1. Home
  2. Vesti
  3. Prodaja superautomobila cveta u Evropi
Prodaja superautomobila cveta u Evropi
0

Prodaja superautomobila cveta u Evropi

276
0
Podelite sa prijateljima:

Proizvođači luksuznih automobila poput Ferrarija, Aston Martina i Bentleyja nameravaju da nastave da profitiraju iz povećane potražnje u Evropi.

Ove godine na „starom kontientu“, najvećem svetskom tržištu u ovom segmetnu, ukupna prodaja bi trebalo da dostigne 12.980 jedinica, što je više u odnosu na 10.677 iz 2016. Tako smatraju analitičari iz LMC Automotivea. Evropska prodaja modela poput Ferrarija 488, bestselera u kategoriji egzotičnih automobila, ili drugoplasiranog Aston Martina DB11, popee se na 14.800 u 2020., što je porast od 38 odsto u odnosu na prošlu godinu, predviđa LMC.

Porast prodaje je dodatno pojačan povećanim brojem ekstremno imućnih kupaca. „Ukupan broj milijardera se udvostručio od 2010., rekao je Felipe Munjoz, globalni analitičar iz JATO Dynamicsa. Ponuda se trenutno obogaćuje novim modelima, u većoj meri nego što je uobičajeno u segmentu u kojem su zbog visokih troškova razvoja smene generacija duže nego u ostatku industrije.

Ponuda novih proizvoda

Evropska prodaja Aston Martina je porasla za 103 odsto u prva četiri meseca ove godine, što može da se zahvali dolaskom novog DB11 kupea prošle godine. Debi DB11 je pomogao finansijskom ozdravljenju Aston Martina, jer je kompanija konačno napravila pozitivan kvartalni bilans, po prvi put od kada je bivši Nissanov šef, Endi Palmer, preuzeo vođstvo 2014.

Pored toga, britanska marka će lansirati zamenu za svoj najjeftiniji model, Vantage, i to u četvrtom kvartalu. Najavljena je prodaja nove V8 verzije DB11, prvog Aston Martina sa AMG motorom. Kabriolet verzija DB11 stiže sledećeg proleća, da bi u toku godine usledio i novi Vanquish. Širenje game će se nastaviti  i u 2019., sa dolaskom novog DBX krosovera i kupea sa središnje pozicioniranim motorom.

Rival Aston Martina, Bentley, predstaviće novi Continental GT kupe na IAA u Frankfurtu. Očekuje se da novajlija bude baziran na Porscheovoj MSB platformi i zameniće model koji je četiri godine bio Bentleyjev bestseler. Taj niz je prekinut 2016. dolaskom SUV-a Bentayga. Bentley je prošle godine prodao 11.298 automobila, što je 6,4 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, ostvarivši 112 miliona evra profita.

McLaren Automotive je konstantno osvežavao svoj portfolio od samog osnivanja i pozicioniranja kao konkurenta Ferrarija, 2009. godine. Britanska marka je predstavila novi 720S superautomobil, protivnik Ferrarija 488, kao deo Track22 plana da lansira 15 novih modela ili derivata postojećih modela do 2022., uz investiciju od milijardu funti.

McLarenova evropska prodaja od 248 jedinica u prva četiri meseca 2017., predstavlja napredak od 148 odsto u odnosu na isti period prošle godine. McLaren tri godine uzastopno ostvaruje profit.

Mašine za pravljenje novca

Ferrari je proizvođač superautomobila koji konstantno pravi novac u poslednje dve decenije. Uspešno poslovanje je nastavljeno i u prvom ovogodišnjem kvartalu, jer je marka povećala zaradu pre obračunatih kamata, poreza i amortizacije za 36 odsto, na 242 miliona evra. Ferrari je takođe napustio samonametnutno ograničenje koje je podrazumevalo godišnju prodaju od maksimalno 7.000 automobila. Italijanska marka planira prodaju od 9.000 automobila godišnje do 2019. Zaključno sa aprilom, Ferrari je bio najprodavaniji proizvođač egzotičnih automobila  u Evropi, sa prodajom od 1.223 superautomobila, što je povećanje od 7 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Najveće globalno tržište egzotičnih automobila je britansko, gde se u prva četiri meseca prodalo 2.113 četvorotočkaša iz ovog segmenta. To je porast od 31 odsto u odnosu na godinu dana ranije, po podacima JATO-a. Na drugom mestu je Nemačka sa 1.460 prodatih jedinica. Treća je Švajcarska (387). Prošle godine je Velika Britanija čak nadmašila Kinu po prodaji egzotičnih automobila.

Investicije

Mnoge luksuzne sportske marke takođe granaju svoj proizvodni portfolio u specijalne edicije, koje često koštaju preko milion evra po primerku. Aston Martin, primera radi, radi na Valyrie modelu u saradnji sa Red Bull Formula 1 timom. Kada krene u prodaju, sredinom 2019., Valkyrie će koštati 2,5 miliona evra. Kupci to delimično vide i kao mogućnost investiranja. „Vrednost ovog automobila nikada neće padati“, rekao je Mark Vilson, šef Aston Martinovih finansija.

McLaren je iskusio porast vrednosti P1 hiperautomobila, koji se više ne proizvodi. „Cena mu je bila 860.000 funti, a sada se prodaje za 1,5 miliona funti“, rekao je Džolion Neš, šef prodaje i marketinga McLarena. Britanska marka sada radi na trosedu koji će biti limitiran na 106 primeraka, od kojih će svaki koštati 2 miliona funti.

Očigledna poenta je ne postati gramziv. „U ovom poslu treba da održavate isporuke u ograničenim količinama“, zaključio je Neš.

Najprodavaniji egzotični automobili u Evropi u prvom kvartalu 2017.:

  1. Ferrari 488                                  622    +16%
  2. Aston Martin DB11                     603    nov model
  3. Audi R8                                         602    -8,2%
  4. Bentley Continental GT/GTC   543     -15%
  5. Bentley Flying Spur                     313     +44%
  6. Aston Martin V8/V12                  265    +6%
  7. Ferrari California                          226    -24%
  8. Maserati Quattroporte                 204    -13%
  9. Lamborghini Huracan                  202    +23%
  10. Aston Martin Vanquish                125     +29%

 

 

(276)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments