1. Home
  2. Vesti
  3. BMW o tehnologiji autonomne vožnje i imidžu marke
BMW o tehnologiji autonomne vožnje i imidžu marke
0

BMW o tehnologiji autonomne vožnje i imidžu marke

219
0
Podelite sa prijateljima:

Šer razvoja kompanije BMW, Klaus Frojlih navodi da će serijska verzija autonomnog vozila zasnovana na upravo predstavljenom Vision iNext konceptu dalje promovisati i produbiti smisao uživanja u vožnji, a da će automobili kompanije “uvek posedovati obruč upravljača”.

Koncept Vision iNext daje uvid u budući model BMW-a koji će kupci biti u prilici da pazare od 2021. godine. Proizvođač navodi da će taj model posedovati tehnologiju autonomne vožnje nivoa 4, u određenim situacijama, a što će moći biti korišćeno u uslovima realnog saobraćaja zavisno od lokalne zakonske regulative koja bude na snazi u tom trenutku. Nivo 4 autonomne vožnje podrazumeva da vozač u određenim intervalima može da u potpunosti prepusti sve funkcije vozača samom vozilu.

Na pitanje novinara britanskog Autocara, da prokometariše gde BMW vidi ravnotežu između imidža marke koji promoviše vozačke mašine i tehnologije autonomne vožnje, Frojlih je prokomentarisao: “Pa to nije teško. Mi smo proizvođači automobila, nismo angažovani u industriji robotike ili informacionih tehnologija.

“Ali, postoje neke situacije u saobraćaju gde čisto vozačko zadovoljstvo zaista nije moguće, pa čak ni kada ste za volanom BMW-a. Nekada dodatnom vozačkom doživljaju najviše doprinosi situacija u kojoj uopšte ne morate da vozite.”

Zatim je dodao: “Automobili marke BMW će uvek ispred vozača imati volan. Modeli koje smo nedavno razvili, svi do jednog, poseduju onaj osećaj preciznog upravljanja i trebalo bi da doprinesu uživanju u samoj vožnji. Sistemi koje nudi tehnologija autonomne vožnje su dopuna tome, nikako supstitut, odnosno zamena. Naši automobili su i dalje namenjeni vrhunskom vozačkom užitku.”

Nekoliko konkurenata minhenskog proizvođača su već zauzeti razvojem nivoa 5 autonomne vožnje, što podrazumeva odsustvo volana iz prostora za putnike. VW grupa je uspostavila novi podbrend nazvan Moia, a slično se poneo i Volvo sa svojom markom “M” i usredsređenošću na pružanje usluga iz oblasti mobilnosti.

Ali Frojlih naglašava da se taj pravac razvoja ne poklapa sa interesovanjem BMW-a. “Pa upravo iz tog razloga ne proizvodimo kombije ili kamione, na primer. Držimo se mi automobila.”

Imajući sve izrečeno u vidu, Frojlih je ipak primetio da će opremljenost budućih vozila sistemima autnomnomne vožnje biti od vitalnog značaja u budućnosti. Moguće je čak, prema njegovom mišljenju, da će čak biti i neophodno njihovo korišćenje u određenim situacijama.

“U budućnosti, mogu postojati gradske zone u koje će biti moguće ući automobilom jedino ukoliko vozilo koristi autonomni režim vožnje. Dakle, moguće je da će u tim pretpostavljenim gradskim kvartovima budućnosti biti zabranjeno upravljanje vozilom od strane ljudske ruke. Pazite ovo, 80 do 90% svih putnih, saobraćajnih nezgoda je uzrokovano ljudskim faktorom”.

“Kina koristi tehnologiju kako bi snizila nivoe zagađenja, oni forsiraju električna vozila koja koriste baterijske jedinice za deponovanje energije. Lako bi mogli da donesu i odnosne propise o mandatornoj upotrebi tehnologije autonomne vožnje, kako bi se smanjio broj saobraćajnih udesa i ostalih problema u tečnom protoku saobraćaja u gradovima.”

Serijska verzija automobila, zasnovana na konceptu Vision iNext će biti predstavljena 2021. godine, a Frojlih naglašava da će većina planirane tehnologije za samovozeće automobile biti dostupna na serijskom modelu.

Naveo je da je verovatno da će taj automobil, neposredno po predstavljanju, posedovati nivo 3 autonomne vožnje, što podrazumeva uključenost vozača u proces upravljanja vozilom. Primena nivoa 4 će biti uslovljena brzinom reakcije zakonodavnih organa, odnosno postaće dostupna na serijskom modelu onda kada to bude legalno za upotrebu.

“Pretpostavljamo da će Kina biti lider po ovom pitanju, zatim Amerika u određenim gradovima, a naposletku i Evropa. Tranzicija će trajati najmanje tri decenije. Počeli smo 2005. godine, a to znači da imamo još nekih dvadesetak godina dok sve ono što očekujemo ne postane standard u svim delovima sveta.”

(219)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments