1. Home
  2. Vesti
  3. Lancia dobila novog šefa dizajna
Lancia dobila novog šefa dizajna
5

Lancia dobila novog šefa dizajna

413
5
Podelite sa prijateljima:

Žan-Pjer Plau predvodiće dizajnersko odeljenje italijanske marke. 

Plan Stellantisa je da preporodi posrnulu Lanciju koja trenutno posluje samo na matičnom tržištu i to sa svega jednim automobilom u ponudi. Lancia će u narednim godinama značajno proširiti svoju gamu i preći u premijum nišu. Ovaj brend zapravo će činiti premijum grupu u Stellantisu u kojoj će još biti i Alfa Romeo i DS.

Ova tri proizvođača će međusobno blisko sarađivati i cilj je ostvariti što je moguće veću sinergiju. Kako Lanciju čeka plasman nekolicine novih modela, bilo je potpuno očekivano da stigne „sveža krv“ u kompaniju.

Žan-Pjer Plau preuzeće mesto šefa dizajna Lancije, ali to nije jedina pozicija koju on drži u Stellantisu, jer je istovremeno i šef dizajna upravo kompletnog Stellantisa. Iza Plaua je duga i vrlo uspešna karijera koja je otpočela još davne 1985. godine u Renaultu. Plau je odgovoran za stvaranje izgleda prve generacije Twinga.

Nakon Renaulta kratko se obreo u Volkswagenu i Fordu, da bi 1999. godine prešao u PSA grupaciju. Te godine je postao šef Citroenovog centra za dizajn, i u narednim godinama bio je zadužen za stvaranje konceptualnih modela. Sigurno se sećate vrlo upečatljivih demonstrativnih vozila francuske marke poput C-SportLouge ili C-Metisse.

Odatle dolazi na čelo dizajna PSA grupe, a nakon stvaranja Stellantis istu poziciju zauzeo je u novonastaloj kompaniji. Sada je preuzeo ulogu šefa dizajna Lancije.

„Renesansa Lancije je vrlo uzbudljiv izazov“, rekao je Plau i dodao da će vratiti italijansku marku na mesto koje zaslužuje u Evropi. Živi bili pa videli…

AutoRepublika 

(413)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

kukala ti majka, sve preuzeli francuzi..puj

xtrimi

Čekaj oni su i do sad imali šefa dizajna ?
Imali jedan model iz 2003 ili 2006 godina?
Auu taj je ubo premiju iz Srpske perspektive

Miki

Njima treba sef marketinga i razvoja…dizajn im je ok 😀

Dude

Karijeru zapoceo 1985. godine…taman penzija za njega, penzija za Lanciu.

BB

Pa i me treba im šef tehnike kad se zna šta će biti pod poklopcem motora 🤣😂