1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Šef BMW-a: Carine EU na kineske električne automobile imale bi negativan efekat
Šef BMW-a: Carine EU na kineske električne automobile imale bi negativan efekat

Šef BMW-a: Carine EU na kineske električne automobile imale bi negativan efekat

2.67K
5
Podelite sa prijateljima:

Šef BMW-a Oliver Cipse upozorio je da bi uvođenje carina Evropske Unije na uvoz kineskih električnih vozila moglo značajno da ošteti industrijski plan bloka „Zeleni dogovor“ i pogodio bi nemačke proizvođače automobila koji uvoze automobile proizvedene u Kini, prenosi Reuters.

Evropska komisija je u oktobru pokrenula istragu o kineskoj industriji električnih vozila. Istraga, koja bi trebalo da traje 13 meseci, i čiji nosioci nastoje da utvrdi da li jeftinija električna vozila proizvedena u Kini nepravedno koriste državne subvencije. Kina je osudila istragu, koju je opisala kao „čisti protekcionizam“, i naglasila da bi verovatno naštetila kinesko-evropskim trgovinskim odnosima, piše Agerpres.

„Uskoro ćemo videti da se vrtimo u krug“, rekao je Oliver Cipse nakon što je nemački proizvođač automobila objavio kvartalne rezultate.

BMW dovozi Mini EV i iX3 iz Kine na evropsko tržište. Kao i nemački rivali VW i Mercedes-Benz, BMW u velikoj meri zavisi od prihoda od svog poslovanja u azijskoj zemlji. Kina je drugo najveće tržište BMW-a posle Evrope, sa skoro 32% prodaje u prvom kvartalu ove godine.

„Mislimo da našoj industriji nije potrebna zaštita. Poslovanje širom sveta daje proizvođačima automobila industrijsku prednost. Ovu prednost možemo lako ugroziti uvođenjem carina“, upozorio je Cipse. U martu je Evropska komisija započela carinsku registraciju uvoza električnih vozila iz Kine, što znači da bi carine mogle biti uvedene ako se istragom utvrdi da kineski proizvođači automobila nepravedno imaju koristi od državnih subvencija. Istraga bi bila završena do novembra, ali bi EU mogla da uvede privremene carine u julu.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen rekla je u sredu u Berlinu da Evropa mora da preduzme mere da spreči subvencionisana kineska električna vozila da preplave tržište bloka. Francuski predsednik Emanuel Makron i fon der Lajen zatražili su u ponedeljak od kineskog predsednika Sija Đinpinga da obezbedi uravnoteženiju trgovinu sa Evropom.

Cipse je objasnio da BMW i drugi proizvođači automobila imaju „bilateralne zavisnosti ne samo od finalnog proizvoda, već i od dela komponenti i sirovina“. Uvođenje carina bi uticalo na nove standarde EU o emisiji CO2. „Neće biti ni jednog automobila u EU bez komponenti iz Kine“, rekao je Cipse.

AutoRepublika

(2665)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Naravno, carine su uvek mač sa dve oštrice.

Matija

O razgovorima Xi Pinga sa Ursulom i Makronom u Nemackoj je bio samo kratak izvestaj. Makron i Ursula su trazili od Xi Pinga da Kina promeni stav prema autoindustriji i prema Rusiji. Prema izvestajima, Xi Ping nije reagovao na ove zahteve. Time je stavio do znanja da Kina ne trpi diktate bilo kakve vrste. Prema izvestajima strucnih medija sa teritorije Nemacke, kineska vlada ne dotira kupce automobila vec dotira same proizvodjace uz zahtev da taj novac investiraju u istrazivanje i razvoj! Zahvaljujuci drugacijem privrednom sistemu, kineska vlada ima 100% uvid u procese u privredi – nema zabusavanja! U EU su… Pročitaj više »

BB

Vijest od juče: Fabrika koja je proizvodila Mercedes u blizini Moskve se ubrzano priprema za proizvodnju kineskih automobila…

Dali im na tacni i tržište i fabrike…

s mile

Šta je sve EU dala Kini i Rusiji, vreme će pokazati, ja se samo nadam da rusija iz sukoba izađe kao pobednik….

Matija

„Šta je sve EU dala Kini i Rusiji,“ – bas nista! Dosla je da pokupi harac a ne da obogati ove dve zemlje. Kinezi su bili pametni i na vreme sprecili eksploataciju svog naroda. Sistem je bio jednostavan: „mozes da investiras ali samo zajedno sa mnom, tebi 49% a meni 51%!“ Tako su naucili kako se pravi auto.