1. Home
  2. Prezentacije
  3. Toyota Aygo (2019.)
Toyota Aygo (2019.)
2

Toyota Aygo (2019.)

1.36K
2
Podelite sa prijateljima:

“Francuska veza”

Japanski proizvođači su dugo godina bili poznati po kvalitetnim malim automobilima, ali vremenom čak i kompanije iz zemlje izlazećeg sunca su se okrenule prema većim proizvodima koji donose veći profit. Ali to ne znači da je takva klasa nebitna, najviše zato što privlači mlađe kupce koji vremenom treba da potroše novac i na skuplje modele kompanije. Na ovogodišnjem Salonu automobila u Ženevi, japanski gigant je predstavio osveženu verziju svog mališana i najavio da još uvek nije spreman da se preda, čak i u vreme kada se čini da svi hoće samo krosovere.

Kratka istorija

Aygo je debitovao 2005. godine na istoj bazi na kojoj su se proizvodili i Peugeot 107 i Citroen C1. Dok su se francuska braća koncentrisala na udobnu vožnju i nisku cenu, Aygo je preuzeo ideju od Minija i Fiata 500 sa ciljem da pruži što veći broj dizajnerskih modifikacija i na taj način svaki model bude specifičan. To se posebno odrazilo u drugoj generaciji i do današnjeg dana Aygo predstavlja jedan od bolje prodavanih manjih automobila na evropskom tlu. Dok je njegova prodaja sigurno oštećena prethodnih godina rastom popularnosti krosovera, Toyota je prošle godine i dalje pronašla oko 84.000 kupaca. To je stavilo ovaj automobil na odlično četvrto mesto u klasi, pa su se tako Fiat 500, Volkswagen Up i Hyundai i10 našli ispred, a francuski blizanci iza.

Dizajn

Aygo se nije mnogo promenio za 2018. godinu, ali je dovoljno izmenjen da da kupci primete razliku. Poveća maska hladnjaka u stilu slova “X“ je i dalje na mestu, ali sada vlasnik može da se odluči da li će je dobiti u istoj boji kao ostatak vozila ili u specifičnoj. Retrovizori i lajsne se takođe mogu dobiti u različitim bojama, a na nekim modelima i krov. Za 2018. godinu po prvi put u ponudi će se naći i LED farovi. Kupci će moći da dobiju i nekoliko novih stilova felni, a Toyota spominje i nekoliko novih boja, iako nije navela o kojima je tačno reč. Kao i u prošlosti, u ponudi će biti heč sa troje i petoro vrata.

Enterijer

Mali automobili su uglavnom poznati kao bučni i ne preterano udobni, a japanski proizvođač vozila se nada promeniti takvo mišljenje i sa ponosom kaže da je najviše pažnje posvetio upravo takvim kategorijama. Toyota nagoveštava da je uradila veće promene da smanji buku na minimum, kao i vibracije pri gotovo svim brzinama. Na taj način, Aygo bi se mogao približiti više spomenutim 107 i C1 bez da izgubi svoj dinamični dizajn. Kao i kod ostatka vozila, i enterijer će se moći dobiti u dosta boja i opcija po želji kupaca, a to se posebno odnosi na veći monitor i nekoliko stilova volana. I pored kritika da prostor na zadnjim sedištima zaostaje za konkurencijom, publika će na promene morati sačekati na sledećoj generaciji.

Mehanika

Aygo je izgubio svoju jedinu dizel verziju posle 2013. godine, a sada i jedan od dva preostala benzinca. Počev od sledeće godine, samo jednolitarski benzinac od tri cilindra će biti u ponudi, a on je dobio povećanje snage za 2 ks i sada razvija 71 ks i 94 Nm obrtnog momenta. To je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za 13,8 sekundi (0,4 sekunde brže nego u prošlosti) i maksimalnu brzinu od 160 km/h. Kombinovana potrošnja od ispod četiri litra na 100 km je i dalje jedna od najboljih u klasi. Pored nešto veće snage, Aygo je dobio i modifikovano ogibljenje i volan sa boljom reakcijom.

Zaključak

Kao što smo spomenuli, Toyota ne pravi visok profit na Aygu (ako ga pravi uopšte), ali svaki prodati primerak znači da su šanse velike da će taj kupac za nekoliko godina kupiti Auris umesto Volkswagen Golfa, Opel Astre ili Forda Focusa. Aygo takođe pokazuje da Toyotin imidž “dosadne“ kompanije brzo može da se promeni i da je njen predstavnik sigurno najzabavniji među konkurencijom. Ako ništa drugo, Aygo pokazuje da je Toyota posvetila više pažnje na kategoriju manjih automobila nego bilo koji drugi rival sa možda izuzetkom Fiata 500 …

Zoran Tomasović

(1356)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Sad ga lepo ponudite u Americi.

Zvezdan

Mislim da je ta klasa beznadežna. Pozzz