1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda CX-50 sada ima hibridni pogonski sklop iz Toyote
Mazda CX-50 sada ima hibridni pogonski sklop iz Toyote
8

Mazda CX-50 sada ima hibridni pogonski sklop iz Toyote

2.45K
8
Podelite sa prijateljima:

Mazda CX-50 je debitovala u novembru 2021. godine, a krosover je prvobitno bio namenjen tržištu Severne Amerike. Model je počeo da se proizvodi u januaru 2022: proizvodnja je pokrenuta u novoj fabrici zajedničkog preduzeća Mazde i Toyote (Mazda Toyota Manufacturing), koja se nalazi u Hantsvilu, Alabama. Toyota Corolla Cross za američko tržište takođe silazi sa ove proizvodne trake.

CX-50 je već dostupan u zemljama Latinske Amerike, a njegova proizvodnja je počela i u Kini.

Sada je za američko tržište japanska kompanija predstavila model Mazda CX-50 za 2025. godinu, glavna inovacija je bila dostupnost verzije sa drugačijim pogonskim sistemom. Ovaj krosover dobio je hibridni sklop od Toyote zasnovan na četvorocilindričnom motoru zapremine 2,5 litara, koji radi u tandemu sa tri elektromotora (jedan je pozadi) i kontinualno varijabilni menjač sa elektronskom kontrolom (eCVT); uključena je i mala baterija.

Ukupna snaga ovog sistema je 222 KS, a maksimalni obrtni moment je 220 Nm. Sve verzije modela, uključujući i hibrid, imaju pogon na sva četiri točka.

Kompanija je istakla da je kombinovana potrošnja goriva Mazde CX-50 Hybrida 6,2 litra na 100 km. Ova cifra je približno 40% bolja od one kod CX-50 2.5 S (opremljen 2,5-litarskim turbo motorom Skyactiv-G sa četiri cilindra sa 230 KS i 420 Nm), što znači da će omogućiti vlasnicima da značajno uštede na benzinu.

Nosivost benzinsko-električne verzije krosovera je 680 kg, a poseban režim omogućava transport prikolice težine do 1.588 kg.

Nova Mazda CX-50 ima nekoliko vizuelnih razlika u odnosu na verzije sa tradicionalnim motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Krosover sa sufiksom Hybrid ima drugačiji donji deo prednjeg branika, standardno su u ponudi felne od 17 inča originalnog dizajna, a za skuplje verzije obezbeđen je set 19-inčnih. Unutrašnjost hibrida može biti ukrašena crvenom kožom.

Početna hibridna verzija dolazi sa audio sistemom sa 8 zvučnika, multimedijalnim sistemom sa bežičnim Apple CarPlayem i Android Autom, ekranom osetljivim na dodir od 10,25 inča, četiri porta USB-C i ugrađenim asistentom Alexa. Takođe dolazi sa bežičnim punjenjem pametnog telefona, električnim vratima prtljažnika i grejanim prednjim sedištima.

Za tradicionalne „SUS“ verzije, postoje i neke nove funkcije za modelsku 2025. godinu. Tako su sve verzije modela dobile sistem Alexa i niz dodatnih standardnih bezbednosnih funkcija, uključujući obaveštenje o proveri zadnjeg sedišta pri izlasku, poboljšanu verziju sistema Smart Brake Support, koji sada može da prepozna pešake noću, kao kao i tehnologiju za sprečavanje frontalnog sudara.

Cena hibridne verzije u SAD varira između 33.970 i 40.050 dolara. Za početnu verziju „običnog“ CX-50 se traži najmanje 30.300 dolara, a kupovina vrhunske verzije koštaće 43.300 dolara.

AutoRepublika

(2450)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoran

šteta što Mazda CX-50 nije predviđena za evropsko tržište…

J4ZZ3R

Facelift CX30 će biti CX50 u malom, bukvalno prekopirani dizajn CX50 u detaljima

Matija

Da, bice kopiran – osim velicine.

Markoskg@yahoo.com

Sve sok se baterija ne naduje,ili crkne neka celija,pa nece moci da se reparira vec se menja cela baterija a kosta od 10-20 000 dolara!Hibridni smece!

Pedja79

Kakav si ti glupi indijanac.

Uri

Jesi ti glupan jedan

Uri

Jedna celija košta 100€ i zamjenjena je za pola sta….pametnjakoviču

Matija

Hibridi se dobro prodaju! A sada, molicu fino, to isto za iste pare u Evropi! Zasto da ne?