1. Home
  2. Glas Republike
  3. Iz ličnog ugla: Modeli koji su u 2017. ostavili najsnažniji utisak (na ovaj ili onaj način)
Iz ličnog ugla: Modeli koji su u 2017. ostavili najsnažniji utisak (na ovaj ili onaj način)
3

Iz ličnog ugla: Modeli koji su u 2017. ostavili najsnažniji utisak (na ovaj ili onaj način)

960
3
Podelite sa prijateljima:

Svaki automobil uzrokuje nekakvo energetsko zračenje ka okruženju. Da imate posebne senzore za detekciju i klasifikaciju ovih nevidljivih ali snažnih talasa, najbolji je dokaz to što ste državljani AutoRepublike, kao i to što vam oči lete između ovih redova.

Hteli smo da podelimo utiske i prikažemo koji su to modeli uspeli da uzburkaju našu svakodnevicu, na ovaj ili onaj način. U obzir smo uzeli samo modele koje smo vozili dovoljno dugo da bi o njima mogli da formiramo zaokružen utisak. Zato, na ovoj listi se neće naći ni BMW 760 M Li xDrive, niti Mercedes E63 AMG, niti Range Rover Velar.

Pored toga, nismo mogli (želeli) da u utiske stavljamo modele koji nam nisu bili dostupni, ili bi bili dostupni da smo mi morali da insistiramo na test vožnjama, umesto da nas prodavac vozila kontaktira u vezi test vožnje, odnosno promocije njihove robe.

  1. Apsolutni pobednik

BMW 530d xDrive M Sport

Osam meseci je prošlo od vikend druženja. Automobil je ostavio tako snažan utisak, i to u svakom smislu, da ni posle toliko vremena, ne postoji način da ga istisnem iz glave. Zalepljen za asfalt u svakoj situaciji, sa oko 1,8 tona, delovao je okretan i upravljiv kao ruska balerina. Perfektne izrade, nestvarno udoban na točkovima od 20 inča, sa fenomenalnom transmisijom, ekstra jednostavnim iDrive, i zvukom motora koji opija.

Senzacija povodom ovako upakovane serije 5, dobija na značaju, ako vam kažem da je subjektivni utisak o dizajnu spoljašnosti, poprilično bezbojan.

Cena potpuno prikladna, imajući u vidu kakvo „ludilo“ na točkovima dobijate.

  1. Najbolji dizajn

BMW i8 

Da, pogled je dovoljan za erupciju strasti. Međutim, umesto da dizajn ostane jedini tako snažan utisak, sve se nadogradilo i promenilo nakon testa i sagledavanja moći trocilindarskog benzinca u tandemu sa elektromotorom. Pri brzinama do zakonskih limita, važećih u zemljama Evropske unije, ne postoji pitkiji, energičniji, vozaču naklonjeniji automobil od ovog CFPR/aluminijum spektakla. Jedini (nebitan) nedostatak se odnosi na sporija ubrzanja, prilikom brzina koje prevazilaze 180 km/h.

Za preporuku je svima! Da sam hteo da se ženim ponovo, mogao sam tri puta za dva dana, minimum.

  1. Best buy sa 280 ks

Alfa Romeo Stelvio 2.0 Q4

Za manje od 50 hiljada evra, dobijate krosover približne (fenomenalne) vozne dinamike kakvu ima BMW X3. Direktno upravljanje, bez naginjanja karoserije, sa puno praktičnih atributa. Ne postoji niti jedan model koji nudi toliko kilovata snage, uz sasvim pristojnu izradu, doduše ne premijum, za te novce. Theater Sound paket mora biti neizostavan deo opcionala jer ušima prija više od omiljene pesme. Možda benzinski agregat nije toliko trajan kao dizel iz FCA grupe, ali pored ovakve mogućnosti, nikada se ne bi opredelio za dizel alternativu. Još nešto, Giulia je brzo pala u zaborav, Stelvio ostaje urezbaren u glavne utiske 2017. godine.

  1. Luksuz bez stabilnog izotopa (nestabilni element)

Audi Q7 3.0 TDI  je ultraluksuzan SUV, fenomenalnog kvaliteta izrade uz mnoštvo plemenitih materijala koji su ugrađeni u enterijer. Tandem motor/menjač funkcioniše odlično uz minornu potrošnju spram veličine vozila. Ono što me je začudilo se odnosi na manjak prostora u odnosu na veličinu, ali je to čak i potpuno zanemrljivo kada se setim pokušaja da prosečnom brzinom prođem kroz neke krivine. Vozna dinamika Q7, doduše sa vazdušnim oslanjanjem, daleko je od proseka, a prirodno, još dalje od standarda koje ovde po običaju postavlja bavarski komšija.

Džaba ti lep i luksuzan automobil sa snažnim agregatom i odličnom transmisijom, ako ne možeš da ga voziš, ni prosečnom brzinom. Doduše, ovo se odnosi samo na krivudavi put.

Sa cenom od preko 120 hiljada evra, predstavlja istinsko razočarenje 2017. godine.

  1. Sportski automobil sa najboljim odnosom cena-kvalitet

Honda Civic 1.5 Turbo MT Sport . Hohoho! Koliko samo zabave za manje od 25 hiljada evra. Agregat se rado vrti i znatno preko 5 hiljada obrtaja, uz predivan zvuk iz dvostrukog izduva. Oslanjanje je zdravo kruto, odnosno očigledno sportski podešeno, ali bez ijedne neželjene implikacije po refleks odziva. Pritom, utisak o kvalitetu izrade i upotrebljenih materijala je na zavidnom nivou. Nakon što sam pročitao, bezmalo monolog prvog čoveka kompanije Honda , tog trenutka sam spoznao da će Honda napraviti ogroman proboj na tržištu naredne decenije. Samo najveći imaju moć britke i konstruktivne samokritike, a ovaj čovek je bio brutalno iskren. Brutalno, skoro koliko je brutalan i ovakav Civic.

  1. Robustan, a svilen

Volvo V90 Cross Country  je predivan, praktičan, luksuzan, otmenog držanja, nenametljiv a definitivno jedan od najboljih automobila koje smo vozili ove godine. Potpuno uspeo, harmoničan i kompletan. U njemu, vozač se oseća potpuno stabilno i spokojno, dok su putnici tretirani od strane oslanjanja kao naše žene, tokom prve godine zabavljanja. Ko bude platio cenu od 72 hiljade evra, dobiće zauzvrat protivvrednost u razmeri jedan za jedan. Potpuno je ravnopravna konkurencija sledećem modelu na listi.

  1. Novajlija plemićkog roda

Mercedes-Benz e220d 4 Matic  jeste novajlija u klasi ali pripada gami jednog od dva, tri najbolja proizvođača automobila na svetu. Izuzev, možda malo dizajnerski, ni na jednom polju nije razočarao. Kombinacija novorazvijenog dvolitarskog dizela, i konačno u jednom Mercedesu, fenomenalnog devetostepenog menjača, prava je radost za vozača. Vazdušno oslanjanje je genijalan kompromis dobre vozne dinamike i udobnosti. Sa cenom od oko 66 hiljada evra, jednostavno je neodoljiv.

  1. Bio bi na trećem mestu da je malo niže cene

BMW X3 20d xDrive M Sport je najbolji krosover u klasi, bez ikakve dileme. Sistem koji proizvođač naziva Dynamic Dumper Control funkcioniše u sadajestvu sa M oslanjanjem nezaboravno. Na ogromnim točkovima, koji bi bili glomazni i za X5, prelasci preko neravnina i prateća buka su jedva primetni. Motor/menjač, upravljanje, kočnice, završna obrada ili luksuz u kabini, sve su to kandidati za najbolji segment u ocenjivanju. Tri Isofix priključka i ogroman prtljažnik, povrh svega, ukrašće simpatije i nekog vozača aktuelnog i pomenutog X5, koji ne želi da čeka proleće 2019. godine, kako bi obnovio vozni park.

Predosećam ozbiljnu BMW prodajnu ofanzivu u narednih 18 meseci.

  1. Commo Animal

Jaguar F-Type 3.0 V6 Convertible  je poput prethodnog kandidata, taj koga je cena sprečila u značajno boljem plasmanu. Sa 105 hiljada evra nalepnicom, morao bi da bude bolji od Porsche ekvivalenta, a to je već vraški težak zadatak. Jaguar ni nema ambiciju da ponudi luksuz tog nivoa, ali ekvivalentnu zabavu za volanom i te kako. Vozna dinamika mu je takva, da vam je potpuno svejedno što je prtljažnik skroman, a potrošnja prilkom naglog priliva drumskih uzbuđenja čak i blizu 30 litara na sto kilometara. Može ta cifra da padne i ispod 9, ali onda vam F-Type ni ne treba. Rastanak je teško pao. Jedan iz kategorije automobila koji se pamte dugo.

  1. Vaga u horoskopu

Volkswagen Arteon 2.0 TDI Elegance  je nastao sledeći inspiraciju osoba veoma nadahnutih smislom za lepo. Međutim, malo toga se krije ispod te lepote. Automobil je udoban a primetan je i visok kvalitet komponenti za izradu. Međutim, nikako ne uspeva da probudi bilo kakvu iskru radosti vožnje. Ne poseduje X faktor, to je već definitivno. A onda se setim Toyote Land Cruiser, koja je objektivno ružna, ali joj je narav ta koja te vezuje. Arteon je prelep, ali lepota nije podržana nikakvim leptirićima u stomaku. Uz cenu od preko 52 hiljade evra, nećemo ga se nagledati na ulicama. A, to je velika šteta, jer mu je genetski CC kod, garantovao odličnu perspektivu.

  1. Socijalni, po ceni lifestyle modela

Dacia Sandero 0.9 Tce Easy-R predstavlja ono što je zamišljeno da bude jeftin i pristupačan automobil, a što se izrodilo u zlatnu Renault koku, brend na kojem matični Renault pravi najveću zaradu. Nisam u pravu? Pa testirani Sandero je koštao oko 10,5 hiljada evra, što je više čak i od lifestyle modela Fiat 500L. Sve to uz nekakvu „automatsku“ transmisiju koja je primerena stepenu tehnološkog razvoja šezdesetih godina prošlog veka.

Potpuni promašaj, Dacia je skrenula sa puta na koji je poslala matična firma, još prilikom kupovine posrnulog socijalističkog proizvođača, i cenovno ušla na teren gde nema šta da ponudi spram takmaca. Kupuje se u osnovnim varijantama, ili od strane lica koja nemaju pregled tržišnih informacija, odnosno poglede potporuju stanjem iz doba kada je Logan koštao oko 6 hiljada evra.

Zvezdan Božinović

 

(960)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Za mene, pobednik medju pobrojanim je svakako civic 1,5 sport MT. Ravna mu nema.
Čak ni cenom, jer realno košta manje od škode oktavije TSI 180 Style …

J4ZZ3R

@moron…. Killing me softly 🙂 (kupih civic 1.0 elegance umesto 1.5 sport)

moron

Izvini, ali, ja sam ovaj komentar ostavio pre nego si ti „zgrešio“ ( pri čemu sam imao unapred definisan „izbor“ od strane Auto Republike, pa nisam ni mogao da ovde „biram“ izmedju civica 1,0 i 1,5 ). Nezavisno od toga, mislim da Ti uopšte nisi ( „mnogo“ ) pogrešio, jer si postupio krajnje racionalno na duge staze i nisi dozvolio da te „žar“ ponese. Tačnije, mogao si da „zgrešiš“ mnogo više, da si uzeo nešto manje racionalno 🙂 Uostalom, računajući sa tobom, ta honda ima ukupno 130 „konja“:) Malo li je, majku mu …