1. Home
  2. Prezentacije
  3. Rolls-Royce Cullinan – svetski SUV monarh (galerija)
Rolls-Royce Cullinan – svetski SUV monarh (galerija)
3

Rolls-Royce Cullinan – svetski SUV monarh (galerija)

743
3
Podelite sa prijateljima:

Dobili smo konačno ultraluksuzni kruzer povišenog klirensa za one sa najdubljim džepom.

Prvi put je najavljen pre tri godine, sada je konačno pred nama. Nazvan je „najiščekivaniji svetski SUV“, a reč je o prvom Rolls-Royceovom modelu tog tipa. Ime mu je Cullinan, a inspiracija je pronađena u najvećem dijamantu ikada pronađenom na planeti. Britanski proizvođač luksuznih vozila opisuje svoju kreaciju kao „automobil povišene karoserije za sve terene“. Ne ostaje nam ništa nego da se složimo s tom konstatacijom.

The Clasp

Sasvim je jasno koja je ciljna grupa kupaca. To su oni sa višemilionskim kontom u banci, željni u isto vreme superluksuznog ali i superpraktičnog vozila. Kompanija nastoji ovim modelom pre svega da privuče „mlađe, finansijski uspešne osobe“, ponudivši im „izbrušeni SUV dijamant“ u vidu superpremijum četvorotočkaša.

 

Ovo je takođe prvi Rolls-Royce sa zadnjim vratima, a rešenje je dobilo naziv „The Clasp“ (kopča), evocirajući na vremena kada je prtljag bio smešten van vozila da bi se oslobodilo više prostora u putničkom odeljku. Naravno, sve funkcioniše uz pomoć automatike, preko dodira dugmeta, a prtljažnik nudi 560 litara korisne zapremine. Kada se nasloni zadnjih sedišta polože, dobija se prostor od 1930 litara.

Hiperkomfor

Kada smo već kod zadnjih sedišta, ona su verovatno najkomfornije mesto u Cullinanu, a biće ponuđena u dve različite konfiguracije. Lounge Seat postavka je funkcionalnija i nudi prostor za troje putnika u tradicionalnom „zadnja klupa“ formatu, sa mogućnoću električnog podešavanja različitih konfiguracija. Individual Seat postavka, s druge strane, nudi ultimativni luksuz sa dva odvojena sedišta, podeljena masivnom centralnom konzolom, u koju je inkorporirana vitrina za pića sa Rolls-Royce čašama za viski,  dekanterom za vino, čašama za šampanjac i frižiderom.

Vozačko sedište je jednako impresivno. Uprkos što je reč o mestu gde će obično sedeti zaposleno lice kao „šofer“, sedište poseduje funkcije ventilacije i grejanja, da bi se osigurao perfektan ambijent. Ispred vozača počiva najnovija generacija digitalnog klastera instrumentacije, dok je centralna pozicija armaturne table rezervisana za prvi ikada ekran osetljiv na dodir, kojeg koristi Rolls-Royce. Info-zabavni sistem takođe može da se kontroliše putem čuvenog „Spirit of Ecstasy“ kontrolera na centralnom grebenu.

Tehnološki najnapredniji SUV na planeti

Čitav niz naprednih tehnologija i sistema asistencije je prisutno u ovoj luksuznoj krstarici, koji čini Cullinan „tehnološki najnaprednijim automobilom na svetu  ovog tipa“. U standardnu opremu se ubrajaju sistem „noćnog vida“, kao i sistem pokrivanja prostora oko vozila sa četiri kamere koje pružaju panoramski pogled, pogled iz „ptičje perspektive“ ili pokrivanje prostora 360 stepeni oko vozila. Tu su naravno i sistemi upozorenja na opasnost od čeonog sudara, unakrsnog saobraćaja iza vozila, na neželjeni izlazak iz vozne trake i slično, uz WiFi pristupnu tačku. Pet USB priključaka se može koristiti za punjenje mobilnih uređaja, dok se telefoni mogu puniti bežičnim putem u prednjem delu kabine.

Posebna arhitektura

Prvi SUV Rolls-Roycea je baziran na takozvanoj „Luksuznoj arhitekturi“, odnosno aluminijumskoj platformi koja takođe čini osnovu za Phantom. Kreirana kao novo rešenje „od glave do pete“, ona koristi komponente rekonfigurisane u trodimenzionalnu šasiju, koja bi trebalo da obezbedi „izuzetnu krutost karoserije za najbolje u klasi funkcionalne performanse“.

 

„Pogonski sistem koji smo konstruisali za Cullinan je imao jedan ključni zadatak“, kaže Kerolajn Krismer, šefica inženjerskog projekta za Cullinan. „Radi se o obezbeđivanju čuvene Rollce-Royceove vožnje „kao po magičnom tepihu“, bez obzira o kakvom se terenu radi, što znači da imamo posla sa vodećim voznim karakteristikama u SUV segmentu.“

Sistem o kojem Krismerova govori se odnosi na samonivelišuće vazdušno ogibljenje, koje je temeljno revidirana verzija postojećeg rešenja kompanije, i koje je kadro da napravi milione kalkulacija u sekundi da bi se prilagodilo voznoj podlozi. Robusniji gasni amortizeri sa većom vazdušnom zapreminom su inkorporirani da ublaži udarce koje donosi terenska vožnja, a ogibljenje prednje osovine je u potpunosti redizajnirano. Inače, Cullinan počiva na masivnim naplacima od 22 cola.

Poznati V12

Snaga dolazi iz poznatog, 6,75-litarskog biturbo V12 motora, koji je takođe revidiran, tako da isporučuje „pravu količinu obrtnog momenta“ – 850 Nm, i to već pri 1.600 o/min. Maksimalna snaga iznosi 570 konja, a kanališe se na sva četiri točka putem integralnog pogona sa funkcijom upravljanja na sve točkove.

Maksimalna brzina ovo 2.660 kilograma teškog SUV-a iznosi elektronski ograničenih 250 km/h, dok vreme sprinta do 100 km/h nije poznato. Kada je o potrošnji goriva reč, ona je čak i iznenađujuće niska, u proseku iznosi 15 litara benzina na 100 pređenih kilometara.

Rolls-Royce je uveren da Cullinan neće biti eksploatisan isključivo na asfaltu. Ovo je vozilo za (bogate) avanturiste.

Očekivana startna cena je 250.000 britanskih funti, što ovaj model čini najskupljim SUV-om na svetu.

AutoRepublika

(743)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Odesza

Nice!
Novi Toaureg je upravo izgubio titulu tehnoloskog najnaprednijeg SUV modela na svijetu!
Kako se očigledno povijest ponajvlja,slinčno se dogodilo i Phaetonu.
Najnapredniji automobil svoga doba koji je imao najveću torzijsku kurtost,no to je kratko trajal jer je svega poslije izašao RR Phantom!
Ovaj se osvrt ne odnosi na cjelokupan automobil već na neke aspekte automobila.

Goast 2

kakav touareg? kakav phaeton?, to su vw smeca, i oni su pokusali, ali samo pokusali da pariraju premium trojki, bmw, mercedes, audi. a RR-u nisu ni do clanaka, zato ih nemoj nikada vise porediti. A od premium trojke, merc je tata, i svi auti se porede sa mercedesom, a mercedes ni sa jednim drugim. LP

Odesza

Odviše se iz priloženoga vidi vaše neznanje,nepoznavanje osnova. U provome redu.Phaeton koji je zamišljen od strane Ferdinada Piecha,sa suludim zahtjevima koji je pred inženjere postavio. Trebao je u svojoj implemetaciji imati jedan od najkomfornijih klima uređaja,najveću torzijsku krutost od svih automobila ujedno je trebao imati najbolju zvučnu izolaciju. Sve ovo trajalo je kratkoga vijeka,do dolaska Rolls Royce Phantoma.Koji jeda se laički izrazim imao veću torzijsku krutost,bio je tiši.Usporedbe radi Phaeton je dolazio sa torzijskom krutošću od 37000 Nm/deg,dok naprotiv Rolls Royce Phantom dolazio sa torzijskom krutošću od 40,500 Nm/degree. Isto se desilo i sa Touaregom.3 generacija koja je predstavlja prije… Pročitaj više »