1. Home
  2. Vesti
  3. Škotska zabranjuje benzinske i dizel automobile
Škotska zabranjuje benzinske i dizel automobile
2

Škotska zabranjuje benzinske i dizel automobile

658
2
Podelite sa prijateljima:

Nikola Sterdžen je podvukao planove škotske vlade da izbaci nove automobile s motorima s unutrašnjim sagorevanjem iz Škotske do 2032.

Škotski premijer je takođe istakao planove za „masovno širenje“ električnih stanica za punjenje. On želi da započne sa pilot projektima koji će ohrabriti eksploataciju električnih vozila.

„Naš cilj je da nove automobile i vanove sa benzinskim i dizel motorima izbacimo iz Škotske do 2032.“, rekao je Sterdžen.

U julu je britanska vlada najavila da će zabraniti proizvodnju benzinskih i dizel automobila do 2040, sledeći korake koje preduzimaju zemlje poput Nemačke, Indije, Holandije i Norveške.

Portparol vlade je svojevremeno rekao: „Loš kvalitet vazduha predstavlja najveći rizik po javno zdravlje u Ujedinjenom Kraljevstvu i ova vlada je odlučna da preduzme akciju u najkraćem mogućem roku.

Iz tog razloga mi obezbeđujemo savete sa novim fondovima, da bismo ubrzali razvoj lokalnih planova, što je deo ambicioznog programa od 3 milijarde funti, a koji podrazumeva čišćenje vazduha oko naših puteva.“

Ovaj potez dolazi nakon prošlogodišnjeg izveštaja koji je sugerisao da je do 40.000 preranih smrti svake godine prouzrokovano zagađenjem.

Dizeli su delom krivi za to, po studiji Royal Colleges of Physicians, Paediatrics and Child Healtha.

 

(658)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan

Proizvodnja električne energije je jedva dovoljna za narastajući broj pegli, bojlera i frižidera. Jeste li vi sigurni u to što radite?

Sub Zero

Mr. Stredzen, mama ti je kriva a ne dizeli, napravi studiju kako smanjiti izduve kod masinskog,vazdusnog i pomorskog saobracaja a ne drumskog…