1. Home
  2. Prezentacije
  3. Temeljno restilizovana Škoda Rapid
Temeljno restilizovana Škoda Rapid

Temeljno restilizovana Škoda Rapid

1.88K
21
Podelite sa prijateljima:

Ispostavlja se da novi Rapid baš i nije tako nov. U kakvom vremenu živimo i znajući ko vodi glavnu reč u automobilskoj industriji, to nas ni ne čudi odviše. Posebno ne u konkretnom slučaju jer je češka marka odlučila da povuče Rapid s evropskog tržišta, a na njegovo mesto je uskočila Scala. Razlog ovakvoj odluci rukovodstva kompanije treba tražiti u tržišnom neuspehu sada inoviranog hedžbeka. Logično je onda i da na svet nije došla potpuno nova iteracija Rapida već je postojeći “luzer” iz temelja obnovljen.

Dakle, Rapid se s tehničke strane nije izmenio, pa tako i dalje počiva na PQ25 platformi, uz 2.602 milimetra između osovina. Struktura karoserije je takođe netaknuta, baš kao i set pogonskih jedinica. Na jedinom preostalom (donekle) evropskom tržištu, to jest u Rusiji, ispod haube češkog heča se nalazi atmosferski MPI benzinac sa 4 cilindra (svaki po 400 kubnih centimetara) i 90 ili 110 konjskih snaga, a koji je uparen sa ručnim ili šestostepenim automatskim Aisin menjačem.

Tu je i čuveni 1.4 TSI turbo motor koji sagoreva takođe benzin, a raspolaže sa 125 “konjića”. Snažniji agregat koristi i sofisticiraniji menjač, barem ako je suditi po broju prenosnih odnosa. Ugrađena je automatska sedmostepa transmisija s dvostrukom spojnicom (DSG).

Pogled na Rapid, kako na njegovu unutrašnjost tako i na spoljni izgled, otkriva činjenicu da se ceo razvojni tim češke marke svojski potrudio da podari novajliji svež i moderan stil. Tako su “njuška i zadnjica” novog Rapida izrađene u stilu koji je prezentovan na svežim modelima Scala i Octavia.

Već počev od osnovnog paketa opreme, Rapid koristi LED tehnologiju za prednje i zadnje svetlosne grupacije. Najmanji točkovi uključuju naplatke od 15 inča, dok je moguće uz doplatu dobiti i za broj veće. Ovo implicira da Rapid nećemo viđati više na, za današnje standarde, mikro felnama od 14 cola. Zapravo, mimo Rusije, kao što smo i napisali, teško da ćemo ga igde bliže nama videti u saobraćaju.

Unutrašnjost je potpuno nova. Obruč upravljača u standardnoj postavci poseduje dva paoka, a uz doplatu moguće je uneti sportski dah u Rapid, tako što ćete za početak naručiti volan sa paokom više u odnosu na serijsku verziju.

Medijalni sistem može biti skromniji Swing koji ide u paru s ekranom koji po dijagonali meri 6,5 inča, ili pak raskalašniji Bolero uz kojeg ide za inč i po “performantniji” ekran. Centralna konzola poseduje dva priključka za USB, a ako se kupac dodatno “otvori” dobiće ih još par komada za putnike koji se voze u redu iza vozača i suvozača.

Kupci će imati trilemu u situaciji kada se budu opredeljivali za paket opreme. U izboru su, tradicionalni Active, Ambition i Style paket. U osnovnoj opremi su izlistana, kao i ranije, dva vazdušna jastuka i elektronska kontrola stabilnosti, dok je kroz restilizaciju, dodat i klima uređaj.

Lista na kojoj su pobrojani opcionali je značajno duža s novitetom. Uz novi Rapid biće moguće dobiti i virtualnu instrumentaciju, unapređenu rasvetu u kabini, grejani volan, sistem za upozorenje na sudar kao i sistem za otkrivanje eventualnog umora vozača.

Proizvodnja podmlađenog Rapida će biti upriličena u Volkswagenovim pogonima u ruskoj Kalugi, a startovaće u nedefinisanoj, ali ipak veoma bliskoj budućnosti jer je aktuelna najava, to jest obećanje koje je dilerima dao proizvođač, a prema kome će se Rapid naći u izložbeno-prodajnim salonima marke do kraja prvog tromesečja 2020. godine.

Početna cena noviteta iznosiće u Rusiji protivvrednost od 11.755 evra što je za 450 evropskih novčanica više nego ranije. Ništa nema kod Volkswagena džaba, a razilika se odnosi na pomenuti klima uređaj ali i LED farove kojih ranije nije bilo u osnovnoj postavci, već su se putnici Rapida u 21. veku hladili otvaranjem prozora, a put osvetljavali halogenom rasvetom, koja je i dan-danas udarna luminozna snaga standarno opremljenog Mercedesa (čak E klase).

AutoRepublika

(1877)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

21 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Bolje mi izgleda od Scale.

Sebastian L.

Jeste premija ali ako se trazi auto za maksimalno 4 putnika. Rapid je izuzetna „opticka varka“ auto – ok proporcije kad se gleda sa strane, ali problem je kad se gleda odnapred ili otpozadi ili odozgo – narocito kad je na slici pored neki drugi auto slicne duzine – onda se vidi koliko je taj auto ustvari uzi od drugih. Sto, kazem opet, za 4 putnika i nije toliko bitno mada bi se korpulentniji mozda i dodirivali u laktovima, ali jeste mana sto se tice konforta u voznji. I sve drugo za taj auto „moze da prodje“ ako vlasniku ne… Pročitaj više »

moron

Šta je tu čudno oko komfora, kad je rapid 3 cm uži od fabije

Sebastian L.

Nije nista cudno, samo konstatujem da je ovaj auto izuzetno uspela opticka varka. Moron verovatno ima negde u arhivi cenovnike Skode pa moze da pogleda recimo poredjenje Rapida i Fabije karavan u nekom adekvatno slicnom paketu opreme. Po meni, Fabija karavan bi trebalo da je skuplja jer verovatno ima i vise zapremine putnickog i prtljaznog prostora u odnosu na Rapida, ali moguce je i iznenadjenje odnosno obrnut slucaj…

Sebastian L.

Evo sada gledah, Rapid ni nema vise u cenovnicima ali dok ga je bilo verzija sa motorom 1.0 TSI 70 KW je u Active opremi isla od 13.600 Eur a Fabia Combi u istoj opremi od 13.200 Eur. Fabia Combi oko 13 cm krace medjuosovinsko rastojanje i ukupna duzina nesto preko 20 cm kraca ali po meni u unutrasnjem konforu nista posebno manja. Osim u slucajevima kada na prednjim ili zadnjim sedistima imate bas dugonoge putnike – samo mi je tada Rapid bolji izbor

moron

Fabija karavan je meni prelepa … Al’, ova sa oglasa, u mojoj omiljenoj plavetnoj boji, je možda za nijansu „preskupa“ 🙂
https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/14838943/skoda-fabia-14

s mile

klotara oktavija će biti 20k eur…..

moron

Kako svi dižu cene u nebesa, kol’ko god da stave cenu za baznu novu oktaviju, neće biti iznenadjenje … Cenim da će aktuelni civic negde pred kraj svog tržišnog života biti jeftniji i od budućeg Sandera … „Zadnje vreme došlo“ 🙂

Sebastian L.

Ja sam dobio info da kada se pojavi nova Octavija liftbek u Srbiji (a to tesko da ce biti pre sredine naredne godine) pocetna cena ne bi trebalo da bude toliko mnogo visa od aktuelne, dakle klot 1.0TSi benzin ne bi trebalo da predje 16.000 Eur, ali videcemo… dobio sam i zanimljivu ponudu za aktuelnu sa razlicitim tipovima motora i razlicitim opremama ali iskljucivo u metalik plavoj boji (kao sto imaju sluzbene Pepsi oo Srbiji) – nekih 600 Eur popusta ali samo u toj boji…

Rade

Prop’o tender za Pepsi?

Rade

Ne sviđa mi se padajuća linija krova u zoni glave putnika pozadi. 😀

moron

A sadašnji megan sedan, koji ima padajuću liniju krova pozadi kao da je mečka CLS, to ti je u redu, je li ? 🙂

Rade

Ne. Zato su tu hatch i karavan. A grandDupe je tu da parira mečki CLS. 😀

Sebastian L.

Da li si video velicinu i zapreminu Megane IV „karavana“?! 😉
Ono je po meni smesno…

Rade

Čega veličinu i zapreminu? Gepeka? Pa, veći je nego u Scale. 🙂

Sebastian L.

Pa za 25 cm vecu ukupnu duzinu bilo bi stvarno cudno i da nema… ?
Ali dimenzije prostora u Grandtouru u cm su 111×95 cm (sirina x duzina) a u Scali 100×88. Dodatno, ako se ne varam, u Renaultu se neki dodatni litri dobijaju u onoj nekoj donjoj pregradi a generalno kada je ta pregrada zatvorena gepek mi je delovao prilicno plitak… U Octaviji liftbek je dimenzija 108×101 ali je ocito i dubina mnogo veca jer su odnosi u litrima 521 / 467 / 590 (Grandtour /Scala / Octavia)

Slavko

Jel se onda i u Octaviji moze doplatiti za treci paok na upravljacu? 🙂

Don

Ovo za mercedes si u pravu, dno dna. Sjećam se testova dacia, kada sam govorio da se mora dizajnera platiti a ne drvosječu, pa se sjećam kako su me napali tada novinari, koji su muda pod bubrege htjeli uvaliti ljudima. Sramota . Sad ovdje imamo, idalje na jeftin auto, instalaciju svih do mogućih dijelova sa drugih automobila iz familije (ušteda-nema troška razvoja) ali auto koji je, po slikama bar, oku ugodan, za razliku od trenutne fobije.niti oktavija nije nešto(nova još i nekako), najbolje se razlika vidi kad se ode u salon i tamo sjedne od Rapida do superba. Zaključak je… Pročitaj više »

moron

„Fobija tako postaje najlosiji auto češke marke, vjerovatno do redizajna.“

Imala je redizajn krajem leta 2018.

Don

Je li!? Nisam znao, još jedan takav redizajn i propali su:) čekam na ovaj koji unificara im modele , kojim će dobit lice ovog novog Rapida.