1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. BMW koristi voće za zaštitu zaposlenih i motociklista
BMW koristi voće za zaštitu zaposlenih i motociklista
0

BMW koristi voće za zaštitu zaposlenih i motociklista

168
0
Podelite sa prijateljima:

Bavarska kompanija takođe iznalazi načine kako da ovaj materijal primeni na zaštitnoj opremi za motocikliste.

Pomelo je veliko citrusno voće slično grejpfrutu, a struktura njegove debele kore obezbeđuje značajnu zaštitu od udara, recimo kada voće padne s drveta. BMW, zajedno sa grupom nemačkih kompanija i univerziteta, izvlači inspiraciju iz ovog prirodnog dizajna u cilju kreiranja nove zaštitne opeme u okviru projekta „Bio-Inspired Safety Systems“.

Kora pomela je posebno dobra u apsorbovanju udaraca jer je auksetični materijal. To znači da kada se širi, supstanca postaje deblja. U okviru projekta se istražuju i mogućnosti riblje krljušti i kože aligatora, vezano za zaštitne kvalitete.

Istraživači koji rade na ovom projektu, kopirali su ove strukture i kreirali pene i kompozitne tekstile. Oni se zatim primenjuju na prototipovima zaštitne opreme, poput rukavica i zaštitnih uložaka koji su 20 odsto lakši, otporniji i stabilniji od aktuelnih materijala.

BMW razmatra impementaciju nove zaštitne opreme za svoje radnike, ali takođe i lansiranje materijala na tržište. S obzirom na to da je materijal prozračan i fleksibilan, može biti primenjen u opremi za motocikliste. Primera radi, prototip kacige obezbeđuje isti stepen zaštite kao aktuelni modeli, ali u isto vreme teži dvostruko manje.

Radi ostvarivanja bolje zaštite motociklista, BMW je ušao u partnerstvo sa Alpinestars, s kojim razvija jaknu sa naprednim unutrašnjim vazdušnim jastukom. Postava se naduvava u cilju zaštite leđa, bubrega, grudi i ramena vozača u slučaju pada i ne zahteva dodatne senzore na motociklu za aktivaciju.

Kompanija je predstavila prototip kacige na CES-u 2016., sa internim „head-up“ displejem.

(168)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments