1. Home
  2. Prezentacije
  3. Cadillac XTS (2018.)
Cadillac XTS (2018.)
0

Cadillac XTS (2018.)

298
0
Podelite sa prijateljima:

„Poslednji dekin Cadillac“

Svako ko poznaje istoriju američke automobilske industrije je veoma upoznat sa terminom „Grandpa’s Cadillac“. Reč o proizvodima ogromnih dimenzija koji su moćni, tromi i veoma udobni. Dugo godina Buick i Lincoln su predstavljali takvu kategoriju, ali je vremenom ostao samo jedan takav predstavnik – Cadillac XTS. Originalno predstavljen kao privremeno rešenje, XTS je uspeo da privuče malu, ali vernu grupu kupaca i da ostvari dovoljno veliki uspeh da bude detaljno osvežen upravo u vreme kada su svi očekivali njegovo gašenje.

„Grandpa’s Cadillac“

Postoji razlog zašto je termin „Dekin Kadilak“ nastao upravo po ovom američkom brendu, iako premijum divizija General Motorsa dugo godina nije bila jedina koja se aktivno takmičila u kategoriji. Dugo godina Cadillac je predstavljao vrh američke auto industrije i njegovi kupci su bili uglavnom svi oni koji su odlazili u penzije i na taj način nagradili sebe kupovinom ultimativnog američkog automobila. Samim tim, vlasnici Cadillaca su uglavnom bili dede koji su želeli udoban i siguran proizvod za vožnje na duže relacije. Takav trend je opstao sve do kasnih 1990-ih godina kada su nemački proizvođači, pre svega BMW, preuzeli sve veći deo tržišta. Od tada Cadillac je odlučio da zanemari formulu koja ga je proslavila u prošlosti i posveti se sportskim proizvodima.

XTS je rođen

Tokom 2010. godine Cadillac je najavio gašenje svoja dva dugogodišnja modela, STS i DTS. Oba automobila su pružala zastareli dizajn, pogon na zadnje točkove i neefikasne motore. Problem je predstavljao u podatku da zamena u vidu CT6 nije trebalo da stigne u bliskoj budućnosti (to će se konačno desiti 2016. godine) što je ostavilo Cadillac bez velikog i udobnog sedana za svoje starije kupce. CTS je bio previše sportski za takve mušterije, a novi ATS previše mali. U istom periodu kada su STS i DTS završili svoju karijeru, američki proizvođač vozila je predstavio i XTS Platinum koncept i on je brzo dobio zeleno svetlo za serijsku proizvodnju. XTS nije trebao da bude direktna zamena za njih već privremena alternativa dok CT6 ne debituje. A onda se desilo „čudo“…

Prodajni uspeh

XTS je zvanično debitovao sredinom 2012. godine na domaćem tržištu. Iako je imao kasni start, on je pronašao 15.049 kupaca da bi sledeća godina bila rekordna i XTS je pronašao 32.559 mušterija. Cadillac je zabeležio jednaki uspeh i u Kini i on nije opao čak ni kada je spomenuti CT6 debitovao. Navedeni brojevi možda ne deluju kao visoki, ali treba spomenuti da je XTS izuzetno jeftin za proizvodnju i pritom privlači kupce koji u protivnom ne bi kupili Cadillac. Kompanija trenutno radi na drugoj generaciji XTS-a, a u međuvremenu je debitovala i osvežena verzija sa ciljem da se isprave neke greške iz prošlosti.

Dizajn

XTS je zadržao svoje generalne dizajnerske linije, ali je dobio i mnoge detalje da bi parirao novom CT6. To se pre svega odnosi na farove i masku hladnjaka čime ovaj automobil definitivno deluje moderne u poređenju sa prethodnikom, ali i dalje nije izgubio svoj prepoznatljiv dizajn i teško da će biti povezan sa nekim drugim automobilom na ulicama. Zadnja svetla su takođe osvežena dok su branici kraći zbog čega je XTS ustvari izgubio oko 2,5 centimetra u dužini. Navedene promene nisu velike, ali kada se zna da je reč samo o osveženju one su zadovoljavajuće u ovom momentu.

Enterijer

Mnogo veća pažnja je posvećena na enterijer koji je u prošlosti dobijao dosta kritika na račun određenih jeftinih delova i mnogo više od svega – sistema koji reaguje izuzetno sporo. XTS nikada nije imao problema sa opremom i on je u toj kategoriji nadmašio većinu nemačkih i japanskih rivala, ali mnogi detalji su delovali kao da su preuzeti iz jeftinijih Chevroleta. Za 2018. godinu taj problem je rešen i XTS sada pruža izuzetno kvalitetan enterijer čak i u osnovnoj verziji. Za one koji žele bogatiji kabinski prostor tu su tri opcije (Luxury, Premium i Platinum), a ova poslednja se opet deli na standardnu i sportsku Vsport. Najbitniji detalj leži u potpuno novom CUE sistemu i on je već uveliko testiran pošto se prethodnih godinu dana već prodaje na modelu CTS. Cadillac tvrdi da novi CUE donosi navigaciju i lični profil sličan onom na mobilnim telefonima i reaguje daleko brže. Američki gigant je unapredio i sedišta za bolju udobnost, a poboljšana je i tišina i oprema (bežični internet je sada standardan).

Mehanika

Jedan od razloga zašto je XTS veoma isplativ za Cadillac leži u njegovom deljenju platforme sa drugim modelima kompanije. Reč je o veoma poznatoj Epsilon II platformi koju je originalno razvio Opel pre desetak godina, a danas je koriste mnogi modeli General Motorsa. Produžena verzija je debitovala 2010. godine za Saab 9-5, a u međuvremenu su je dobili i Chevrolet Impala, Buick LaCrosse i na kraju XTS. Američki kupci mogu da biraju između dva V6 motora zapremine 3,6 litara. Onaj slabiji razvija 304 ks i 358 Nm obrtnog momenta dok Vsport dodaje turbo sa kojim snaga raste na 410 ks i 500 Nm obrtnog momenta. Uparen sa moćnijim od dva motora, XTS može da ubrza do 100 km/h za ispod pet sekundi, što ga čini jednim od najbržih automobila u kategoriji. Iako je bilo najava da bi i motor od četiri cilindra zapremine 2,0 litra sa 272 ks mogao postati opcija, to se ipak nije desilo, mada je on i dalje dostupan u Kini. Jedini menjač je šestostepeni automatik, a snaga se prenosi standardno na prednje točkove ili opciono na sva četiri.

Zaključak

XTS nije u stanju da se ravnopravno bori sa nemačkim i japanskim rivalima, ali njegova relativno niska cena od 45.595 dolara ga čini izuzetno popularnim kod starijih kupaca za koje se činilo dugo vremena da ih Cadillac ignoriše. Ovaj automobil će najverovatnije završavati u ćoškovima agencija za iznajmljivanje automobila, ali je američki gigant još jednom pokazao da u vožnji na duže relacije nema boljeg izbora od dekinog Cadillaca…

 

Zoran Tomasović

(298)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments