

Prvi Volvo sa unapređenim City Safety sistemom

Prvi Volvo sa opcionom 3D mapom Geteborga

Prvi moderni Volvo bez zvučnika u prednim vratima

Prvi Volvo sa Care By Volvo „all-inclusive“ servisom

Prvi Volvo sa car-sharing opcijom za porodicu i prijatelje

Prvi premijum kompaktni SUV u Volvoovoj istoriji

Pvi model u klasi kompaktnih SUV-a sa CMA arhitekturom

 

(1122)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments