1. Home
  2. Life
  3. Fitness
  4. Serijal „Šipka je moć“ – Pole Dance na Olimpijadi
Serijal „Šipka je moć“ – Pole Dance na Olimpijadi
1

Serijal „Šipka je moć“ – Pole Dance na Olimpijadi

482
1
Podelite sa prijateljima:

Ubrzo nakon otkrića simpatične Azijatkinje, sledeće informacije na koje sam nailazila su bile da će Pole Dance biti jedna od disciplina na Olimpijadi… ali da li će Pole Dance stvarno da bude na Olimpijadi i kada? Neko kaže, „da, blizu smo“, međutim eksperti kažu da je to daleka budućnost. Nakon istraživanja, došla sam do spoznaje o interesantnim činjenicama o tome kakav je stvarno put do Olimpijade…

Ćavolela Đampaolo (Ciavolella Giampaolo) je ekspert na polju sporta, (bio je jedan od vodećih trenera, kao i član mnogobrojnih sportskih komiteta), i ima veliko znanje o Olimpijadi, kao i o brojnim pratećim procedurama. Njegova izjava je poljuljala mnoge profesionalce i zaljubljenike u ovaj sport, a to je da i ako smo optimistični, u narednih 20 godina, Pole Dance neće ući kao zvaničan sport na Olimpijadu.

Naime, put do priznavanja je poprilično dug: pre pojavljivanja na Olimpijskim igrama, sport predstavljen od strane međunarodne federacije, mora biti priznat od strane IOC-a, Međunarodnog olimpijskog komiteta (International Olympic Committee), ali čak i pre IOC-a, mora da bude upisan u Sport Accord. Šta je Sport Accord? To je asocijacija, koja se u ime IOC-a  bavi „obrazovanjem“ i priprema nove sportove i federacije, koje čekaju da budu priznate, da imaju sve neophodne uslove za potpisivanje Accorda-sporazuma. Ali i onda kada federacija ima potpisan Sport Accord, to ne znači da je zvanično internacionalno priznata, već da je federacija na svim nivoima dostigla optimalnu zrelost. U suštini, nakon tog momenta, može da prođe i još 10 godina pre nego što IOC odluči da je taj sport postao i zvanično sport.

Recimo, trku za zvaničnim priznavanjem vode i Cheerleading trupe. Pre dve godine je potpisan Sport Accord, ali još nije priznat od strane IOC-a, kao sport.

Zahteva je mnogo ali su oni jasni… Zato se i pitam kako određeni međunarodni savezi tvrde da su blizu priznanja, čak i bez trećinu onoga što Sport Accord traži, sad je proradila moja revizorska narav! Recimo: Međunarodna federacija, kako bi potpisala Sport Accord, mora da ima najmanje 40 povezanih nacionalnih federacija, (razbacanih među pet kontinenata), ona mora da organizuje kontinentalno takmičenje na svakom kontinentu, mora da ima kontinentalnu federaciju na svakom kontinentu, (kao i  u svim sportovima), i naravno, velik broj pridruženih sportista …

Da možemo da razumemo bolje: demo sportovi koji su bili predstavljeni na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine, izabrani su pre igara u Londonu 2012. godine. Demo sportovi koji će biti u Tokiju 2020. godine već su izabrani! A čak i ako ovi sportovi imaju priliku da se prikažu na Olimpijadi kao demo discipline, to apsolutno ne znači da će oni biti primljeni kao zvanični sportovi u narednim izdanjima. Neki primer?  Karate je bio demo sport na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine … I takođe će biti i u Tokiju 2020. godine… a još nije olimpijski sport!

Čini se da je 5-7 godina, pre nego što će se desiti Olimpijada, već odlučeno koji će se novi sport predstaviti. Dakle, za 2020. godinu je već spremljen repertoar novina. Odnosno, drugim rečima, ove godine je optimalno vreme da Pole Dance savezi uđu u priču sa Sport Accordom, da bi eventualno imali šanse za prezentaciju na Olimpijadi 2024. godine…

A da li će Pole Dance za 8 godina imati 40 federacija na 5 kontinenata? Samo će nam vreme pokazati kao i vera u popularnost koja prati ovu disciplinu.

 

U ovom članku nisam htela da se bavim pitanjem da li bi Pole Dance uopšte trebalo da bude sportska disciplina priznata od strane međunarodnih sportskih tela, jer je o tome zaista izlišno više i diskutovati, on u svakom smislu ispunjava sve kriterijume atletskog predstavljanja. Za njega su potrebni: okretnost, akrobatika, aerobik, balans, koreografija, energija, fleksibilnost, fokus, gimnastika, zdrav duh, staloženost, fizička kondicija, ritam, snaga trbušnih mišića, snaga ruku, kondicija, stil, joga… Sve ovo je i uvertira za naredne članke.

Probajte da nađete razliku u ovim disciplinama… još imate i šipku koja dodatno čeliči vaš prag za bol…

 

Ružica Majkić

 

(482)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Nisam znao da je tako komplikovana „procedura“ da neki sport postane „olimpijska disciplina“.