1. Home
  2. Vesti
  3. Šanse za smrt pešaka ako ga udari SUV dva puta veće nego kod običnih automobila
Šanse za smrt pešaka ako ga udari SUV dva puta veće nego kod običnih automobila
5

Šanse za smrt pešaka ako ga udari SUV dva puta veće nego kod običnih automobila

1.00K
5
Podelite sa prijateljima:

Prema istraživanju USA Today porast prodaje SUV i pikap modela u SAD, doveo je ujedno i do više smrti pešaka u saobraćaju.

Američki novinari navode da su šanse za pogibiju pešaka ukoliko ga udari jedan od gore pomenutih tipova vozila dva do tri puta veće, kao i da su američke vlasti znale za ove podatke, ali da su ćutali zarad oporavka domaće automobilske industrije.

Smrt pešaka u saobraćaju u SAD popeo se od 2009. godine za 46%, za šta dobar deo krivice otpada na visoke SUV i pikap modele. Konkretno, samo u 2016. godini usmrćeno je više od 6.000 pešaka, za šta USA Today navodi da je dramatična cifra.

Većina smrtnih ishoda je u gradovima sa više od 200.000 stanovnika, a na listi sa najviše stradalih pešaka u saobraćaju je Detroit, potom slede Njuark, Majami, Tampa, Sejnt Luis i Finiks.

Kao drugi razlog za veliki porast smrti pešaka u saobraćaju navodi se upotreba smart telefona, koji su od 2009. godine u velikoj tržišnoj ekspanziji.

Što se tiče SUV i pikap modela, prema izveštaju National Highway Traffic Safety Administration iz 2015. godine ovaj tip vozila učestvuje u trećini sudara sa pešacima. Međutim, odgovorni su za čak 40% svih smrtnih slučajeva kada automobila udari čoveka. Izveštaj takođe navodi da je potreban novi sistem testiranja automobila za udar pešaka, kao i da je neophodno da država insistira na postavljanju naprednih aktivnih bezbednosnih sistema u sve pikap i SUV modele.

Rešenje je u sistemima kao što je  npr. autonomno aktivno kočenje sa detekcijom pešaka.

(1004)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Šta više, ti kod nas „legalno“ kupiš kod uvoznika i „bull bar“ za svoga „đipa“, da odmah saseckaš pešaka na njegove sastavne delove … To je ta naša posvećenost na polju bezbednosti … Zar je vlasniku tako „opremljenog“ „đipa“ zaista bez značaja da li će pešak koga udari da preživi ili neće, a ako preživi, da li će da ostane invalid ? I, gde će „duša“ tom trgovcu koju prodaje nešto za šta zna da može gadno da povredi ljude ? Zar za to i ne treba neki „atest“? Treba za „kuku“, a da za to ne treba ?

Dzoniz

Baš ga pretera… Čuj gde će duša trgovcu, pa ne prodaju oružje nego prevozna sredstva koja nisu pravljena za „udaranje“. U udesima je kriv čovek, nikad automobil.

nenad

SUV se kupuje za vecu svoju bezbednost, a ne tudju.

Moronov drug

SUV se kupuje za manju bezbednost svih.

Pomponije

Dakle, bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju nije bitna?