1. Home
  2. Industrija
  3. Mini sprema rivala Golfu
Mini sprema rivala Golfu
2

Mini sprema rivala Golfu

242
2
Podelite sa prijateljima:

Mini već neko vreme priča o proširenju i obnavljanju asortimana, a bivši šef brenda Bernd Korber nam je pre dve godine rekao da se radi na novom krosoveru pored još dva nova modela. Istu priču priča i njegova naslednica Stefani Vurst.

Nova šefica, koja je nasledila Korbera u februaru, planira da Mini predstavi najmanje tri nova potpuno električna modela, repozicionira svoju SUV ponudu tako da uključuje dva modela, a takođe, potencijalno uđe na porodično tržište hečbeka sa novim automobilom koji će zameniti Clubmana.

Govoreći za Auto Express, Vurst je rekla: „Imamo mali automobil (Cooper), imamo mali i povišeni (Aceman) i imamo veliki i povišeni (Countryman). Nemamo veliki automobil sa normalnim klirensom. Takva karoserija je izvodljiva. Veliki sam obožavatelj analize različitih tipova karoserija.“

Nešto slično što želi gospođa Vurst već postoji u liniji Minija od 2007. godine, sa čudnim imenom Clubman. Za svoju drugu generaciju, Clubman je narastao u porodični hečbek dužine 4,2 metra. Ali šeficin  nagoveštaj „drugog tipa karoserije“ sugeriše da bi se oblik hečbeka mogao koristiti za zamenu Clubmana, što bi se moglo dogoditi pre ili kasnije, s obzirom da je trenutni model sada star sedam godina.

A insajderi iz Minija su čak otkrili za Auto Express da su razmišljali o automobilu koji bi bio pandan Golfu. Ali Vurst nije isključila ni serijsku verziju koncepta Urbanaut.

Mini „Golf“ bi takođe mogao da pomogne planovima brenda za rast u SAD – u čemu će pomoći i veći SUV Countryman. „Countryman će biti veoma dobar auto za SAD“, rekla nam je Vurst. To je zato što je postavljeno da značajno poraste u veličini, na oko 4,5 metara dužine, sa potpuno električnim Acemanom ispod njega u Minijevoj liniji modela.

Novi Mini bi verovatno bio zasnovan na istoj platformi kao i novi Countryman, koji bi trebalo da se proizvodi u BMW-ovoj fabrici u Lajpcigu i dostupan u potpuno električnom i benzinskom obliku. To znači da će verovatno koristiti BMW-ovu platformu FAAR (ažurirana verzija arhitekture UKL na kojoj se nalazi Minijeva trenutna generacija automobila), koja omogućava sve, od motora sa unutrašnjim sagorevanjem preko priključnog hibrida do potpuno električnih pogonskih agregata.

Korišćenje FAAR-a će smanjiti troškove, a BMW-ova potpuno električna platforma „Neue Klasse“ rezervisana je za veće modele. „Moramo da ostanemo dostupni“, rekla je Vurst.

Novi modeli će verovatno dobiti suptilno drugačiji izgled od ostalih Minija. „Imaće nova lica, ali će biti nepogrešivo Mini“, rekla je Vurst, obećavajući da će takođe biti verni DNK kompanije. „Osećaj kartinga će uvek biti od najveće važnosti“, dodala je ona, pri čemu je taj osećaj jedan od tri identifikaciona stuba za Mini, pored elektrifikacije i tehnologije, i održivosti.

Povezivanje je takođe ključno, jer je Mini spreman da više iskoristi svoju aplikaciju sa budućim modelima. „Morate da budete u mogućnosti da se povežete sa automobilom pomoću aplikacije“, dodala je Vurst. Unutar novog Minija veličine porodičnog hečbeka, verovatno ćemo videti dosta tehnologije prenete iz predstojeće nove generacije osnovnog modela.

AutoRepublika

(242)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Legendarni Mini bio je poznat kao „najmanji auto koji je mogao da primi cetiri odrasla Engleza!“ Sta je danasnji Mini? Sve i svasta, samo ne mali auto! Kako bi bilo da Mini lansira jedan mali gradski auto koji bi ga „vratio svom originalu“ – reci novog sefa Jaguara, cije znacenje sve vise shvatam i postujem!

Matija

Elektro Mini proizvodi se u Kini. Da li ce to biti slucaj sa svim ostalim e-modelima za sada je otvoreno. Razlozi: sirovine i jeftina proizvodnja.