1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota po prodaji nadmašila General Motors i u Americi
Toyota po prodaji nadmašila General Motors i u Americi
1

Toyota po prodaji nadmašila General Motors i u Americi

178
1
Podelite sa prijateljima:

Toyoti je sigurno 21. januar 2009. godine bio veoma bitan datom. Tog dana su objavljeni prodajni rezultati za 2008. godinu, i japanska kompanija se po prvi put u istoriji, tada našla na prvom mestu liste kompanija sa najboljim prodajnim rezultatima, širom sveta sa preko 8,9 isporučenih vozila. Koliko je uspeh velik možda najbolje potvrđuje podatak da je neko skinuo General Motors s trona posle čak 77 godina, a Japanci su se okrenuli svom narednom planu.

Naime, nije bilo dovoljno samo pobediti Jenkije na globalnom nivou, već je Toyota želela da postane broj jedan i na američkom tržištu.


Moralo je proći čak trinaest godina, ali upravo se tako nešto desilo u drugom tromesečju ove godine. Japanska firma, koja prodaje vozila pod brendovima Toyote i Lexusa, je privukla 688.813 kupaca na tržištu preko bare, dok je General Motors (Chevrolet, GMC, Buick i Cadillac) zaostajao za samo 577 jedinica. Na udaljenom trećem mestu se našla Fordova korporacija (Ford i Lincoln) sa 475.327 mušterija.

Poslednji put kada se dogodilo da je neko skinuo General Motors s vrha na njegovom domaćem tržištu u jednom tromesečju je zabeleženo još 1998. godine. Tada je tokom jula, avgusta i septembra uspešniji bio Ford. Ako pogledamo brojke za prvih šest meseci 2021. godine, General Motors još uvek ima ubedljivu prednost nad Toyotom (1.330.486 prema 1.291.879) dok je među individualnim brendovima lider Ford.

I šta se onda tačno desilo u drugom tromesečju? Da li su japanski modeli zaista toliko popularniji ili je nešto drugo u pitanju? Kako prenose kolege sa sajta CNBC, odgovor leži negde u sredini. Tokom prethodne godine Toyota je debitovala s nekoliko zaista popularnih modela, a istovremeno Japanci su se mnogo bolje spremili za nestašicu kompjuterskih čipova.

CNBC kaže da je Toyota planirala na vreme i u svojoj zalihi ima dosta delova pa je samim tim mnogo bolje podnela nedavnu nestašicu. Istovremeno, mnogi Toyotini modeli za američko tržište se proizvode u Japanu, a u ovoj državi kompanija praktično ima monopol među dobavljačima. S druge strane, General Motors tvrdi da polako ostaje bez zaliha novih vozila i da se u izložbeno-prodajnim salonima trenutno nalazi tek oko 200 hiljada četvorotočkaša, što je dvostruko niža cifra nego što je obično slučaj. Amerikanci su već počeli da eliminišu neke opcije koje zahtevaju specijalne čipove (kao što je recimo start-stop sistem), a trend bi se mogao nastaviti i narednih meseci u velikoj meri.

Ostaje nam da vidimo kako će Jenkiji reagovati na ovakav trend i da li će uspeti da pronađu rešenje. Ali jedno je sigurno, a to je podatak da je Toyotina dominacija sve više „očekivana“ nego što se može opisati kao „iznenađujuća“.

AutoRepublika

(178)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Cuore sportivo

Jb ga cip ga jb vise. Pa koji su to degeni da nisu mogli otvoriti jos jednu fabriku. Komplet auto industriju unistavaju. Dosta korona peosle godine….