1. Home
  2. Prezentacije
  3. Rimac C_Two (2020.)
Rimac C_Two (2020.)
0

Rimac C_Two (2020.)

534
0
Podelite sa prijateljima:

Kompanija Rimac predstavila je na Salonu automobila u Ženevi pravo električno remek-delo. Novi model nosi naziv Rimac C_Two i nastavlja tamo gde je hrvatski proizvođač stao sa prvim automobilom. 

Mate Rimac je sa svojim timom uspeo ponovo da unese tektonske poremećaje u automobilsku industriju. Njegov ambiciozni projekat pretvrio se u pravu automobilsku bajku, tako nesvojstvenu kapitalističkom globalnom uređenju. Jedna mala kompanija iz Hrvatske uspela je nadmašiti velikane auto industrije na njihovom terenu.

Novi C_Two već sa nesvakidašnjim nazivom odaje IT poreklo kompanije koja ga proizvodi. U pitanju je čistokrvni sportski automobil, čije performanse bacaju u zapećak sve što je do sada viđeno u serijskoj proizvodnju. Makar je tako na papiru.

Rimac C_Two

Dizajn

Kada se pravi jedan supersportski automobil, dizajn mora biti svrsishodan. Dakle, neophodno je da karoserija ima što bolju aerodinamiku. Sa tim u vezi, jasno je da dizajnerima nije prepušteno previše prostora za maštu. Ipak, Rimčev tim zadužen za dizajn uspeo je da sve to uklopi u jedan na oko vrlo lep paket. Ipak, koeficijent otpora vazduha iznosi 0,28 Cd, što i nije preterano impresivan rezultat s obzirom na to kojoj klasi ovaj automobil pripada. Dovoljno je reći da isti koeficijent otpora vazduha ima i aktuelna generacija Golfa, što ostavlja mnogo prostora za napredak Rimčevog novog asa.

Prvi pogled na Rimac C_Two i jasno je da je u pitanju supersportski automobil. Hrvati su se posebno potrudili oko identiteta novog modela, te se ne može reći da preterano nalikuje na aktuelne konkurente. Šta više, uz pomoć detalja kao što su leptir vrata sasvim se prijatno distancira od direktnih rivala, na jedan sasvim suptilan način.

C_Two nije mali automobil. Dugačak je 4.750 milimetara, širok 1.986, visok 1.208 sa međuosovinskim rastojanjem od 2.745 milimetara.

Rimac C_Two

U enterijeru, digitalizacija je ključna reč. Kabinu krase tri velika TFT ekrana, jedan koji služi kao instrumentalna tabla, drugi koji se nalazi na centralnoj konzoli i treći koji je postavljen ispred suvozača. Displeji prikazuju čitav niz informacija, a količina podataka koju pokazuju može se organizovati po ukusu vozača odnosno putnika.

Rimac je saopštio da je unutar kabine koristio daleko kvalitetnije materijale nego što je to bio slučaj sa prvim modelom ove kompanije. Upotrebom kože i aluminijuma došlo se do željenog prestiža, no jedan je detalj posebno privukao pažnju u Ženevi. Unutar automobila postavljen je aparat za gašenje požara koji je pričvršćen kožnim povezom. Na povezu stoji natpis „Upotrebiti u slučaju brdske trke“ sa jasnom referencom na nesreću Ričarda Hamonda u modelu Concept One. Duhovit potez, nema šta!

Performanse i tehnologija

Ukoliko se obećane performanse zaista i ostvare u stvarnosti, onda će Rimac C_Two biti pravo čudo! Hrvatska kompanija navodi da ovaj automobil pogone četiri elektromotora, čime se snaga prenosi na sve točkove.

Prema zvaničnim informacijama, C_Two raspolaže sa 1.914 konjskih snaga i 2300 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Ovakve cifre pretaču se u neverovatne performanse. Pomenutom modelu do 100 km/h treba 1,97 sekundi, dok će za 11,8 sekundi stići do 300 km/h! Maksimalna brzina iznosi 412 km/h.

Uz to, Rimac C_Two ima autonomiju po punjenju od 650 km, na osnovu NEDC merenja. Na brzom punjaču od 250 kW, ovaj automobil napuniće bateriju do 80% za manje od pola sata.

Rimac C_Two

Upravo su baterije razlog i velike mase ovog automobila. Naime, Rimac C_Two ima masu od gotovo dve tone, tačnije 1.950 kilograma. S obzirom na pomenute performanse, ali i veliku masu, ne čudi da hrvatski super model koristi šestoklipne kočnice promera 390 milimetara na sva četiri točka.

Osnivač kompanije, Mate Rimac, naglasio je da je C_Two automobil kadar za svakodnevno eksploatisanje. Stoga, pored sistema pasivne bezbednosti u vidu vazdušnih jastuka, poseduje i aktivnu autonomnu kočnicu sa mogućnošću eskivaže sudara sa prednje strane. Rimac C_Two između ostalog koristi i 12 ultrazvučnih senzora, 8 kamera, 6 radara, i jedan ili dva sistema Lidar.

Rimac C_Two – dubok naklon

Pre dvadesetak godina o električnim automobilima govorilo se sa dozom podsmeha. Danas, teško je tvrditi da automobil „na struju“ zaostaje za konvencionalnim, pogotovo kada je reč o performansama. Još uvek, napredak električnih automobila ograničavaju baterije i visoka cena istih.

Ipak, visoka cena nije problematična za potencijalne kupce Rimac C_Two. Prema najnovijim izveštajima, ko poželi ovaj model moraće da odvoji najmanje 1,2 miliona evra. Ovakva informacija nije ništa čudno, pogotovo kada se zna da je proizvodnja već ograničena sa 150 primeraka. Sledite li jedno od osnovnih ekonomskih pravila da je cena izraz retkosti, računica je sasvim jasna.

Međutim, mnogima u svetu nije jasno kako je to jedan momak iz Hrvatske, Mate Rimac, uspeo sa svojom malom kompanijom, napraviti ovakvo „čudo na točkovima“? Recept za uspeh gotovo sigurno nećemo saznati, a sve što se može poručiti velikanima jeste: gledajte i učite.

Đorđe Platiša

 

 

 

(534)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments