1. Home
  2. Life
  3. Fitness
  4. Serijal „Šipka je moć“ – Pole Dance benefiti
Serijal „Šipka je moć“ – Pole Dance benefiti
0

Serijal „Šipka je moć“ – Pole Dance benefiti

609
0
Podelite sa prijateljima:

Koristi Pole Dancea su višestruke, zvuči kao pomalo prepotentna konstatacija i podosta široka, ali hajde da probamo da sumiramo ono što smo kroz prethodne članke naučili i da vidimo kako to telo i duša reaguju na šipku i ima li tu gde moći?

Snaga: korisćenje svih grupa mišića, razvoj motorike, koordinacije, balansa i držanja tela

Koji se to mišići koriste u Pole Danceu? Najkraći odgovor je-SVI. Ruke, ramena, gornja leđa, donja leđa, trbušnjaci, gluteus, kvadricepsi, članci, zglobovi, podlaktice… Pole Dance je jedna od onih neverovatnih aktivnosti koja zaista angažuje celo telo. Naravno, u zavisnosti od elemenata koji se rade i ozbiljnosti kojom se pristupa, specifični mišići će biti angažovani više.

Biceps i Triceps

Bicepsi vrši kontrakcije kada dižemo svoju težinu na šipci, odnosno oni su gotovo uvek angažovani. Tricepsi su najviše angažovani prilikom silaza, upside down elemenata gde je neophodno gurati šipku. S obzirom da dosta elemenata zahteva udruženu akciju vučenja i guranja šipke sa svakom rukom, na jednoj će biti angažovan biceps, drugoj triceps.

Noge i zadnjica

Tokom floor worka gluteus i butine su angažovane, posebno kod body rolls, kao i tranzicija koje zahtevaju savijena kolena. Takođe i elementi, poput Caterpillar i Extended Butterfly, zahtevaju angažman zadnje lože.

Ramena i grudi

Svaki potez u Pole Danceu, gde dižete svoju težinu, će zahtevati pojačanje rada deltoidnih mišića ramena kao i pektoralnih mišića grudi. Podižući svoju težinu na šipci, mi u stvari radimo kontrolisane zgibove, gde su angažovani između ostalih, deltoidni, trapezijus, romboidni, kao i mišići gornjeg ramena.

Leđa

Mnogi potezi zahtevaju da se podigne težina torza, nekada korišćenjem isključivo mišića leđa. Naši romboidni, latissimus i deltoidni mišići nisu zaduženi samo za podizanje prilikom penjanja ili invert, već su oni ti koji pomažu u stabilizaciji, a ovo je posebno očigledno onda kada smo upside down, a noga ili noge udaljene od šipke.

Trbušnjaci

Dok podižete vaše telo i graciozno ga istežete u različite poze praktično vaši trbušnjaci rade kao ludi. Takođe, naročito jedan trbušni mišić čuda čini, ogromno je težište na njemu, kada želite u kontrolisanom maniru biti upside down, a on je poslednja sekcija na našem stomaku-superior rectus abdominals. Recimo, čak i za zgibove sam shvatila da mi jače angažovanje trbušnjaka, pomaže ne samo u stabilizaciji, nego i rasterećuje gornji deo tela koji je pod ekstremnim naporom.

Kukovi

Podižući noge u kontrolisanom maniru, ne oslanjamo se samo na trbušnjake, Svaki element u kome se podižu visoko noge, poput Boomerang ili Shoulder Mount takođe maksimalno agažujemo transverzne trbušnjake kao i tzv. pregibače kukova, čija je snaga važna za one impresivne i kontrolisane inverte, kao i Handspring.

Koordinacija i balans

Pole Dance zahteva neverovatnu količinu koordinacije i ravnoteže. Učenje kontrolisanja spinova, pivota i okreta će ojačati mišiće celog tela. Pole Dance zahteva korišćenje zamaha. Kada koristite zamah, morate naučiti da kontrolišete svoju telesnu težinu sa gracioznošću i lakoćom. Ovaj proces, naravno, ima za posledicu sticanja sve bolje fleksibilnosti i koordinacije. S obzirom na to da je to u načelu ipak ples, uz sve akro-gimnastičke elemente, ritmika produbljuje odnos sa muzikom, stvara koreografije, freestyle i jedinstvenost, dok tranzicije iz elemenata mogu biti propraćene savršenim fluidnim i prefinjenim plesnim koracima.

Pole Dance – najbolja psihoterapija, realizacija unutrašnjeg puta

Pole Dance je uništio sva moja ograničenja i u glavi i u percepcji sa onim šta moje telo može da iznese. Sada veoma retko verujem da nešto „ne mogu“, ali prepoznavajući svoje trenutne kapacitete, znam šta mogu da radim da bih jednog dana to „mogla“. Učinio je da zavolim svoje telo sa svim svojim nesavršenostima, najdirektnije je uticao na moje samopouzdanje.

Bilo koja fizička aktivnost pomaže da se oslobodimo stresa, doprinosi boljoj kontroli nagona i samodisciplini, svakako, ali ima zaista nešto magijski u Pole Danceu, on je inspirišući ritam, on je partner, on je onaj luksuz koji sebi nekada nismo mogli da priuštimo zbog strahova, predrasuda, barijera, usađenih nam normi… vrlo jednostavan mehanizam, ako pođemo od pretpostavke da svi u sebi nosimo onu informaciju kolektivno nesvesnog, onda bi ples bio nešto što nam je u genima, u zapisu duše, i on svakako, kao i u recimo primitivnim afričkim plemenima, jeste nesvesni deo nas, deo nas koji toliko želi da se oslobodi. I uz sve moguće modrice i pojedino jezivo bolne elemente, nemam sumnje da sam pronašla sebe u ovom sportu, u životu…

Verovatno je još niz benefita ostalo nespomenutih, kao što su: fenomenalno sagorevanje kalorija, regulisan san, dobar je za srce i krvotok. Prednosti Pole Dancea se ne ograničavaju samo na razvoj tela. On  pomaže da poboljšate svoje mentalno i emotivno zdravlje, povećava mobilnost, čini plemenit podsticaj na vaš društveni i ljubavni život tako što imate više samopouzdanja, pasije i energije u celokupnom stavu. Definitivno treba mu dati priliku.

Upoznajmo i prihvatimo sebe, moć je nusproizvod tog razumevanja i našeg unutrašnjeg puta, a najmoćniji smo onda kada imamo sebe u sopstvenoj moći. Naša moć je proporcionalna našoj sposobnosti da uživamo.

Šipka je uživanje i magnetska moć…

 

Ružica Majkić

 

 

(609)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments