1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Istraživanje: Žuti automobili najbolje drže vrednost
Istraživanje: Žuti automobili najbolje drže vrednost

Istraživanje: Žuti automobili najbolje drže vrednost

1.35K
1
Podelite sa prijateljima:

Mada je ustaljeno mišljenje da crni i sivi automobili najmanje devalviraju, najnovije istraživanje iz SAD-a ukazuje da žuti automobili najbolje drže vrednost. 

Američki sajt ISeeCars.com sproveo je analizirao je više od 2,1 miliona prodatih automobila proizvedenih od 2014. godine. Cilj analize bio je da se uspostavi veza između boje vozila i devalviranja. Rezultati ukazuju da nov automobil nakon tri godine ekspolatacije gubi vrednost u proseku za 33,1%. Najmanji pad vrednosti zabeležili su modeli žute boje (-27%), a odlično su se pokazali i narandžasti (-30,6%) i zeleni automobili (-30,9%).

Automobili koji su bili bež, ljubičaste ili zlatne boje ostvarili devalvirali su najviše. Nabrojane boje imali su pad vrednosti od najmanje 36%. S druge strane, crni, sivi i beli automobili ostali su u granicama proseka.

Istražitelji su dalje objasnili da žuti, narandžasti i zeleni automobili dobro drže vrednost jer su ujedno i poprilično retki. Na urađenoj studiji od 2,1 miliona automobila svega 1,2% bilo je ofarbano u pomenute boje. S druge strane, ljubičasti, zlatni i bež automobili su bili još ređi i činili su svega 0,7% ispitanih modela.

Ipak, iako je ukazano da boja itekako utiče na devalviranje automobila, ne znači da se vozila sa bojama koje drže vrednost najbrže prodaju. Prema istraživanju istog sajta, prosečno je potrebno 36,5 dana da se proda korišćeni automobil star tri godine. Upravo zbog toga što su skuplji od svojih parnjaka, žuti automobili se prosečno prodaju za 41,5 dana, narandžasti za 38 dana, dok se zeleni prodaju nešto brže nego prosečni modeli tj. do kupca stižu za 36 dana.

Bež boja osim što brzo gubi vrednost, ne doprinosi ni lakšoj prodaji automobila, obzirom da su ovakvi modeli čekali u proseku 48 dana da pronađu novog vlasnika, što je ubedljivo najgori rezultat na listi. Istražitelji objašnjavaju da bež boja nije dovoljno ubedljiva i atraktivna za potencijalne kupce. Zlatni automobili iako brzo devalviraju, zbog niže cene su brzo nalazili novog vlasnika – za 34,3 dana, a slično je i sa ljubičastim modelima koji su do kupaca stizali za 33,2 dana.

Generalni savet ekipe koja je obavila analizu je da ukoliko se kupuje novi automobil da se biraju žuta, narandžasta ili zelena boja, dok je za kupovinu polovnog automobila najbolje birati ljubičaste, zlatne i bež modele, s obzirom na to da će biti znatno jeftiniji od parnjaka drugog kolora.

 

 

(1352)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan

Mnoge atraktivne boje su potpuno iščezle iz ponude, a nameću se od strane proizvođača opet neke druge… uglavnom, žutih automobila nigde… Šteta