1. Home
  2. Vesti
  3. Velika Britanija uvodi carinu na vozila proizvedena u EU
Velika Britanija uvodi carinu na vozila proizvedena u EU
3

Velika Britanija uvodi carinu na vozila proizvedena u EU

369
3
Podelite sa prijateljima:

Britanci će na automobile napravljene u Evropskoj uniji plaćati carinu u visini od 10%. 

Dugo se govorilo o tome šta će dogoditi kada Velika Britanija konačno i napusti EU. Sada imamo odgovor na pitanje koje interesuje one kojima je automobilizam mio srcu.

Naime, Britanija prelazi na trgovinska pravila u skladu sa načelima Svetske trgovinske organizacije (World Trade Organization). S tim u skladu je najava da će se na vozila proizvedena van teritorije Ujedinjenog kraljevstva plaćati carina od 10%.

Britanska vlada ističe da je moguće da ova odluka bude promenjena ukoliko sa EU bude bio sklopljen o slobodnoj trgovini. Ovakva odluka trebalo bi da zaštiti domaće proizvođače automobila.

Vlada na čelu sa Borisom Džonsonom tvrdi da će u ovom slučaju značajno porasti prodaja automobila napravljenih na Ostrvu. To bi omogućilo znatno bolju poziciji proizvođačima poput Vauxhalla i Jaguar Land Rovera, ali i Nissana koji poseduje fabriku u ovoj zemlji.

Stručnjaci veruju da će ovakva odluka britanskih vlasti dovesti do pada potražnje za modelima velikoserijskih marki, dok će pad kod premijum brendova biti manje izražen. Porsche je još prošle godine najavio da njegovi kupci u Velikoj Britaniji mogu očekivati rast cena od 10% ukoliko ne dođe do dogovora na relaciji UK-EU.

Ostali proizvođači još uvek se nisu oglašavali povodom uvođenja carine, ali je jasno da ako ovakva odluka o(p)stane, brendovi koji imaju pogone u Velikoj Britaniji naći će se u mnogo boljoj poziciji od onih koji su primorani na uvoz.

AutoRepublika 

(369)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ne znam koliko bi Britancima bila pametna ovakva odluka, jer onda slobodno mogu da zatvore i sve domaće fabrike iz oblasti auto industrije.
Verujem da će na kraju da se nadje dogovor i da obostrano neće biti carina.

BB

I onda oni nama na Balkanu drže lekcije…

TheStig

Samo mi na Balkanu ne proizvodimo automobile 😅