1. Home
  2. Liste
  3. 25 modela automobila za izbegavanje
25 modela automobila za izbegavanje
50

25 modela automobila za izbegavanje

199.51K
50
Podelite sa prijateljima:

Koliko god da je došlo do visokog stepena standardizacije u automobilskoj industriji, i dalje postoje modeli kojima „ništa ne fali“ godinama, dok se drugi svako malo druže s majstorima.

What Car? publikacija nam je pomogla da uvidimo kojih 25 modela automobila treba izbegavati, jer su problematični već u okviru prve tri godine vlasništva.

What Car? je primenio proverenu formulu u kojoj je anketirano preko 14.000 vlasnika automobila u vezi sa pouzdanošću u proteklih 12 meseci. Trećina anketiranih je potvrdila da je njihov ljubimac „prijavio“ bar jednu grešku.

Da bi se nedostaci kategorizovali i rangirali po obiljnosti, od vlasnika je zatraženo da odaberu oblast u okviru koje se problem desio. Ukupno je bilo 14 takvih grupa: akumulator, karoserija, kočnice, motor, električni sistem (vezan za motor), izduvni sistem, spoljašnja svetla, sistem napajanja gorivom, menjač/kvačilo, trim enterijera, električni sistem (nevezan za motor), sistem upravljanja, ogibljenje i ostalo.

Takođe, redakcija je napravila upitnik u kojem su vlasnici prijavljivali koliko vremena je automobil proveo u radionici da bi se problemi otklonili i koliko su popravke koštale. Te informacije su iskorišćene da bi se kreirao jedinstven sistem rangiranja, koji kažnjava modele koji su imali skupe i dugotrajne popravke, dok u isto nagrađuje one koji su se pokazali pouzdanim.

Istraživanje je pokrilo 169 modela 33 različite marke. Hajde da vidimo koji su to „nevaljalci“ u pitanju:

25. Volkswagen Polo (2009-2017.)

Rezultat: 58,8%

Tek nešto preko 20 odsto vlasnika prethodne generacije Pola je prijavilo greške na svojim automobilima, a najčešća je bila vezana za električni sistem (nevezan za motor) – 15 odsto, s tim što se čak polovina problema odnosila na klima uređaj. U ostalu problematiku se ubrajaju start-stop sistem, zadnja kamera i ekran info-zabavnog sistema.

24. Mercedes-Benz GLA

Rezultat 58,6%

Vlasnici GLA su kod 42 odsto automobila prijavili neku grešku. Ipak, većina (35 odsto) je bila ne toliko značajna i nije sprečavala da automobil bude vožen. Svi problemi su rešeni bez troškova za manje od nedelju dana.

23. Mazda3 (2009 – 2013.)

Rezultat: 58,4%

Ukupno gledajući, 28 odsto Mazdi3 prethodne generacije je imalo neke probleme. Modeli pogonjeni benzinskim motorima su bili problematičniji od dizel pandana. Ogibljenje, sistem upravljanja i elektrika motora su bile oblasti u okviru kojih su problemi bili najozbiljniji kod benzinskih modela. Nisu svi automobili bili popravljeni pod garancijom, a više od polovine je provelo više od jednog dana u servisu.

22. Volkswagen CC dizel (2012 – 2016.)

Rezultat: 58,0%

Vlasnici 40 odsto CC-a su prijavili neki problem na svojim vozilima. Mnogi od njih su bili vezani za električni sistem, ali ne onaj vezan na motor. Neke popravke nisu potpadale pod garanciju, a neki od automobila su bili van stroja više od nedelju dana.

21. Citroen C4 Picasso/Grand C4 Picasso

Rezultat: 56,8%

Problemi sa elektrikom su u velikoj meri uticali na (ne)zadovoljstvo vlasnika C4 Picassa i Grand C4 Picassa. Naime, 37 odsto automobila je imalo izvesnih problema. Od njih, 22 odsto su bili vezani za elektriku nevezanu za motor, a u tome se isticao problematični klima uređaj. Dobar deo problema se odnosio na ogibljenje (15 odsto), uz manji procenat popravki koje su bile skuplje od 1.500 funti.

20. Seat Ateca

Rezultat: 56,2%

Kao i prethodni modeli, i Ateca pati od problema na električnom sistemu koji nije povezan sa motorom. Čak 43 odsto vlasnika je prijavilo probleme, a 29 odsto se odnosilo na navedenu oblast. Zadnja kamera i automatsko otvaranje zadnjih vrata su takođe izazivali glavobolju kod vlasnika. Ipak, većina automobila je bila u voznom stanju i gotovo su svi bili popravljeni bez dodatnih troškova.

19. Range Rover dizel

Rezultat: 55,8%

Mada izdržljiviji od manjih modela u gami luksuzne britanske marke, čak trećina vlasnika Rangea je prijavila neki problem na svom ljubimcu. Greške su se uglavnom odnosile na elektriku, ali je većina problema bila vezana za karoseriju i trim enterijera. Većina vozila je bila u voznom stanju, a nije bilo dodatnih troškova za popravke.

18. Volvo V40

Rezultat: 55,5%

Mada marka koja poslovično slovi za pouzdanu, i Volvo se našao na listi „nevaljalaca“. Gotovo polovina V40 je imala neki problem. Najčešće, oni su bili vezani za motor i izduvni sistem. Većina popravki nije vlasnicima donela dodatne troškove, dok je ostanak u servisu uglavnom bio duži od jednog dana.

17. Nissan Juke benzin

Rezultat: 55,2%

Trećina Jukea je imalo neki problem, bar tako kažu vlasnici. Greške su uglavnom bile na motoru i elektrici motora (15 odsto problema je bilo vezano za ove oblasti). Većina automobila je ostala u voznom stanju, a velika većina je takođe popravljena bez udara po džepove vlasnika.

16. Land Rover Discovery dizel (2004-2017.)

Rezultat: 54,2%

Mada robusnog izgleda, prethodna generacija Discoveryja je sve samo ne pouzdana. Polovina vlasnika je prijavljivala razno-razne probleme, a poput Range Rovera, većina (22 odsto) se odnosila na karoseriju. Elektrika motora je bila problematična kod 17 odsto primeraka. Na sreću, većina je mogla da se vozi i popravljena je u okviru garancije.

15. Mazda2

Rezultat: 52,7%

Očigledno je Mazde i Nissani nisu pouzdani poput ostalih „Japanaca“. Mada je ova japanska marka često dobro plasirana na listama pouzdanosti, vlasnici „dvojke“ su prijavili dosta problema vezanih za klima uređaj, a više od 10 odststo je imalo problema sa sistemom napajanja gorivom.

14. Tesla Model S

Rezultat: 52,4%

Evo još jedne česte „mušterije“ na listama nepouzdanih automobila. Gotovo 38 odsto vlasnika Modela S je prijavilo greške, koje su uglavnom „na ravne časti“ podeljene između kvaliteta karoserije, trima enterijera i elektromotora. Vlasnici su takođe prijavili i lomljivost spoljnih ručki vrata, kao i probleme sa farovima. Mada su svi automobili popravljeni u okviru garancije, neki su bili na popravci duže od nedelju dana.

13. Range Rover Evoque

Rezultat: 52,0%

Vlasnici ovog modela su sumirali da 34 odsto Evoquea ima neki problem. Na elektrosistem nevezan za motor se odnosi 8 odsto, na menjač/kvačilo 7 odsto, a bilo je i problema sa kvalietom karoserije i trimom enterijera. Većina vozila je popravljena u okviru garantnog roka, bez dodatnih troškova za vlasnike.

12. Nissan Note

Rezultat: 48,6 odsto

Gotovo 36 odsto Notea ima neku grešku. Motor i elektrosistem motora su problematični na 10 odsto benzinskih verzija, a ukupno gledajući, gotovo 18 odsto svih Notea je imalo problema na elektrosistemu, a više od 14 odsto na ogibljenju.

11. Nissan Pulsar

Rezultat: 48,3%

Da li to Nissan i Land Rover „mrtvu trku“ vode kada je u pitanju odsustvo kvaliteta? Pulsar je pogođen visokim procentom problema na elektrosistemu, a tu se najviše ističe jogunasti klima uređaj. Većina problematičnih primeraka je provela više od jednog dana u servisu, ali su sve popravke urađene pod garancijom.

10. Mercedes-Benz B klase

Rezultat: 46,1%

Nešto preko 35 odsto vlasnika ovog modela je prijavilo greške. One obuhvataju prilično ozbiljne oblasti kao što su motor, električni sistem motora i menjač/kvačilo. Sasvim je jasno da je ovo iziskivalo poprilično vreme provedeno u majstorskim radionicama, što znači da je popravka trajala u proseku duže od nedelju dana.

9. Mercedes-Benz E klase

Rezultat: 46,1%

Nova E klasa ne košta malo, tako da nije baš prijatan osećaj kada vam se nova „trokraka zvezda“ ne pokaže baš savršeno. Rezultati su slični kao kod prošle generacije, tako da se čini da u Štutgartu nisu izveli adekvatne zaključke. Ukupno je 24 odsto automobila bilo problematično. Trim enterijera, problemi na elekričnom sistemu, kako motornom tako i opštem, bili su najčešći izazivači glavobolje. Mada su svi primerci popravljeni u okviru garancije, izvestan procenat je morao u radionici da provede više od nedelju dana.

8. Nissan Qashqai dizel

Rezultat: 44,2%

Ponovo jedan Nissan… Gotovo polovina (49%) dizel Qashqaija pati od nekog problema. Najfrekventnije prijavljene greške se odnose na električni sistem (24 odsto), a u to su uključeni navigacija, info-zabavni sistem i klima uređaj. Dodatnih 19 odsto vozila je imalo problematične akumulatore. Većina vozila je mogla da se vozi, a isto tako je većina popravljena bez dodatnih troškova za vlasnike.

7. Land Rover Discovery Sport dizel

Rezultat: 43,8%

Taman smo pomislili da će Nissan da „izdominira“, ali Land Rover se „ne da“. Više od 40 odsto Discovery Sporta je imalo prijavljene greške, od kojih se većina odnosi na kvalitet karoserije i trim enterijera. Takođe, bilo je problema i na elektrici, kako motornoj tako i nemotornoj. Sva vozila su popravljena bez troškova za vlasnike a većina je iz servisa izašla za manje od nedelju dana.

6. Jeep Renegade

Rezultat: 42,1%

Jeep je takođe još jedna od čestih „mušterija“ na listama najnepouzdanijh automobila. Kompaktni Renegade možda izgleda robusno, ali činjenica je da je gotovo 43 odsto automobila završilo sa žalbama vlasnika, i to vezanim za ozbiljne probleme. Greške su uglavnom bile vezane za motor, električni sistem motora i kočnice. Neki od automobila su na popravci proveli više od nedelju dana.

5. Jaguar XE

Rezultat: 36,7%

Nekako nam dođe žao JLR-a. Ovakvu „okupaciju“ liste nepouzdanih vozila odavno nismo videli. Jaguarov pulen sa dizel motorom je problematičan čak u 44 odsto slučajeva. Problemi su najčešće vezani za elektriku, ali kao i kod Land/Range Rover rođaka nije zaobiđena ni problematična karoserija. Greške su prijavljene i na motoru, sistemu ubrizgavanja goriva, upravljanju i ogibljenju. Ipak, ono što „raduje“ da su sve popravke završene u okviru nedelju dana.

4. Fiat 500X

Rezultat: 32,3%

S obzirom na „uspeh“ Renegadea, bilo je očekivano i da se model „blizanac“ pojavi na listi. Vlasnici su prijavili više od trećine problematičnih Fiata 500X. Problemi su podjednako podeljeni na karoseriju i elektriku (kako na onu vezanu za motor, tako i opštu). Mada su svi popravljeni u okviru garancije, većina je morala u servisu da provede više od jednog dana.

3. Nissan Qashqai benzin

Rezultat: 28,9%

Da li ljubitelji Nissana „čupaju kose“ ne znamo, ali ova japanska marka definitivno ima problem sa kvalitetom. Benzinski Qashqai modeli su u čak 56 odsto slučajeva sa nekom greškom. Akumulatori, karoserija i elektrika (motorna i nemotorna), glavne su problematične oblasti. Ipak, nije sve tako crno, svi su popravljeni bez dodatnih trokova za vlasnike, a većina je u servisu provela manje od nedelju dana.

2. Volvo XC90

Rezultat: 22,6%

Da li to čujemo žamor u publici? Šokantno ili ne, ali činjenica je da je 53 odsto vlasnika XC90 prijavilo razno-razne probleme na svojim (skupim) ljubimcima. Mnogi su vezani za električni sistem i softver, a indikativno je da popravke ovih stvari često nisu bile uspešno obavljene prilikom prvog odlaska u servis. Ipak, sve je odrađeno pod garancijom.

  1. Range Rover Sport dizel

Rezultat: 14,5%

JLR je definitivno „šampion“, a „šampionski“ model je Range Rover Sport u dizel izdanju. Čak 60% dizel Range Rover Sporta je imalo problema neke vrste. Oni su obuhvatili širok raspon oblasti, a najozbiljnije greške su vezane za menjačku kutiju, pogonski sistem, motor i ogibljenje. Nisu svi automobili popravljeni pod garancijom, a neki su na popravci proveli više od nedelju dana.

Izvor: What Car?

 

 

 

 

 

(199514)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

50 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kako je metodološki dobijen „rezultat“ ( ono npr. „Rezultat: 58,8%“ i/ili „Rezultat: 14,5%“ )?

Zvezdan Božinović

Ne znamo ništa više od onog navedenog u tekstu. Ali, ne vidim razlog za sumnju, a natprosečno prisustvo JLR modela tumačim kroz činjenicu da se radi o ostrvskoj marki i da je puno anketiranih baš za volanom njihovih vozila….

Pomponije

Mada je Land Rover oduvek imao problema sa pouzdanošću. Sad je rezultat i dobar, da je ova anketa urađena pre deset godina, bio bi katastrofalan.

Moronov drug

A gde je tu 500L?

moron

Pa, „đubar“ se tamo verovatno prodaje na nivou statističke greške, tako da nisu mogli da pronadju potreban broj vlasnika kojima bi poslali „upit“ 🙂

Abc

Zanimljivo da toliko Mercedesa se kvari tj. Njemaca… a kad uzmeš radije novu Kiju ili Hyundai nego polovan Mercedes Audi BMW onda ti kažu šta si uzeo to smeće od auta.

VWaligledamHONDU

Samo korejci i od japanaca honda ,toyota,lexus i ne moras se bojat da ces zbog cestih posjeta biti sa majstorima prisan kao sa rodbinom…

Misko

To je istina, evo cale kupio pre 15-16 godina Hyundai Accent 1.5 crdi novog, nikad nijedan kvar imao nije. Redovni servisi i teraj bato 🙂

Mil

Ja sam imao 3 hyndai accent i sada matrix. Stvarno odlična kola

Gaja

Da slazem se sa tobom mislim da je sad kia kvalitetnija od mnogih,cak na listi ne pouzdanih nema renoa,forda.koji u nasem narodu slove za jevtina auta.

Kola

Reno je pouzdan ivecina vlasnika se slazu a ja sam vlasnik i prezadovoljan sam Reno Clioimam a znam bas dosta ljudi i sa Reno Laguna i sa Senik pa i Megan koji su prezadovoljni a i Twingo kazu nije los.

Drcar

A zakleo bih se da na listi nema ni jednog Audi-ja i BMW-a. A i da je recimo Nisan japanski… A i kvarovi koji se pominju kod Nemaca nemaju veze sa samom voznjom. Bar kod VW-a…

Mil

Šta si hteo reci?

Srecko

Dal neko ima iskustvo uvezi VW Golf 6 1.6 ili 2.0 dizel motora, koje su njihove mane i kvarovi, hvala unapred,

Sale

Nema bmw-a na listi ?

Lee

Samo su Audi i Bmw „Nemacka“ vozila. Mercedes odavno nije ono sto je bio…vozio sam sve navedeno i to je moje misljenje. Jedini Mercedesi su G klasa.

Dzoi

Vozio sam danas G 63 v8 brabus 720ks nisam nesto odysevljen mali unutra nabijen ne smijes u krivinu vuse od 30км na cas moze se prewrnut ima taj prawac i teskose zaustawlja ufff

Vasko

Bmw 1.8d motor sa 143hp 2008 i 2009 ima.problem sa lanac.
Kine se lanac na 128.000km prlledizvikuje defect na ceo motor
Steta.5000 eur
Defect 90.dana bes.auto

Darko

Auuu. Koliko ste jos „govana“ propustili..
Reno espace 1.9tdi recimo. Katasrofa nqjgora.

Zveki

Vozim teretnjaka po zemljama EU, simptomatično je da je prošla generacija Espacea jedan od modela koje najviše viđam pokvarene u zaustavnim trakama autoputeva, više sam video samo VW Golf/Jetta mk7 ali sa obzirom na odnos broja tih modela na cesti, Espace je apsolutni rekorder!

Cile

Za E klasu nije istinita tvrdnja jer ja je vozim od septembra 16 presao 200000 km ne punih bez ikakvog problema.

Moronov drug

To što ste Vi imali sreće, ne mora da znači da su je imali i ostali vlasnici istog vozila.

Anangel

A gde je Opel? Kupio sam nov.presao oko 42000 km.u servisu bio barem 15 puta…….

Dragam

Ono sto sam primetio je to da na listi nema audia, bmw i forda. Mnogi od nas pljuju po fordu, ne znajuci da Fordov motor je jedan od najboljih i najcesce ugradjivanih motora. Pre nego sto bilo sta o Fordu napisu trebali bi prvo da sednu i da ga voze. Pa kad budu videli o kakvom automobilu je rec vrlo brzo ce prestati da pljuju po istom. Ja npr od 2000 vozim fordove, pored forda u kuci jos imamo vw i bmw, tako da ovo sto pisem je objektivno vidjenje, a ne pristrasno pisanje. Inace ne pisem o necemu o… Pročitaj više »

Zvrk

A kog Forda imate kada je tako pouzdan?Mozda Mustanga?

Stevan

Ja vozim Ford Fiestu 1.5 2017 god. Presao sam sa njim 90,000 i mogu ti reci da je nevjerovatnog kvaliteta. Dobro upakovan, mali potrosac (a bas ga gazim) i solidno ide. To mi je sluzbeno auto, a licno imam Audi A6 2012. Mogu ti reci da vozim Audi na isti nacin kao sto vozim Forda da bi se raspao posle nekog vremena.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Stevan
Yankee

A Powershift?

Srecko

Zanima me kakvi su VW Golf 6 1.6 dizel. Koje su njihove mane i cesti kvarovi, dal neko ima iskustvo sa tim modelima.

vlada

Idi na mlfree sajt , tamo imaš sve o golfovima do šestice , najbolji je običan 1.9 tdi a benzinski obični (bez tsi i fsi) 1.6 !!!

Milos

U fordu su mahom pezoovi motori,tako da nema potrebe za hvaljene forda

Renault Terminator

Mlacenje prazne slame….

Don

A lista najpouzdanijih?

Yankee

Toyota pa 10 praznih mesta. 😉

Fenix

Honda
Toyota
Lexus
Subaru
Mazda
To je pouzdanost

Yankee

A Lexus?

Realno

Dodaj KIA, Dacia i VW.

Sasa

Honda pa Toyota

TNT

Da li najpouzdanjij znači i najbolji za kupovinu? Ne bih rekao. Na ovoj listi ima automobila koji se dobro prodaju i za koje se dugo zna da su nepouzdani, ali to previše ne utiče na prodaju. Npr. QQ kada je izašao je maltene odmah bio automobil koji “visi” po servisima, a prodaja mi je odlična – da na spominjem JLR. Takođe, već sam spominjao lično iskustvo sa Tojotom – šta meni znači pouzdanost tipa 5 se pokvari od 100.000 ako sam ja jedan od 5 “srećnih dobitnika”? Pouzdanost jeste važna, ali postoji i mnogo drugih faktora koji čine jedan automobil… Pročitaj više »

Uros

Nema ni jedna alfa. Što je čist dokaz da je ona savršen automobil. ???

Sinn Fein

Alfa se veoma slabo prodaje.

Dikh tu kava

Шта није у реду са овим текстом..? 15.07.2019., а коментари од пре годину дана? Је л вест ажурирана? Видим да неки реплицирају на коментар од прошле године..?
Елем, имао сам Мазду 3 2013 дизел. На тачно 20.000 цапнуло ми квачило. Као да је неко програмирао. Сређено под гаранцијом, наравно, али ипак.. И, да, поново бих купио Мазду. Као што бих пре купио Пола него Јариса, А3 него Сид. Па нек се кваре до миле воље..

Buntovnik
Mirko

Niste ništa rekli o Mercedesu ML. To je posebna priča. Procenat primjedbi bi bio oko 100%. Tako lijepo auto, a tako loše. Nisam vjerovao dok nisam kupio. Preporuka: kupite polovnog, da je prešao barem 150.000. Neki drugi magarac, kao npr ja, je umjesto Vas vozio auto u servis svake nedjelje, dok nije sve otklonjeno. Ili skoro sve.

Vukasin

Jel moguce da nema ni jednog modela alfa romea ili nekog fiata ili forda posto kkd nas vazi da su to losa kola a nema ni pezo jer kazu da kod pezoa fabricki svetli cuvena zuta lampica.

Zoran

Pezou ,svetli lapica- ali su jedni od najlepsih i najpouzdanijih automobila bas oni
Odnos cene i kvaliteta je kod njih

Gost

Golf dvojka će ih odrijeti sve bez premca, smeće od auta, xaxa.

cacko

uh, zamalo da se preznojim ali dobro je nema pasata i golfa, sad je lista u redu, inace ne bi bila istinita.
Pozdrav za onog ko je pisao ovo, tj za ljubitelja nemackih auto audi-VW-BMW

DrMr

Ima CC.

Sedin

Vozim Opela preko 15 god, astra G . 2.0 di 60kw. .Uzeo bih covjeka nesto novije ali kad vidim rezultate. Ostajem pri Opelu..
Redovno odrzavanje i to je to.