1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi ZX Weishi 1949 kao „prvi veliki pikap kamionet iz Kine“
Novi ZX Weishi 1949 kao „prvi veliki pikap kamionet iz Kine“
1

Novi ZX Weishi 1949 kao „prvi veliki pikap kamionet iz Kine“

585
1
Podelite sa prijateljima:

Firma Zhongxing Auto iz Baodinga, posluje pod brendom ZX, i postoji od 1999. godine. Sada je deo koncerna GAC. Glavni proizvodi ovog društva su oduvek bili pikap kamioneti i terenci čiju karoseriju nosi šasija, dok su jedno vreme ta vozila čak bila i sklapana u Rusiji, u pogonima Urala koji se zovu Amur. Međutim, proizvodni kontingent nije premašio cifru od 2.200 primeraka. 

Eksperimenti s proizvodnjom automobila i krosovera se nisu pokazali baš uspešnim, pa se sada asortiman sastoji samo od terenskih pikap kamioneta. U tom smislu, ZX Terralord je bio perjanica tokom prethodnih pet godina, ali je kompanija sada pripremila još veći i još skupoceniji model.

Novi pikap ZX Weishi 1949 je ime dobio u čast godine kada je osnovana manufaktura u Baodingu, iz koje je kasnije, prema zvaničnoj verziji priče, nastala kompanija Zhongxing Auto. Ipak, sklapanje kamioneta s tri točka je započeto u tim pogonima tek tokom 1958. godine. Ali, ono što je znatno interesantnije jeste to što razvojni tim svoj proizvod naziva prvim pikap kamionetom pune veličine, proizvedenim u Kini.

Međutim, hajde da budem blagi u izjavi, ovaj navod nema baš uporište u stvarnosti.

ZX Weishi 1949 je osmišljen uz korišćenje komponenti i sklopova modela Terralord, ali su okvir i karoserija potpuno originalni. Dizajneri su očito bili inspirisani radom stilista američkog Rama.

Kabina se nudi jedino u izdanju s dva reda za sedenje, ali je kineski pikap u smislu gabarita, ipak deficitaran u odnosu na američke pandane. Bazična verzija je duga 5.392 milimetara, što praktično znači da je 1949 ZX Weishi, tek za koji centimetar duži od Toyote Hilux. Kad pomenusmo američki brend, red je da podsetimo da je taj isti Ram 1500 s dvostrukom kabinom, dugačak čak 5.916 mm.

Kineski pikap kaska i po pitanju širine, pa tako po toj osi meri 2.045 mm spram Ramovih 2.085 mm. Opet, po tom parametru je osetno superiorniji od pikapa iz kategorije srednjaka, to jest od Toyote Hiluxa (1.855 mm) ili Isuzua D-Maxa (1.880 mm). Visina bazične verzije iznosi 1.965 mm.

Ovaj ZX Weishi 1949 poseduje sistem oslanjanja potpuno utemeljen na oprugama. Napred su dvostruka poprečna ramena dok je nazad postavljena klasična kontinualna osovina. Predložena je i produžena verzija, pa ona nudi dužinu od 5.692 mm, uz napomenu da je tovarni prostor ovde izdašniji po dimenzijama od standardnog i nudi dužinu od 1.810 milimetara (uvodna varijanta ima sanduk dužine 1.530 mm). Zbog toga što u ovom izdanju pikap kamionet nudi trajnije oslanjanje nazad u vidu opruga, visina vozila je snižena na 1.911 mm.

Pominjemo bezmalo od starta američke zveri, ali avaj. Ovde nemojte gajiti iluzije o nekim motorima sa osam, pa čak ni sa šest cilindara. Nažalost, ZX Weishi 1949 se nudi samo s četvorocilindarskim jedinicama. Bazični motor je komercijalni turbodizel iz alijanse Renault-Nissan i nudi 163 konjske snage uz 380 njutn metara najvišeg obrtnog momenta iz radne zapremine od 2,3 litra.

Koristi ga i pikap Nissan Navara, pa i Renault Alaskan koji je testirao Perica Rajković (potražite u arhivi rubrike testovi), dok ga je moguće pronaći i kod Mečkine X klase. Ovde, kod kineskog terenskog pikap kamioneta je uparen sa šestostepenim ručnim menjačem. Najviša brzina ovako koncipiranog komercijalnog vozila iznosi 150 km/h.

Kao alternativa je ponuđena modifikacija pogonjena kineski turbobenzincem s indeksom 2.0 TGDI (197 konjskih snaga i 360 Nm najvišeg obrtnog momenta. Trenutno je uparen jedino s osmostepenim automatskim menjačem, ali će se kasnije u ponudi naći i varijanta s ručnom transmisijom.

Maksimalna brzina ovako skockanog pikapa je viša, pa doseže granicu od 170 km/h. Inauguralne verzije poseduju pogon na točkove ispod tovarnog sanduka, ali se uz doplatu može dobiti i pogon na sve točkove preko krute veze.

Nažalost, Kinezi hvataju korak s fazonima etabliranih proizvođača, pa tako još uvek nisu zvanično prikazali izgled i postavku kabinskog prostora, verovatno u želji da se „ogrebu“ za novi talas medijske pažnje. Ipak, kineski novinari su tokom prezentacije grdosije uspeli da uhvate kadar kroz prozorska stakla.

Pikap s istoka nudi analognu instrumentaciju uz poveći ekran multimedijalnog sistema. Paket opreme je očito bogat, pa nudi tempomat, električnu parkirnu kočnicu i ceo set elektronskih pomagala. Kako bilo, ceo koktel detaljnijih informacija bi trebalo da postane javan pred početak prodaje što je zamišljeno da se desi krajem zime.

Znajući podatke s kineskog tržišta, možemo slobodno da kažemo da je XZ Weishi 1949 poprilično visoko cenovno pozicioniran, pa će nuditi u rasponu od 24.500 do 33 hiljade američkih dolara. Ali, uskoro dobija direktnog konkurenta, a o njemu smo ranije izveštavali. U pitanju je model Great Walla. Zvaće se X Cannon, a on je tokom prošlog proleća prikazan kao koncept. Proizvodnja ovog pikapa s V6 motorom bi trebalo da počne sledeće godine.

AutoRepublika

(585)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Ubiše Kinezi rižu.Dobar im je ovaj klon Dodž Ram-a. Zvoni!