1. Home
  2. Life
  3. Fitness
  4. Serijal „Šipka je moć“ – Vrste Pole Dancea, zvanične organizacije i takmičenja
Serijal „Šipka je moć“ – Vrste Pole Dancea, zvanične organizacije i takmičenja
0

Serijal „Šipka je moć“ – Vrste Pole Dancea, zvanične organizacije i takmičenja

698
0
Podelite sa prijateljima:

 

Kao što smo već videli u prethodnim člancima, Pole dance je veština/sport koji podrazumeva izvođenje akrobacija na vertikalnoj metalnoj hrom ili titanijumskoj šipci, prečnika (najčešće) 5 centimetara, koja je veoma visoka. Raspon visine varira, od onih u kućnoj varijanti ili studijima, gde su šipke prilagođene visini plafona, do onih na takmičenjima koje su visoke oko 5 metara. Elementi koji se izvode su razne vrste penjanja, okretanja, flipova, rotiranja, letenja, elementi snage, fleksibilnosti itd… Postoje dve vrste šipki koje se koriste i to su standardna statična šipka i rotirajuća šipka koja se okreće oko svoje ose. Na takmičenjima su obe šipke, dok je u kućnoj ili studijskoj varijanti, najisplativije uzeti rotirajuću, koja jednostavno može da se prebaci u statični režim.

Još veću euforiju oko Pole Dancea sam doživela kada sam prvi dan krenula da vežbam na rotirajućoj šipci, ima nešto čarobno u toj sinergiji, kao da pleše sa vama, ako apstrahujete prvobitne udare na centar za ravnotežu, (mnogo mi se vrtelo u glavi?), posle sasvim sigurno dobijate mnogo više od pokreta i tranzicije iz akrobatike u ples, nego na statičnoj šipci. Postoji i pokretna šipka, postolje joj je nalik onome na suncobranu i idealna je za fotkanje u prirodi.

Ono što je potpuna novina u poslednje dve godine je leteća šipka, koja je čini mi se replika cirkuskih vratolomija, već sam počela da maštam o njoj, ali sala ili hangar bi nju mogli podneti? Vidite i sami:

Za ovaj sport je potrebno biti, (odnosno dovešće vas do), u dobroj kondiciji, elastičan, okretan i snažan. Po tome je Pole Dance i jedinstven zato što spaja mnoštvo različitih uticaja i ističe najlepše elemente iz gimnastike, joge, fitnesa i plesa.

U Pole Danceu ima mnoštvo stilova, kao što su lirični, dramatični, baletski, hip hop, umetnički itd. Ili jednostavno neki koriste šipku kao rekvizit za fitnes. Šipka je samo objekat a Pole Dance je sve ono što igrač želi da stvori, zato i ima toliko različitih stilova. Kreativnost je neograničena i na osnovu sopstvenog senzibiliteta, igrač stvara svoju jedinstvenu rutinu, kombinujući razne stilove ili stvarajući nove pravce. Tri najučestalije forme bi bile:

Pole Fitness / Sport

Pole Fitness se fokusira na fizičku snagu i zahtevnu tehniku izvođenja elemenata. Stoga se   koreografije uglavnom svode na akrobacije dok plesni pokreti nisu toliko zastupljeni.

Pole Art

Umetnički, lirični i dramatični Pole Dance je uglavnom fokusiran na pokret i muziku što znači da igrači treba da budu kreativni u cilju planiranja priče i razvijanja karaktera aktera-sebe. To je jedno pravo malo Pole pozorište. Dakle, ovaj tip stavlja naglasak na ples i emotivan izraz sa akrobatskim elementima.

Pole Exotic/Sexy

Definitivno najsenzualnija kategorija Pole Dancea. Plesači nose visoke štikle i efektnu, scensku garderobu. Koreografije nisu toliko striktne i dosta je akcenta stavljeno na fleksibilnost. Dodatna senzualnost se postiže i Floorworkom iliti Plesom na podu. Ko god bira ovu vrstu Pole Dancea, ne bi trebalo da se oseća obeshrabren zbog predrasuda u vezi sa egzotikom koja ga čini posebnim, o čemu smo već pisali u prethodnom članku.

Bio on egzotičan, akrobatski, liričan, senzualan, dramatičan, fitnes, partnerski, klupski, cirkuski…stvar je lične kreacije, stila i momenta nadahnuća ali svakako su im svima zajedničke rutine koje sadrže zahtevne elemente snage, fleksibilnosti, plesne tehnike, izdržljivosti sa naglaskom na senzualnosti, kao sport ali i kao umetnička forma.

Organizacije i takmičenja

Ukratko, manje interesantan deo? Evo nekoliko priznatih Pole Dance organizacija, udruženja i saveza, koji posvećeno rade i koji su kao profesionalci u svojim zemljama uveli održavanje nacionalnih takmičenja, kao i poštovanje i primenu standarda u sportu. Ove organizacije jednom godišnje organizuju i međunarodne događaje kao što su The Pole Expo, koji nastoji da donese standardizaciju u industriji, posebno jer je ovo mlada disciplina.

Lista značajnijih organizacija i takmičenja::

Najznačajniji: The International Pole Dance Fitness Association (IPDFA) – Međunarodna Pole Dance fitness asocijacija, stvorena sa ciljem da:
• Promoviše Pole Dance kao legitiman fitnes program
• Deluje kao nadzorni organ
• Asistira, odobrava i savetuje druge organizacije za takmičenja
• Organizujte International Pole Championships (IPC) jednom godišnje
• Obučava i akredituje instruktore po najvišim standardima
• Održavajte pristupačan evidenciju i bazu kvalifikovanih i Pole Dance studija i instruktora globalno

Veće organizacije širom sveta, kao i njihova takmičenja su data u listi ispod:

SAD

  • Pole Fitness Association (US)
  • International Pole Dance Fitness Association (IPDFA)(US)
  • American Pole Fitness Association (APFA)(US)
  • International Pole Sports Federation (IPSF) (US)

Rusija

  • Pole Dance and Fitness Interregional Public Organization (Rusija)
  • Pole Dance Federation Russia (Rusija)
  • Pole Sport Federation Russia (Rusija)

Ukrajina

  • Ukrainian Pole Dance and Fitness Association (UPDFA)(Ukrajina)

Irska

  • Irish Pole Dance Fitness Association (IPDFA)(Irska)

Poljska

  • Polish Pole Dance Association (Poljska)

Italija

  • Federazione Italiana Pole Dance (FIPD)(Italija)

Francuska

  • World Pole Dance Federation France (Francuska)

Kina

  • China Pole Dance Federation (Kina)

Meksiko

  • Federación Mexicana de Pole Dance (Meksiko)

Indija

Pole Sports Confederation of India (Indija)

 

S obzirom na to da nije do kraja sve standardizovano i da je to svakako težnja, posebno kada je odlazak na Olimpijadu u pitanju, različite zemlje imaju blago drugačije koncepte takmičenja, ali uglavnom su to sledeće kategorije:

Dečija kategorija

Muška kategorija

Partnerska kategorija

Ženska kategorija

Danas se u Pole Dance studijima, kojih je sve više, izučava ova veština kao sport i kao umetnost, kao senzualan ples, dakle kombinacija svih stilova, Home Pole varijanta je takođe poprilično razvijena…Sve skupa raste upliv Pole Dance kulture, stvarajući zajednice, organizacije, takmičenja i boreći se za legitimnost sporta. Da li je šipka leteća, statična ili rotirajuća nije toliko bitno, koliko  ona simbolično pomaže da izvučemo iz sebe i onu sirovu ali i sofisticiranu moć. Okrepljujuće je gledati svoj napredak i prihvatiti taj put učenja sa mnoštvom padova. Sreća sa svakim savladanim elementom, želja da si danas bolji nego juče, rušenje standarda, oslobađanje od strahova, sloboda, kreativnost, ples… jednostavno-Pole Dance.

Ružica Majkić

(698)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments