1. Home
  2. Prezentacije
  3. BMW Serija 3 G20 (2019.)
BMW Serija 3 G20 (2019.)
22

BMW Serija 3 G20 (2019.)

4.25K
22
Podelite sa prijateljima:

Na Salonu automobila u Parizu predstavljena je nova generacija limuzine BMW serije 3, koja se često naziva predvodnikom ovog segmenta. Nakon sedam godina proizvodnje šeste generacije minhenskog predstavnika luksuznih modela D segmenta, sa kodnim imenom F30, koja je polarizovala mišljenja, osvježenje je itekako dobrodošlo.

Eksterijer 

Ono što nam prvo zapadne za oči, kao i kod svakog BMW-a jesu standardne prednje svetlosne grupe izvedene u LED tehnologiji, kao i maska hladnjaka. Na prvi pogled je jasno da je dizajn ovog automobila naglašeno agresivan i da akcentira sportski karakter modela.

Bokovima vladaju samo dvije jednostavne linije. Jedna karakterna linija koja počinje od sredine prednjeg blatobrana i teče do samog kraja automobila. Druga takođe počinje na prednjem blatobranu odmah iza luka točka, a završava na polovini zadnjih vrata.

Ova jednostavnost će učiniti da dizajn ovog modela potraje, u šta smo prilično sigurni. Minimalističan stil je uočljiv i na zadnjem dijelu automobila, kojim preovladavju svijetla u obliku izduženog latiničnog slova L, a nemoguće je preskočiti i ono što je danas postala rijetkost, a upravo to je slučaj sa pravim, funkcionalnim završecima izduvnog sistema.

Kako smo već napisali, LED farovi su deo stadardne opreme, dok je moguće doplatiti za lasersku tehnologiju osvetljenja druma. U odnosu na prošlu generaciju, nova Serija 3 je duža za 76 milimetara, od čega se 41 milimetar odnosi na prirast međuosovinskog rastojanja, dok je i 16 milimetara šira a svega 1 milimetar viša.

Kupcima su dostupna četiri paketa opreme, a to su Advantage, Sport Line, Luxury Line kao i svima dragi M-Sport Line. Osim više opreme, izborom više pozicioniranog paketa poboljšava se i estetski izgled noviteta, kako eksterijera tako i enterijera, dok modeli koji poseduju M paket, imaju i kruće podešeno ogibljenje. Vizuelno se ovi paketi najviše razlikuju po dizajnu branika, felni i maske hladnjaka.

Tako sa Sport linijom dobijamo lajsne prozora i sredinu takozvanih bubrega ofarbane u sjajno crnu boju, dok se kod enterijera osim crnih lajsni dodaju i sportska sjedišta sa boljom bočnom podrškom. Luxury linija, kao što joj i samo ime kaže, će učini da auto postane prava biznis limuzina sa dodavanjem hromiranih elemenata, mekših sjedišta i drvenih detalja enterijera. Na vrhu ponude se nalazi M linija koja na sve ono što Sport linija već ima dodaje i dublje agresivnije branike, naglašenije bočne pragove, veće aluminijumske naplatke i M-sport kočne čeljusti u plavoj boji.

Kada je u pitanju enterijer, ovaj paket dodaje i specifična sjedišta, sportski obruč upravljača prekriven kožom, BMW individual krovne lajsne i druge ukrasne elemente koji podsjećaju na aluminijum.

Enterijer

Svi se možemo složiti da je ovo mjesto gdje je ovaj auto najviše zablistao, pa se mnogima učinilo da je razlika između novog G20 i starog F30 zapravo dvije generacije. Enterijer je vjerovatno bio i najveća zamjerka publike na dosadašnji model, a pogotovo je izgledao zastarelo nakon predstavljanja aktueltnih generacija Mercedesove C klase i Audija A4.

Dizajn ovog enterijera čine da godinu i po stara serija 5 i dvije godine stara serija 7 izgledaju zastarjelo. Iz BMW-a su se potrudili da izbace sve nepotrebne tastere, dok su ostavili samo one koji su zaista neophodni, te su izbjegli grešku Audija, gdje su najvažnije funkcije integrisane kroz ekran osjetljiv na dodir, što otežava korišćenje brojnih opcija, tokom vožnje.

Opstale su fizičke komande klimatizacije, podešavanje režima vožnje, prečice info-zabavnog sistema i odabir CD-a u, na veliko čudo, i dalje dostupnom “šaržeru”. Ono što će mnogi primjetiti jeste da je ručna parking kočnica otišla u zaborav, te su se iz BMW-a odlučili za kontraverznu električnu parking kočnicu. Zbog dodatne dužine automobila, zadnja klupa će biti mnogo prostranija nego do sada, te će se putnici čak i nadprosječne visine osjećati prijatno.

Po pitanju info-zabavnog sistema, standardno su dostupne I-drive jedinice sa 8,8-inčnim ekranom i 5,7-inčnim instrumentacionim klasterom koji je okružen tradicionalnim analognim instrumentima. Sa odabirom BMW Live Cockpit Plus opcije, dobija se kontroler osjetljiv na dodir, navigacioni sistem, dva USB izlaza za prenos podataka, Apple CarPlay sistem i WiFi interfejs. Kako bi imali doživljaj bio potpun, potrebno je doplatiti za BMW Live Cockpit Professional koji dodaje 12,3-inčni displej instrument table i 10,25 inčni centralno postavljen ekran. Poželjan je i Professional sistem kao i hard-disk sa 20 gigabajta prostora za skladištenje multimedijalnih podataka.

Što se tiče prtljažnog prostora, on je povećan za 5 litara, te sada ima ukupno 485 litara. Prethodna serija 3 je bila izjednačena, po ovom pitanju, sa rivalima iz Mercedesa, Audija i Alfa Romea. Prtljažnik standardno sadrži korisne sitnice poput kukica za kese, bočne mreže i 12V utičnice. Standardno su dostupna obarajuća zadnja sjedišta, djeljiva na tri dijela, a zapremina prtljažnika, kada se spuste, za sada nije saopštena.

Agregati

Ovde se nema šta mnogo novoga reći. Kako je i očekivano, u ponudi će biti dizel i benzinski pogonske grupe, a kasnije će dostupnom postati i plug-in hibridna opcija. Što se tiče dizelaša, u ponudi su agregat i sa četiri cilindra, u dvije konfiguracije i jedan sa šest cilindara. Dvolitarski dizel će biti dostupan u verzijama 318d sa 150 konjskih snaga i 320 njutn metara obrtnog momenta, dok će 320d imati 190 ks i 400 Nm obrtnog momenta. Očekuje se da će se ovaj agregat nuditi i u konfiguraciji 325d sa 230 “konja” i 500 Nm obrnog momenta. Za ljubitelje mirnijeg i tišeg “šestaka” za sada je dostupan samo model 330d sa 265 ks i 580 Nm obrnog momenta, a trebalo bi da se kasnije pridruži model M340d sa 320 konjskih snaga i 680 njutnmetara obrnog momenta.

Sa druge strane ponude nalaze se benzinski modeli. Tu su četvorocilindarski 320i sa 184 konjskih snaga i 300 Nm obrtnog momenta. Model 330i koristi potpuno isti agregat, koji u ovoj konfiguraciji na asfalt šalje 258 konja i 400 njutnmetara obrtnog momenta.

Trenutna perjanica, do predstavljanja modela M3, je M340i xDrive, koji koristi trolitarski agregat, sa redno postavljenih šest cilindara, dovoljnih za 374 konjskih snaga i 500 Nm obrtnog momenta. Ovaj model će sprint do 100 km/h obaviti za 4,4 sekunde, a kako i samo ime kaže, u tome će mu pomoći poznati xDrive sistem pogona na sva četiri točka.

Osvježenje Serije 3 je bilo i više nego potrebno, s obzirom da je tokom 2017. godine u Evropi C klasa prodata u skoro 50.000 primjeraka više. Očekuje se da će BMW vratiti titulu najprodavanijeg automobila u ovom segmetu.

Enes Eki Alković

(4254)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

22 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Sake

Prtljaznik u f30 je 480l, tako da je povecan 36l je netacna informacija.
Povecan je 5l.

Srdjan

Kako su se realno u exploataciji pokazali turbo benzinci u prethodnoj generaciji? Imaju li kakvih problema. Ovde se više voze 2.0d a teško da nadjem info za ove benzince.

Srdjan

Baš ga malo vozis. 🙂

Vedran

Poštovani, imate li ikakvih informacija o cijeni i eventualno koliko se poskupljenje očekuje po redovnom cjenovniku u odnosu na F30? Primjećujem da nema povećanja snage motora za 318 d i 320 d kako je to ranije najavljivano (163 odnosno 204 ks)!

Vedran

Hvala najljepša…

Alex

Negde su pisali da ce 320i imati 200ks. Jel ostaju na starom agregatu iz F30 i 184ks ipak?

Renault Terminator

Zvezdane,ti si tata za BMW.Treba mi info pa bi te zamolio ako mozes i ako znas,da mi kazes.Serija 3 F30 320i,328 benzinac 2.0 184 i 245 konja,od 2012-2019.Kakav je to motor,ima li mana i koje su?

Balkanboj

Jedini problem sa ovim jačim od 245ks je taj što ćeš često biti bez vozačke dozvole. Osim toga, nema problema.

Renault Terminator

🤣…ako je samo to problem,vozacka dozvola ne postoji,tako da smo taj problem rijesili😁.
Znaci nema fabrickih falinki i brljotina taj motor?

Renault Terminator

Potrosnja nije problem…bitno je da nema nekih fabrickih propusta na motoru.

Balkanboj

Evo sam malo pretražio net jer taj motor nije uobičajen kod nas Balkanaca… Kodna oznaka motora je N20B20 i lanac je ispred motora, kao što bi i trebalo. Opet se javlja ubrzano trošenje lanca koje BMW kaže da je rešio od MY2015 sa izmenama na zatezačima (španerima) i samom lancu. Set za zamenu je oko 500e plus ruke. Ostalo spada u redovno održavanje i preporuka je menjati ulje na 10 – 15k. Bolje ranija izmena jer ulje čuva motor i lanac. https://bmwtuning.co/bmw-n20-common-problems/ Inače taj motor u modelu 328i mi je prvi na listi želja za idući karavan, ili 328i GT.… Pročitaj više »

Balkanboj

Nemaš brige za mene, ja volim da poteram automobil u obrtaje, tad ide i zvuči kako treba.
Da li znaš da ovi 2.0 dizeli mogu do 4.900 rpm?

🤘

Balkanboj

Umeren sam ja, sve dok ne dođe do vožnje po krivinama…

Renault Terminator

Znaci dobro bi bilo gledati modele proizvedene od 2015 godine.

Balkanboj

Da, benzinski modeli su dobili nov set razvoda a kod dizela je nov motor oznake B47D20 gde bi isto trebalo da je rešen problem sa lancem. Ispeglane dečije bolesti.

Renault Terminator

Hvala druze na ovim informacijama👍