1. Home
  2. Vesti
  3. ADAC podržava tužbu protiv Volkswagena
ADAC podržava tužbu protiv Volkswagena
9

ADAC podržava tužbu protiv Volkswagena

446
9
Podelite sa prijateljima:

Novi talas tužbi protiv VW se podiže

ADAC i Savez nemačkih potrošača žele da podnesu tužbu protiv Volkswagena zbog skandala sa izduvnim gasovima. Zato što je kompanija manipulisala softverom za upravljanje radom sistema za kontrolu štetnih emisija, akcionari imaju pravo na naknadu štete, objavile su obe organizacije, prošle nedelje u Berlinu.

Prvog dana novembra, pravna služba oba tela će pripremiti uopšteni tekst jedne tužbe protiv VW (templejt), koju će oštećeni vozači moći da iskoriste za potrebe zahteva za odštetu pred sudom u Braunšvajgu. Poenta je da se uspostavi teza da je „Volkswagen svesno i sa prevarnom namerom ugrozio interese kupaca, nanevši im na taj način štetu.“

Vlasnici pogođenih vozila će biti u prilici da se, bez ikakvog troška, priključe tužbi, saopštio je Savez nemačkih potrošača, koji će se solistički pojaviti kao tužilac u sporu, iz čisto praktičnih razloga. Ipak, u ovom sporu, ADAC će biti aktivan partner sa strane tužbe.

Prema procenama Saveza, do 2,4 miliona vlasnika vozila sa inkriminisanim EA 189 agregatom, marki Volkswagen, Audi, Škoda ili Seat, mogu ostvariti pravo na odštetu, priključenjem tužbenom zahtevu.

ADAC i Savez nemačkih potrošača su se odlučili za podnošenje tužbe baš prvog dana novembra jer je to dan kada na snagu stupa novi zakon u Nemačkoj, koji omogućava da jedno lice zastupa više tužilaca u sudskom sporu ovog tipa, s tim da bi svi oštećeni na kraju morali da istupe pojedinačno sa svojim odštetnim zahtevima. Prema mišljenju pravnih zastupnika obe nemačke organizacije, velike su šanse da Volkswagen ponovo pretrpi ozbiljan udarac.

Dosadašnja praksa ukazuje da VW pristaje na sudsko poravnanje sa tužiocem

„Do ovog trenutka, oštećene stranke su mogle da podnose tužbe na pojedinačnoj osnovi, uz neizvesan ishod, ali garantovane visoke troškove postupka,“ rekao je predsednik ADAC-a, Avgust Markl. U takvim okolnostima, Volkswagen se trudio da „na svaki mogući način“ izbegne da slučaj završi na Vrhovnom sudu.

Poenta je, da kakvu god da su odluku doneli niži sudovi, VW je postizao poravnanja sa suprotnom stranom, isplaćujući pozamašne sume tužiocima, uz uslov da protivnik u sporu zadrži dokument o (van)sudskom poravnanju u tajnosti.

(446)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Možda je krajnje vreme da sa tužbom za naknadu štete ustani i ostali brendovi kojima je VW svojom prevarom posredno naneo štetu.

Mad Max

Da, krajnje je vreme, da ostale kompanije tuže VW grupu zbog posredne štete, neosnovanog „razmazivanja“ sramote na ostale kompanije, smanjenja poverenja kupaca u autondustruju, uništenja ili smanjenja vrednsti dizel tehnologije i patenata i sl…..
Treba ih tužiti sa svih strana dok zlo ne nestane.

Renault Terminator

Ma zatvoriti prevaranta,lopova i spasiti autoindustriju.WV je najvece zlo koje se moglo desiti u autoindustriji.

moron

Nisam ja za to da oni „nestanu“, već da osim pripadajućih kazni (na svim tržiština na kojima su varali ), i svim oštećenima plate celokupnu štetu koju su im naneli. Pa, ako ne budu u stanju da plate, nije problem, i za to ima leka – bankrot, pa „sve na doboš“. Ali, u svakom slučaju oštećeni da se obeštete. Ako je „Takata“ mogla da ode u stečaj zbog troškova i štete koju je ta firma izazvala „nenamernom omaškom“ na milionima air bagova, zašto bi, ako treba, „kolektivnog namirenja“ kroz posupak stečaja VW-a, bili uskraćeni i svi koji su oštećeni prevarnim… Pročitaj više »

Mad Max

Računam da je VW dizelgejt prevarom pribavio dobit od oko 15 milijardi evra…..
Koliko su do sada platili štete ne znam, ali red bi bio da ih zlo koje su počinili košta najmanje 3X, to jeste 45 milijardi evra….
Ako to mogu da finansiraju, onda neka ih….

Japanautofan

Na bolesnu mačku i miševi dižu….palac 😛

moron

Da je situacija obrnuta, budi siguran da bi VW već odavno tražio „ratne reperacije“ od onog proizvodjača koji bi učinio ono što je uradio VW 🙂