1. Home
  2. Testovi
  3. Dacia Duster Laureate 1.5 dCi EDC – Hiljadu i prvi test
Dacia Duster Laureate 1.5 dCi EDC – Hiljadu i prvi test
7

Dacia Duster Laureate 1.5 dCi EDC – Hiljadu i prvi test

2.09K
7
Podelite sa prijateljima:

Profesionalizam je kada u dvorištu imaš nekoliko novih premijum automobila, a ti za potrebe testa, na Kopaonik otputuješ “budžet” modelom iz Dacia palate. Izbor nije mogla da spreči ni, pred samo putovanje, otkrivena činjenica da je test primerak na letnjim pneumaticima. Ispostavilo se da su količine zadržanog snega na našoj planinskoj lepotici, krajem prethodne nedelje, potpuno nedovoljne da prekriju drum i na izazov stave 4×2 sistem kojim je opremljen naš Duster. Da test primerak ima pogon na svim točkovima, svakako da bi negde naglasili klirens od 21 centimetra, i dubinu vode koju krosover može da pregazi, a iznosi 35 centimetara. Ovako, to zvuči prilično nevažno.

Za januar je najavljen početak prodaje u Srbiji novog Dustera, nakon sedam godina tržišne egzistencije i par restilizacija, tako da je test ovog vozila interesantniji u smislu ponude polovnih automobila, što uostalom, posle više od 18 hiljada kilometara, ovaj primerak i jeste.

Funkcionalnost i izgled

Dakle, izgled ovog automobila je svima jasno urezan u mozak. Prilično je zastupljen na ulicama, i veoma često opisivan kao najpovoljnija kupovina. Kako to deluje iz naše perspektive?

Prvi susret sa vozilom, na parkingu, bio je prijatan. Kompaktnih dimenzija, sa izrazitim klirensom i skladnom pojavom. Ulazak u kabinu momentalno otkriva poreklo epiteta “budžet brend”. Plastika je jeftina, tvrda i povrh svega turobno siva. Bukvalno svi materijali u enterijeru su znatno ispod prosečnog kvaliteta, a završna obrada za nijansu iznad ovakve kategorizacije. Ergonomija je nasuprot tome izvanredna, izuzimajući ekstremno nisko postavljen ekran info-zabavnog sistema, veoma sporog odziva i jednako niske rezolucije. Kamera za vožnju unazad je dostupna i predstavlja divnu opciju, samo treba biti desetak sekundi strpljiv dok se prikaz slike iza vozila ne prikaže na ekranu, a nakon ubacivanja automatskog menjača u hod unazad.

Sedi se veoma visoko, a podešavanje pozicije sedišta vozača nije moguće po visini, tako da smo morali da se naviknemo na, od proizvođača određenu preferencijalnu visinu vozača. Srećom, sa nekih 178 centimetara, uklapamo se u nekakav prosek. Preglednost je odlična u svim smerovima, dok je i funkcionalnost, praktičnost i upotrebljivost na izvanrednom nivou. Mesta ima dovoljno, sedišta iako tanka, i naoko neugledna, pružaju zavidan nivo udobnosti, kako napred, tako i na zadnjoj klupi. Više od ovoga nije realno očekivati od međuosovnskog razmaka dugog 2,67 metara. Pride je i prtljažnik veoma performantan (smajli). Verujemo da je bitno još reći, iako sve deluje veoma jeftino, pređeni kilometri nisu ostavili ni najmanjeg traga na materijalima korišćenim za izradu enterijera, a utisak je da će tako i ostati duže vremena.

Vozna dinamika

Ubedljivo najbolji segment testiranog Dustera predstavlja poznati Renaultov dCi agregat, zapremine 1,5 litara. O njemu se već sve zna: kultivisan, veoma štedljiv, elastičan, jednostavno dovoljno dobar da se nađe ispod haube Mercedesovih modela nižih segmenata. U tandemu je sa EDC šestostepenom automatskom transmisijom sa dvostrukom spojnicom koja je dramatično bolji sklop od onog u, letos testiranom Sanderu sa Easy-R traumatičnim menjačem. Međutim, iako posao radi relativno korektno, primetno je da radi sporije od menjača koji se instaliraju u današnje automobile. Dešavalo se često, da pri ofanzivnijem pritisku papučice gasa, umesto da prebaci u stepen niže, on ostane zbunjen, pa na sekund ostanemo bez pogona. Osećaj je praktično, setiće se naši vršnjaci, nalik onome kada naglo pritisnete papučicu gasa na vozilu sa karburatorom, koji ne može u sekundi da apsorbuje sav priliv benzina, pa se na sekund uguši, dok ne dođe do daha. Dakle, nije loš i bolji je izbor od manuelnog menjača, ali nije baš ni tako blizak, na primer šestostepenoj automatskoj transmisiji koja se ugrađivala u konkurenta iz tog doba, Kia Sportage iz 2011. godine.

Kada smo već kod njega, da napomenemo da je po dizajnu i kvalitetu materijala u enterijeru (kao i što se tiče pomenute automatske transmisije) za klasu iznad testiranog Dustera, ali zato je agregat i vozna dinamika za još ubedljiviju razliku iza rumunsko-francuskog predstavnika. Zahvaljući odličnom agregatu, i pre svega fenomenalno izbalansiranoj platformi, Duster može da pruži neočekivan nivo vozačkog zadovoljstva. Agregat rado prima gas, ubrzanja i međuubrzanja su, prema subjektivnom utisku bolja od onih na papiru, ponašanje u krivinama je veoma predvidivo i znatno bolje od (spram ostalih osobina) očekivanja. Naginjanja karoserije jesu primetna, ali su veoma umerena, a mehanička trakcija je odlična. Da je i upravljanje direktnije, bilo bi još bolje. Sve ovo je kod Sportagea, proizvedenog tih godina, drastično lošije. Za razliku od njega, Duster pitomo pegla neravnine i ne poskakuje prilikom raznih ulegnuća, izbočina i svega sličnog, što nam naša infrastruktura servira svakodnevno. Prestrogo prema Sportageu? Pa, ako ste pročitali izjavu jednog od direktora kompanije, sa novim modelom (koga smo testirali), torziona čvrstina karoserije je poboljšana za „tričavih“ 70%, što se vrlo jasno odrazilo i na naše utiske o testiranom modelu.

Kočioni sistem kod Dustera funkcioniše veoma dobro, odnosno efikasan je, uz lako odmerivo doziranje na papučici. S druge strane, među mane Dustera, svakako treba ubrojati zvučnu izolaciju, koja nije dovoljno temeljna da na graničnim brzinama na autoputu, sa aspekta zakona, održi dovoljno tihu atmosferu u kabini. Prekoračite li brzinu za nekih 10 km/h, dočekaće vas i izraženi šumovi od opstrujavanja vazduha.

Cena testiranog novog primerka je 17.090 evra, a ako poželite i pogon na sve točkove, izbrojićete 100 evra manje od 19.000. Iako u najvišem paketu opreme, specifikacija je daleko od onoga što bi savremeni četvorotočkaš morao da poseduje na listi opcija.

Zaključak

Budžet brend baš i nije budžet. Naprotiv, sasvim je sigurno da predstavlja zlatnu koku Renault grupe, odnosno prilično smo ubeđeni da su ostvarene razlike u cenama, posebno na “opremljenijim” verzijama, među najvišim na tržištu. Razlog je jednostavan, iako za 19.000 nema puno krosovera C segmenta u ponudi (posebno sa tako dobrim agregatom), ceo automobil, i doživljaj sa njim u vezi, se pre može pripisati 1997., nego 2017. godini. Pritom, za taj novac se može kupiti, iz Renault izloga, izvanredan automobil C segmenta, koji će za razliku od Dusterove tri zvezdice na testu bezbednosti, i to po nekada važećim, blagim kriterijumima; imati besprekorne ocene. Takođe, teško je naći na tržištu vozilo tog cenovnog ranga, bez pokazivača temperature rashladne tečnosti ili ulja, a potpuno je nemoguće da ijedan pruža tako isprazan i zvonak ton, prilikom zatvaranja prednjih vrata.

Tekst i fotografije: Zvezdan Božinović

Dacia Duster Laureate 1.5 dCi EDC

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV/krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.315 x 1.821 x 1.695 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.674 mm
Zapremina prtljažnika: 475 l
Masa praznog vozila: 1.374 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ turbo dizel
Zapremina: 1.461 cm³
Snaga: 81 kW/110 ks
Maks. obrtni moment: 240 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 6/Automatski sa dvostrukom spojnicom

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/torziona osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/doboši
Pneumatici napred/nazad: 215/65 R16

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 12,2 s
Maks. brzina: 169 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 50 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,5/6,0 l
Emisija CO2: 127 g/km

Cena

Testiranog modela: 17.090 evra

Dobre strane:

Agregat, kočnice, ponuda prostora

Loše strane:

Cena, kvalitet izrade i, uglavnom prastare tehnologije
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7 Ukupno 6,5
Enterijer: 6
Kvalitet izrade
Karoserija: 6 Ukupno 6
Kabina: 6
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 9
Kabina: 9
Komfor
Napred: 8 Ukupno 8
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 7
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8,5
Kočnice: 9
Motor
Performanse: 8 Ukupno 9
Potrošnja: 10
Menjač
Preciznost: 7 Ukupno 7
Efikasnost: 7
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,55

(2091)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Đole

Za ove pare, mnogo je. Realna cena morala bi biti bar 2.000 evra niža.

Kako u svom okruženju imam jednog Logana starog 11 godina, mogu potvrditi jednu stvar. Koliko god da je plastika u Dačijinim vozilima na oko odvratna, vrlo je izdržljiva. I posle više od decenije eksploatisanja, nema tragova korišćenja, a ni parazitskih zvukova.

moron

Sa visinom od 192 cm ja i ne sedim „lepo“ na poziciji vozača1. Nikada nisam uspeo baš da se smestim „po meri“ (moguće zato i jer se volan ne podešava u dve ose ). Ima jedna naizgled čudna stvar. Sa ovim istim motorom i Kadjar i Kaškaji (mada su značajno teži )“prebacuju“ 180 km/h. Npr, Kadjar DCI 110 EDC „ide“ 181 (Du(n)ster 169), a opet ubrzava i bolje od Du(n)stera ( 11,7 u odnosu na 12,2). Mislim da tu ( oko Vmax) dosta ima i do aerodinamike, jer od Du(n)stera u toj klasi nema gore. Slažem se., inače sa svim… Pročitaj više »

Zvezdan

Hvala za komentar, brate. Paket je naveden u naslovu, a cena za konkretan primerak dobijena iz PR sluzbe Renault Nissan Srbija. Pozz

lokal

@moron nigdje ne mogu naci informaciju o renegedeu ili 500x sa 1.6 motorom ( kako se ponasa u voznji, potrosnja) jer su trenutno sa znatno nizim osnovnim cenama…cini mi se da je sada mnogo kupovno privlacnije kupnja novog automobila koji su u drugoj fazi svoga koriscenja nego novi tipovi automobila…

moron

lokal Ne znam odgovor na tvoje pitanje, mada sam neki dan na „Polovni automobili“ video u ponudi polovane Renegade sa tim 1,6 motorom. Meni se Renegade jako dopada, jer forma kocke nudi neverovatnu količinu prostora za putnike i ja sa 192 cm lako sednem i pozadi (što je za mene prava retkost ). Istina, ima malo veći cw za današnje vreme ( možda 0,33 ), ali, kod „đipova“ je to tako ( duster je nekada bio 0,42) Vezano za ovog Dustera, njegovu (za mene „sumanutu“) cenu, dodao bih da Renegade 1,6 MJ sa DCT menjačem u ( odličnom) paketu Night… Pročitaj više »

lokal

moron zahvaljujem se na odgovoru… nadam se da ce Autorepublika naci mogucnosti za testiranje Renegedea 1.6 koji ima cenu od 14 999 EUR, ako je verovati oglasima. Osim gepeka, u toj komparaciji, Duster nije konkurentan, tako mi se cini..

moron

@lokal.
Video sam i ja na oglasima taj nov Renegade 1,6 za te pare koje pominješ. Meni to deluje kao dobra ponuda za te pare.
A mada je sve to stvar ukusa, meni jako odgovara kako je odradjen enterijer u Renegade. Volim tu vrstu „klasike“.