1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Analiza: prodaja luksuznih marki u Kini za avgust i dosadašnji deo godine
Analiza: prodaja luksuznih marki u Kini za avgust i dosadašnji deo godine
0

Analiza: prodaja luksuznih marki u Kini za avgust i dosadašnji deo godine

276
0
Podelite sa prijateljima:

Audi je drugi uzastopni mesec na liderskoj poziciji, mereno prodajnim rezultatima u segmentu luksuznih vozila, na tržištu Kine. Plasman na najvišu poziciju je omogućio rast prodaje od 6% u odnosu na lanjski uporedivi period, što znači da je nemačka marka plasirala lokalnim kupcima tokom avgusta, ukupno 57.453 četvorotočkaša.

Najzaslužniji za ovakav rast prodaje, svakako su dva lokalno proizvedena modela: Audi A4 limuzina i Audi A3 hedžbek. Obe verzije poseduju produženo međuosovinsko rastojanje, navode nadležni iz Audija.

Prodaja modela A4L je porasla za 30%, odnosno prodato je 14.857 primeraka, dok su isporuke modela A3 skočile za 15%, na ukupno isporučenih 8.299 komada.

Prethodnog meseca, BMW je realizovao 53.520 vozila, uključujući i primerke sa Mini oznakama, što predstavlja rast od 13% u odnosu na raniju godinu. Podaci o prodaji po konkretnim brendovima iz sastava grupe, nisu prikazani.

Prema podacima kojima raspolaže konsultantska kuća Kineska alijansa za putnička vozila (China Passenger Vehicle Alliance), sa sedištem u Šangaju, rast prodaje vozila koja proizvodi BMW grupa je zasnovan primarno na rastu popularnosti lokalno prizvedene serije 5 (+53%). Ovaj model je plasiran u ukupno 12.213 primeraka u avgustu.

Naposletku, Mercedes-Benz je kupcima u Kini isporučio 53.295 vozila, na koji način je zabeležio rast prodaje od 5,5% u odnosu na lane, saopštio je Daimler AG.

Statistika od početka godine do kraja avgusta

Međutim, ako se analizira dosadašnji tok godine, Mercedes-Benz je i dalje ispred Audija. Isporuke štutgartskog giganta su porasle za 14%, nasuprot rastu koji je zabeležio konkurent iz Ingolštata (+16%). Dakle, u tom periodu je prodato 445.075 primeraka vozila sa trokrakom zvezdom, odnosno 417.234 komada Audijevih četvorotočkaša.

BMW grupa je ostvarila najmanji rast (+4,2%), a ukupno je isporučeno 400.013 primeraka vozila sa oznakama bavarske i britanske marke.

Novi pogoni

Audi je od svih analiziranih, najbolje pozicionirana marka trenutno u Kini, čemu je značajno doprinela fabrika Volkswagen grupe koja je nedavno započela sa radom, ali svoj udeo u uspehu ove bavarske marke svakako da imaju i niže uvozne dažbine koje su uvedene u najmnogoljudnijoj zemlji sveta ovog leta.

VW je tokom aprila svečano otvorio pomenutu fabriku u gradu Čangčun, a sa proizvodnih traka ovih pogona silazi krosover Audi Q5. Naravno, i ovaj model poseduje više centimetara među osovinama u odnosu na verziju namenjenu kupcima u ostatku sveta.

U proteklih par meseci, Volkswagen grupa je otvorila još nekoliko novih pogona. Među njima se nalaze postrojenja na istoku zemlje u gradu Čingdao, zatim na jugu države, u Fošanu, a naposletku i u gradu severu zemlje, Tijanžinu. Poslednje dve fabrike proizvode modele marki Audi i VW.

Audi, takođe poseduje bolje predispozicije za izdašnije finansijske efekte u odnosu na preostala dva rivala iz Nemačke, po osnovu sniženih carinskih stopa u Kini. Naime, za razliku od njih, Audi ne uvozi vozila iz Amerike, pa je tako sačuvao svoju poziciju nedodirljivosti usled zahuktalog trgovinskog rata između dve vodeće svetske ekonomske sile.

Koliko Audiju ove činjenice znače za uspeh na kineskom tržištu, toliko mu potencijalnih problema mogu stvoriti (ili već i jesu) na teritoriji Amerike.

(276)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments