1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mercedes-AMG PureSpeed je prvorođenče ekskluzivnog asortimana Mythos
Mercedes-AMG PureSpeed je prvorođenče ekskluzivnog asortimana Mythos
3

Mercedes-AMG PureSpeed je prvorođenče ekskluzivnog asortimana Mythos

250
3
Podelite sa prijateljima:

Rolls-Royce, Bentley, Ferrari i mnogi drugi proizvođači skupih automobila poslednjih godina oživeli su praksu izrade ekskluzivnih automobila u malim serijama za specijalne porudžbine posebno bogate publike, čime su značajno pomrsili konce raznim tjuning studijima.

Sledeći onu narodnu „kud’ svi Turci tu i mali Mujo“, i Mercedes-Benz se priklonio trendu. Pre dve godine za takve kolekcionarske automobile kreirana je serija Mythos, a sada je predstavljen prvi model – spajder Mercedes-AMG PureSpeed.

Mercedesovim stručnjacima bilo je potrebno dve godine da „izmene” trenutnu generaciju serijskog modela Mercedes-AMG-a SL-a serije R232.

Izgled prednjeg i zadnjeg dela su promenjeni, spljošteni nos je napravljen pod uticajem hiperautomobila Mercedes-AMG-a One-a , ali sva optika je ostala standardna, vrata su netaknuta, a krila su jedva promenjena. Aerodinamički elementi od ugljeničnih vlakana postavljeni su duž obima karoserije.

Glavna karakteristika modela PureSpeed je potpuno odsustvo krova i stakala. Čak i umesto šoferšajbne ugrađeni su kompaktni deflektori, a sigurnost ne omogučavaju samo lukovi iza sedišta, već i masivni luk između sedišta, napravljen sa okom na „HALO“ sistem u bolidima Formule 1.

Komplet uključuje dve kacige, ofarbane u iste boje kao i sam automobil. Kao što je planirano, Mercedes-AMG PureSpeed bi trebalo da pruži približno iste senzacije u vožnji kao i Formula 1.

Za sada je spajder predstavljen kao konceptni automobil, tako da njegova unutrašnjost nije prikazana. Najverovatnije je isti kao i kod donatorskog modela (jer bi se inače hvalili time).

Samo se navodi da je na prednjem panelu ugrađen hronometar IWC Schaffhausen. Zadnji red sedišta je eliminisan. O tehnologiji uopšte ni reči. Najverovatnije je za osnovu uzeta verzija SL 63 sa V8 biturbo motorom 4.0 (585 KS) ili hibrid SL 63 SE Performance (816 KS).

Mercedes-AMG PureSpeed će biti ograničen na 250 jedinica posebno za entuzijaste i kolekcionare. Serijska vozila će se pojaviti tek naredne godine. Cena nije objavljena, ali se pretpostavlja da će za nj biti potrebno najmanje pola miliona.

AutoRepublika

(250)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Speedster bez krova i stakala, u malim serijama jer je absolutno beskoristan, nije nista novo u istoriji automobilizma. Takvi automobili su cista dizajnerska ekzibicija, kao i njihovih vlasnika – provozaju ga po lepom vremenu, da se vidi koliko para imaju. 🙂 Salu na stranu, na ovom autu ipak vidim nesto pozitivno! Pogledajte njegov nos! Gladak, zaobljen, nagnut napred, deluje veoma dinamicno! Prava drumska ajkula! Izgleda da Mercedes pokazuje nameru da izadje iz svog klisea glomaznih maski – to je ono sto vidim pozitivno! I da na kraju dodam nesto zbog cega bi mi Svabe glavu skinuli – ovo je direktan… Pročitaj više »

s mile

Ti si super dizajnerski obrazovan za nas ostale ovde na AR, moja prva reakcija je WOW, odlično. Kako za prednji, tako i za poprilično naglašen, zadnji deo. E sad, ovo farovi su mi OK, ali su nekako „poznati“, nisu novina. To je jedina moja zamerka.

Matija

Kao prvo, hvala na komplimentu! Farovi su Mercedesovski, nisu uvek isti na svim njihovim modelima. Zadnji deo, po mom misljenju, zasluzuje kritiku: zamazan je u crno i zaobljen je tako da deluje masivno i sasvim neutralno, nigde one dinamike koju ima prednji deo! Dalje, telo karoserije definise jedna dugacka prava linija – vrlo dosadno!