1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Proizveden atmosferski V8 motor s 2.100 konjskih snaga
Proizveden atmosferski V8 motor s 2.100 konjskih snaga

Proizveden atmosferski V8 motor s 2.100 konjskih snaga

5.63K
7
Podelite sa prijateljima:

Pitanje kupovine naknadno izrađenog motora s unutrašnjim sagorevanjem, postalo je nešto sasvim uobičajeno i „u trendu“ među američkom populacijom ljubitelja automobila. Mnoge kompanije su se iz tog razloga specijalizovale u ovoj oblasti. Ali, posebno se istakao proizvođač Sonny’s sa svojim proizvodom. Profesionalci su uspeli da sklope V8 agregat koji razvija značajno više od 2.000 konjskih snaga. Ono što izaziva posebno divljenje je činjenica da tolika moć nije ostvarena uz asistenciju turbo punjača.

Motore koji se kupuju zarad naknadne ugradnje u vozilo, Amerikanci nazivaju „crate engines“. To su nove pogonske jedinice, montirane u kompletu i isporučene u kutiji, već pripremljeni za ugradnju u bilo koji automobil. Često su V8 jedinice, posebno „preko bare“ ekstremno popularne i ugrađuju se u „sve i svašta“. Mogu isporučivati širok spektar konjskih snaga, zavisno već od konstrukcije i potreba.

Kao što smo u uvodnom pasusu i naznačili, motor potpisuje kompanija Sonny’s i navodi da je blok motora izrađen u potpunosti od aluminijuma sa obrađenim hemisfernim komorama.

Četiri dvogrla karburatora su instalirana i oni su odgovorni za snabdevanje gorivom svih 1.005 kubnih inča, kolika zapremina krasi ovu zver. Da, dobro ste pročitali, kada se ovi inči konvertuju u kubne centimetre, onda dobijamo zaista monstruoznu „mašinu“ od 16,4 litra. Moglo bi se reći da je u pitanju ekvivalent dva motora iz hiperautomobila Bugatti Chiron, ali uz polovinu cilindara (posmatrano samo po broju istih).

Poseban kuriozitet je taj da svaki cilindar poseduje više kubnih zentimetara zapremine nego bilo koji motor koji se ugrađuje u serijski proizvedena francuska vozila, na današnji dan. Laka matematika otkriva da svaki cilindar ove zveri raspolaže sa 2.050 „kubika“ zapremine.

Napomenuli smo da ovaj motor ne računa na ispomoć kompresora a ni turbo punjača, pa opet isporučuje 2.100 konjskih snaga uz 2.100 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta.

Ako smatrate da će ovo biti skupocena igračka, to jest zabava samo za bogate, moramo da se složimo sa vama. Na motoru stoji nalepnica koja sadrži cenu od 109 hilljada američkih dolara. Kao opravdanje za ovako visoku cenu može da posluži i činjenica da se ovde radi o prvom V8 motoru na svetu, čija je zapremina prevazišla 1.000 inča.

Da li treba da naglasimo posebno da poseban problem predstavlja pronalaženja automobila pod čiju haubu može da stane ovaj džin?

AutoRepublika

(5629)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Zamisli tek da su imali „znanja“ da odrade sistem napajanja goriva sa ubrizgavanjem. Pa to ne bi imao ko da instalira , poveže instalaciju i uspešno upali motor.
Alo, karburatori, tehnologija dinosaurusa.
Cccc

Izmenjeno 3 godine pre od strane Balkanboj
Striker

Neces nikad dobit zvuk kakav daje karb

Siniša

Karburator ili el. dizna-princip je isti,daj goriva i imaš snagu… Brmmmm

Yankee

Crate motori se uglavnom ugradjuju u klasicne hot rod automobile, pa zbog toga vlasnici i hoce tehnologiju dinosaurusa.

comment image

Balkanboj

Ajd, možda za hot rod i ima smisla takav motor, ali za ostale prepravke oldtajmera ja sam više naklonjen restomod opciji gde se tehnički unalređuje i mehanika i elektrika, ali za to je potrebno malo više i znanja.
Oldtajmer ostavljaš u originalu sa originalnim motorom ili radiš restomod, sve ostalo je sviranje q.
Opet, svako ima pravo svojim novcem da radi šta želi, evo bogati Arapi su najbolji (i najgori) primer neukusa.

Don

Koliko troši 🙂

Balkanboj

Sve što mu sipaš.