1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Analiza: Xiaomi ulazi u vodu dok su talasi ogromni
Analiza: Xiaomi ulazi u vodu dok su talasi ogromni

Analiza: Xiaomi ulazi u vodu dok su talasi ogromni

1.30K
9
Podelite sa prijateljima:

Danas se očekuje lansiranje atraktivnog električnog automobila iz kineskog Xiaomija, uz istovremeni početak prodaje, na koji način će biti obeležen upliv ove kompanije koja se do sada bavila isključivo elektronskim napravama, u svet automobilske industrije. Upravo zbog toga prenosimo zanimljivu i prigodnu analizu koju je jutros objavio Reuters. Inače, pre par dana objavismo nagoveštaj u pogledu cene noviteta, koja bi trebalo da iznosi nešto manje od 64 hiljade evra.

Konkretan model je izložen od ponedeljka u više od sedamdeset maloprodajnih objekata koje kontroliše treći po veličini u svetu proizvođač pametnih telefona. Mnogi su kinesko vozilo već videli kao ozbiljnog rivala Porscheovim adutima s oznakama Panamere i Taycana i nije ni čudo što se izvršni direktor Xiaomija, Lei Jun oseća srećnim nakon početka prodaje.

On je ulazak u svet razvoja električnih automobila najavio još 2021. godine, da bi potom investirao oko 10 milijardi američkih dolara u „ostvarenje poslednjeg velikog preduzetničkog poduhvata u životu“. Praktično od tada su sve novine u vezi lansiranja i razvoja modela SU7 (skraćenica za Speed Ultra 7) grozničavo praćena u Kini ali i širom sveta.

Analitičari su podeljeni oko toga da li će Xiaomijev automobilski projekat uspeti. Neki kažu da je to prirodan put diversifikacije kompanije čiji su aparati za kuvanje pirinča, prečistači vazduha i druga elektronika sveprisutni u kineskim domovima, što upravi omogućava da klijentima ponudi besprekornije digitalno iskustvo i da prikupi više podataka. Na kineskom digitalno orijentisanom tržištu automobila, „nema boljih kompanija koje znaju kako da unovče ekrane od kompanija za mobilne uređaje“, rekao je Bil Ruso, izvršni direktor savetodavne firme Automobility sa sedištem u Šangaju.

Ali, u otklonu od imidža kompanije koja nudi pristupačne proizvode, Lei je rekao da će SU7 biti „malo skuplji“. Neki analitičari procenjuju da će cena automobila biti u intervalu od 200 do 300 hiljada kineskih juana (25,5 do 38,4 hiljada evra).

„Da li Kinezi mogu da prihvate ovu tranziciju od velikoserijske marke do premijum proizvođača električnih vozila?“ upitao se Tu Le, osnivač firme Sino Auto Insights, napominjući da je većina vozila koja su prodata u Kini prometovana po nižoj ceni od pomenutih 38,4 hiljade evra. Iz Xiaomija nisu želeli da komentarišu ove spekulacije, barem ne u trenutku izveštavanja.

Xiaomijev SU7 kreće u prodaju u vreme kada se kinesko tržište automobila, kao najveće u svetu, bori sa izazovima na nekoliko frontova, uključujući tu cenovni rat i usporavanje domaće privrede koja je dovela do slabije tražnje za automobilima. „Trenutno tržišno okruženje je prilično izazovno za pridošlice s deset najboljih igrača koji kontinuirano proširuju svoj tržišni udeo“, rekao je analitičar kompanije Gavekal Dragonomics Ernan Cui. „Ako Xiaomi ne može da proda veliki broj primeraka za kratko vreme, suočava se sa rizikom da postane izelica profita kompanije na duže vreme.“

Ono što međutim ide u prilog Xiaomija je visok prihod koji se generiše po drugim osnovama, dodaje se u analizi firme po imenu Sino Auto Insights. „Rizik se ogleda u mogućnosti kompanije da se previše usredsedi na električna vozila, pritom izmeštajući iz fokusa ostale sektore i proizvode koji su preduzeće i načinili divom kakav jeste.“

Bernsteinova analiza dvanaest kompanija, koja je sprovedena u januaru, je pokazala da su džepovi Xiaomija duboki u poređenju s drugim igračima u svetu elektromobila. On je Xiaomi rangirao na treće mesto, iza Huawieja i SAIC-a, ali ispred devet proizvođača automobila, uključujući tu čak i BYD i Xpeng, u smislu tokova gotovine i gotovinskih ekvivalenata.

Povrh svega, analitičar kažu da proizvođač elektronskih naprava ima prednost nad tradicionalnim proizvođačima automobila i u kontekstu softvera i uređenja radnog mesta vozača, a znamo da su elektronski gedžeti ono što Kineze najviše i privlači kod modernih automobila.

Tako SU7 promoviše plod internog razvoja tvorca, operativni sistem nazvan Hyper OS. Isti je u moći da poveže korisnike električnog vozila i ostale spravice, uključujući i pametne telefone. Jedna verzija sedana stiže s autonomijom od 668 kilometara, dok druga dobacuje i do 800 kilometara, što je značajno više od 650 km koliko nudi Teslin Model S.

Analitičari iz Bernsteina navode marke Xpeng i Tesla, kao glavne rivale Xiaomija.

AutoRepublika

(1302)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Reuters, kao pro zapadnjacki orijentisana informativna agencija, u slucaju Ksiaomija (pisem namerno onako kako se izgovara! 🙂 ) postavlja pitanja sa puno arome cinizma, pokusavajuci tako da kod citaoca izazove sumnju u uspeh ovog prelepog auta: 1. „Da li Kinezi mogu da prihvate ovu tranziciju od velikoserijske marke do premijum proizvođača električnih vozila?“ Ovo pitanje se odnosi na cenu i nema bas nikakvog smisla jer je kinesko trziste ogromno i obuhvata raspon od najjeftinijih do najskupljih automobila na svetu. Onda, gde je tu problem?! 2. Xiaomi se proziva kao kompanija ciji su produkti nizerazredne kategorije (nije eksplicitno receno) kao: „aparati… Pročitaj više »

S mile

Na temu cinizma, davno kada je izasao Dacia Logan, nemci su sve lose pisali o njemu. A sad ga kupuju ko blesavi.
Autobild, kada je izasao Nissan Quasqai.. Je pisao da mu je ime tesko, i komplikovano… A QQ je napravio buuuum u SUV segmentu.

Tako da, sav taj negativan marketing, naravno da usporava one suparnike, a to je i cilj marketinga. Ali, sve to vremenom dodje na svoje. Konkurencija je izuzetno vazna, za kupca.

Drzim im palceve, zarad sve boljih E vozila.

Matija

Danas je Dacia kult-auto u Nemackoj, govore o njemu sa puno simpatija! Cene njegovu jednostavnost, efikasnost i nisku cenu. Kazu „Dacia nema to, to i to – ali nam nije ni potrebno!“

S mile

Svaka cast na komentaru, mada, ovo ladno moze da prodje kao tekst, sa odgovarajucim naslovom 👍

Matija

Hvala, ovo je veliki kompliment! 🙂 Moj komentar je vezan za izvestaj Reutersa cije sam recenice citirao. To znaci da kao samostalni clanak ne bi imao smisla. Osim toga, cisto psiholoski, potreban mi je pocetni impuls, kao sto su informacije u AR. Inace ne bih znao sta bih iz gomile informacija odabrao za AR.

Zagor

Samo da te ispravim, bez loše namere, izgovara se Šiao-mi, živeo sam u Kini 3 godine, morao sam kolko-tolko da naučim jezik, niko ne zna engleski 😛
Slažem se sa tobom inače, vidi se da nekom ne odgovara što firma sa dobrim renomeom ulazi u igru.

Izmenjeno 26 dana pre od strane Zagor
Matija

Vec sam upozoren na izgovor! 🙂

Zoca

Rojtersov novinar nije u pravu Nije ulozeno 10 milijardi dolara u razvoj,vec 1.4.Verovatno juana.Ili nije dobro interpretirano.

Matija

„Bridge Over Troubled Water“ – https://youtu.be/nvF5imxSaLI