1. Home
  2. Vesti
  3. Zanimljivost dana: Volkswagen Passat B5.5 W8
Zanimljivost dana: Volkswagen Passat B5.5 W8
3

Zanimljivost dana: Volkswagen Passat B5.5 W8

16.46K
3
Podelite sa prijateljima:

Da li ste znali da je Passat B5.5 bio u ponudi i sa W8 motorom? 

Početkom trećeg milenijuma, šef Volkswagena Ferdinand Pih, snevao je velike snove o budućnosti kompanije. Pih je želeo da pomeri VW bliže premijum segmentu, a svoje planove otpočeo je sa Passatom.

Stoga je Passat B5.5 W8 bio nešto drugačiji od svoje braće ne samo zbog motora, već i zbog kvalitetnijih materijala upotebljenih unutar kabine. Ipak, agregat je centralni deo ove priče. W8 je nastao spajanjem dva VR4 motora.Iz četiri litra radne zapremine razvijao je 275 konjskih snaga, ali je ostao poznat kao veoma nepouzdana pogonska jedinica.

Čitava ideja je bila da se ponudi V8 motor „u manjem pakovanju“ te je otuda nastao W8. Ovaj agregat upotrebljivan je samo u Passatu i to od 2001. do 2004. godine, kada je i zvanično ukinut. Nakon toga W8 odlazi u istoriju.

Volkswagen nije naučio svoju lekciju sa Passatom W8, već je uporni Pih naredio lansiranje konkurenta Seriji 7 i S klasi, modela Phaeton. Phaeton je koristio „tradicionalni“ V8 motor umesto ozgloglašenog W8, ali se tokom svoje karijere takođe nije preterano proslavio i nije se uspeo nametnuti kao ozbiljan rival ostalim takmacima u segmentu luksuznih limuzina.

Ipak, 14 godina nakon što je prestao da se proizvodi, W8 dobija sve veću cenu kao budući klasik. Za tri godine postojanja prodato je oko 11.000 primeraka ovog automobila.

(16459)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Vw fanatik

Znam da se taj motor nije proslavio nesto, ali ima taj zvuk koji ledi krv u zilama. Cuje se kao korveta c5 pa i bolje. Predivan zvuk ??

Pomponije

Od tog motora samo zvuk i valja 😀

Vlada

Phaeton se nije proslavio zato sto je ta kompanija u ponudi vec imala limuzinu i to audi A8. Sa cenom koja je u to vreme bila ogromna nije mogao da udari na BMW7 MERCEDES S i AUDI A8. Ali su zato sa Tuaregom napravili bum jer su izbacili model auta koji i nije bio zastupljen osim Mercedesa i BMWa nijedan drugi proizvodjac nije nudio takav auto. Ne racunajuci Range Rover koji je 5 klase iznad ili japance koji su klasicni dzipovi