1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mercedes-Benz GLE (2019.)
Mercedes-Benz GLE (2019.)
2

Mercedes-Benz GLE (2019.)

4.60K
2
Podelite sa prijateljima:

Ove godine se baš zakuvalo u segmentu velikih krosovera. Proleće nam je najavila nova generacija modela Volkswagen Touareg, u leto su nas uveli, prvo niotkuda isplivali BMW X5, a par sati kasnije njegov konkurent, doduše u kupe verziji Audi Q8.

Sada je pred nama i druga iteracija Mercedesovog predstavnika modela sa povišenom pozicijom sedenja u E segmentu: GLE (ranije ML). Zvanična premijera pred publikom, zakazana je za Salon automobila u Parizu početkom sledećeg meseca.

Mercedes je prvu generaciju SUV-a iz ovog segmenta, model ML predstavio pre tačno 21 godinu. Naslednik je dospeo na tržište tokom 2005. godine, dok je treća generacija sa svojim redizajnom dobila i novo ime, odnosno proizvođač je zarad harmonizacije sa nomenklaturom označavanja vozila iz game putničkih automobila, preimenovao nekadašnji ML u GLE, označavajući tako srodnost sa velikim porodičnim sedanom iz E klase.

Funkcionalnost i dizajn

Nova generacija sada ima 80 milimetara duži međuosovinski razmak (2.995 milimetara), što će najviiše uticati na povišeni nivo komfora putnika na zadnjoj klupi, odnosno mesta za njihova kolena je sada više na raspolaganju. Povećan je i prostor za glave putnika i to za 33 milimetara.

Više prostora je obezbeđeno i za prtljag koji je sada za 125 litara veće zapremine, što sa podignutim sedištima čini ukupno 825 litara, dok se spuštanjem istih dobija vrtoglavih 2.055 litara. Ovi podaci čine GLE vodećim predstavnikom u klasi, po konkretnom pitanju. Kao dodatna oprema, dostupna je elektropokretana zadnja klupa, koja omogućava spuštanje i podizanje naslona pritiskom na taster, kao i treći red sedišta.

Eksterijer je poprilično izmjenjen, ali se i dalje veoma lako može prepoznati oblik prethodnih generacija. Načinom na koji je proizvođač dizajnirao novi GLE pokazao je da želi kupcima da predstavi luksuz, kako na drumu, tako i u uslovima vožnje po nepristupačnom terenu. Novitet sledi dizajnerski stil promovisan kroz kovanicu “senzualna čistota”.

Čeonim delom krosovera dominira uspravnije postavljena, osmougaona maska hladnjaka i zaštita podvozja smeštena na donjem delu vozila. Zatim su tu i potpuno nove prednje svetlosne grupe izvedene u LED tehnologiji.

Farovi koriste Multibeam tehnologiju a pružaju svetlosni snop koji se svojom dužinom izjednačio sa zakonskim ograničenjima. Vozaču će put biti osvetljen tokom noćne vožnje u dužini od čak do 650 metara isped automobila.

Na boku se vidi uticaj minimalističnog dizajna, koji Mercedes trenutno koristi. Pogled usmeren na bočnu stranu krosovera otkriva tradicionalno masivne C stubove, kao i (nikada veće) točkove u dimenzijama od 18 do 22 inča.

Što se tiče zadnjeg dela automobila, njime dominiraju dvodelne signalne grupe slične forme onoj koju smo ranije videli na novom kupeu sa CLS oznakama, kao i na hedžebeku, odnosno A klasi. Na zadnjem kraju je takođe upadljiva “hromirana” zaštita podvozja.

Ogroman napredak se desio po pitanju aerodinamike, tako da je novi GLE sada praktično zakoračio na teritoriju limuzina, sa fenomenalnim koeficijentom otpora vazduha od 0,29 Cd. Dakle, ovaj podatak zaslužuje divljenje, posebno ako se zna da je pretodnik posedovao koeficijent otpora vazduhu u nivou od 0,32 Cd.

Zavidan rezultat je posledica brojnih aerodinamičkih unapređenja na karoseriji, počev od optimizovanih oblika spoljnih retrovizora i zadnjih svetlosnih grupa, prerađenih usisnika za vazduh, revidirane zaštite podvozja koja omogućava tečniji protok vazdušnih struja, kao i primeni točkova poboljšanih aerodinamičkih karakteristika.

Enterijer

Što se tiče kokpita, GLE je usvojio dobro poznata dva ekrana, poput onih u E i S klasi. Njihova dijagonala je, za ovu klasu standardnih 12,3 inča, a okruženi su, zavisno od želje kupca, materijalom izrađenim od prirodnog drveta, metala I/ili kože.

Putem pomenutih monitora, vozač će biti u prilici da koristi potpuno novi MBUX operativni sistem, a što je najvažnije, on će biti deo standardne opreme na svim dostupnim verzijama.

Verovatno ne treba posebno naglašavati, ali ipak da pomenemo da su kupcima na raspolaganju i svi aktuelni  bezbednosni sistemi. Trenutno nije poznato koji od njih će se naći u serijskoj opremi a za koje će biti nužna doplata, barem do 2021. godine, kada će oni u kompletu, saglasno direktivi Evropske unije, postati deo osnovne ponude svake verzije.

Pet najvažnijih tehnoloških inovacija

E-Active Body Control predstavlja sistem potpuno umreženog hidropneumatskog, aktivnog ogibljenja koje funkcioniše u sprezi sa 48V sistemom, a koje je dostupno u kombinaciji sa novorazvijenim vazdušnim oslanjanjem. Ovo je ujedno i jedini sistem koji je dostupan na tržištu, a koji je u mogućnosti da kontroliše sile prigušivanja na svakom točku posebno.

Active Tailback Assist omogućava vozilu da u ranoj fazi prepozna situacije u kojima vozaču može poslužiti asistencija u stani/kreni vožnji, a funkcioniše na brzinama do 60 kilometara na sat.

Isključenje Active Brake Assist funkcije, što pomaže u izbegavanju sudara sa drugim vozilima u situacijama kada se vozač isključuje sa glavnog kolovoza.

4Matic iako poznat od ranije, sada je po prvi put dostupan za modele koji koriste šestocilindarske i osmocilindarske pogonske grupe, kao i one koji poseduju plug-in hibridnu tehnologiju. On omogućava potpuno promenljivu raspodelu sile na sva četiri pogonska točka.

Sada je distribucija obrtnog momenta između dve osovine moguća u celom intervalu odnosa, od 0 do 100%. Uz opcioni paket za vožnju po nepristupačnim terenima (Offroad package), novi GLE je sposobniji za off-road avanture od svih svojih prethodnika.

Seating comfort se odnosi na već pomenutu elektroasistenciju prilikom izbora idealnog nagiba naslona sedišta, i ostalih parametara vezanih za poziciju zadnje klupe. Dostupan je na listi opcionala.

Pogonski sklopovi

Za sada je najavljena samo verzija GLE 450 4Matic koja koristi redni trolitarski motor sa unutrašnjim sagorevanjem, pplemenjen korišćenjem tehnologije lakog hibrida, koji je debitovao u atraktivnom kupeu sa oznakama CLS, krajem prošle godine.

Ovaj agregat isporučuje 367 “konja” i 500 njutn metara obrtnog momenta, dok se elektroasistencija meri sa dodatnom 21 konjskom snagom i 250 Nm obrnog momenta.

Iz Mercedesa su takođe potvrdili da će veoma brzo biti dostupni i plug-in hibridna verzija, kao i verzije koje će koristiti turbodizel motore.

Kupci će za performantne AMG primerke pričekati malo duže, a očekuju se modeli GLE 53 AMG i GLE 63 AMG. Svi agregati će biti upareni sa novom devetostepenom automatskom transmisijom, koja nas je oduševila prilikom testiranja E klase u All-Terrain i sedan verziji.

Poznato je da će prvi primerci biti isporučeni kupcima početkom 2019. godine, dok je cena i dalje nepoznata.

Mercedes-Benz GLE će silaziti sa proizvodnih traka pogona u Tuskalosi koji se nalazi u američkoj saveznoj državi Alabama.

Enes Eki Alković

(48V asistenciju pružio Zvezdan Božinović)

(4595)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mercedesklub.rs

Ocigledno, obozavam Mercedes, ali GLE(ml) je toliko nebitan auto u svojoj klasi, barem do sada. Ko god ga je do sada kupovao, ocigledno ga je mrzelo da odradi test voznje drugih konkurenata, jer se ovo ni po cemu ne izdvaja, a u mnogim stvarima zaostaje za kajenom, LR, i ostalim liderima. Uostalom to vazi i za x5, ali izmedju ova dva ipak makar vozne karakteristike na strani bmw-a. Usudio bih se da kazem da je cak i cheeroke ostavio bolji utisak :))