1. Home
  2. Prezentacije
  3. Za Mazdu MX-5 svi znamo, a jeste li videli model Honda S660?
Za Mazdu MX-5 svi znamo, a jeste li videli model Honda S660?
2

Za Mazdu MX-5 svi znamo, a jeste li videli model Honda S660?

549
2
Podelite sa prijateljima:

Honda S660 je sportski automobil sa mogućnošću prevoza dva putnika, a svojim karakteristikama se svrstava u segment Kei automobila, o kojima možete da pročitate sve što vas zanima ovde. Težina vozila je veoma skromna i iznosi od 830 kilograma, u verziji sa manuelnim menjačem, do 850 kilograma ukoliko je izabrano CVT rešenje za transmisiju.

Prototip, odnosno konceptno vozilo je prvi put predstavljeno javnosti na vodećem događaju automobilske industrije u “zemlji izlazećeg Sunca”, Salonu automobila u Tokiju u novembru 2013. godine.  Honda S660 je naslednik modela Honda Beat. Oznaka “S” predstavlja logičnu odrednicu vezanu za postavku agregata, koji je Honda proklamovala svojim prvim serijskim automobilom, modelom Honda S500.

S660, dakle poseduje centralno postavljen motor, a mali roadster deli platformu sa modelom Honda N-One. Svojim dimenzijama je uslovljen japanskom regulativom u vezi kei segmenta, pa je po gamaritima skoro identičan modelu koji je nasledio odnosno Hondi Beat koja je bila veoma popularna devedesetih godina prošlog veka. Znači, Honda S660 je “duga” ukupno 340 centimetara. Poređenja radi, Fiat 500 je 354 centimetara dug, odnosno za celu klasu duži automobil od našeg malog junaka iz Honde.

Agregat koji S660 koristi je identičan prethodniku, uz podrazumevana mehanička unapređenja kako bi održao korak sa aktuelnom generacijom agregata. Znači, govorimo o benzinskoj jedinici sa tri cilindra, zapremine 660 kubnih centimetara. To je dovoljno za 47 kW, odnosno 63 konjske snage, uz 104 njutn metra obrtnog momenta. Opet, i ove cifre su uslovljene “Kei regulativom”.

Centralna postavka motora, omogućila je odličan balans među osovinama, što značajno doprinosi odličnoj voznoj dinamici. Proklamovana srazmera iznosi 45% mase opterećuje prednju, dok preostalih 55% pada na teret zadnje osovine.

S660 koristi za prvu ugradnju Yokohama pneumatike dimenzija 165/55r15 za točkove prednje osovine, dok su na točkovima zadnje osovine montirani primerci dimenzija 195/45r16. Kočioni diskovi poseduju prečnik od 260 milimetara.

Umesto krova sklopivog manuelnim putem, S660 je opremljen rešenjem izrađenim od napredne tkanine koje se sklapa između vetrobranskog stakla i konstrukcije predviđene za zaštitu putnika od prevrtanja. Međutim, u sezoni kada se svaki dan vozi sa otvorenim krovom, on je spešten u prostoru koji je, ispod haube, posebno predviđen za tu namenu.

Od opreme, treba pomenuti svetlosne grupe u LED tehnologiji, info-zabavni sistem koji se koristi putem rasprostranjenog “tablet” rešenja, kontrolu stabilnosti, klimatizaciju i autonomno kočenje u kritičnim situacijama.

Uvođenje ovog kupe mališana u ponudu predstavlja povratak Honde u segment, a S660 je pozicioniran ispod modela Honda CR-Z, i naravno bezvremenog Honda NSX. Kei roadster praktično predstavlja modernu verziju prvog velikoserijskog modela kompanije: Honda S500 predstavljenog 1963. godine.

Tim za razvoj ovog modela je predvodio Rio Mukumoto, kao pobednik među 400 prijavljenih kandidata zaposlenih u kompaniji Honda. Posebnost ovog podatka se ogleda u tome što je ovaj specijalista bio samo 22 godine “star”, kada mu je dato poverenje da u petogodišnjem periodu razvije ovakav model. Tako je on postao najmlađi pojedinac u Hondi, koji je dobio ovako važan zadatak, a da pre toga čak nije ni posedovao inženjering iskustvo.

Za kraj još da napomenemo da su japanskim propisima postavljene granice pripadnosti Kei segmentu. Da bi neko vozilo moglo biti klasifikovano kao Kei, agregat ne sme biti veće zapremine od 660 kubika, odnosno ne sme biti snažniji od 63 konjske snage. Dužina vozila je limitirana na 3,4 metra uz maksimalnu širinu od 1,5 metar.

Prodaja ovih vozila nije dozvoljena na teritoriji Evrope zbog propisa o bezbednosti. Međutim, ne možemo a da se ne zapitamo, zašto je život čoveka na našem kontinentu vredniji od onog u Japanu?

Drugim rečima, verujemo da bi vozila ovog segmenta značajno doprinela rasterećenju saobraćaja, smanjenju zagađenosti vazduha u prenaseleljenim evropskim gradovima, a sve to uz više nivoe bezbednosti od onih, koje nude moderni skuteri.

AutoRepublika

(549)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Nazalost, kei polako izumiru.

moron

Simpatičan.