1. Home
  2. Vesti
  3. Toyotini krosoveri bZ3C i bZ3X će nuditi impresivniju autonomiju
Toyotini krosoveri bZ3C i bZ3X će nuditi impresivniju autonomiju
0

Toyotini krosoveri bZ3C i bZ3X će nuditi impresivniju autonomiju

69
0
Podelite sa prijateljima:

Kinesko tržište koje, što se tražnje tiče, u ovom trenutku deluje kao rupa bez dna, preferira električna vozila. Ta činjenica primorava čak i konzervativne proizvođače automobila kao što je Toyota da ubrzanim tempom elektrifikuju lokalni asortiman.

Pored smanjenja cene lokalne verzije globalnog krosovera bZ4X-a, Toyota je pre dve godine u Kini predstavila električnu limuzinu bZ3. Sada su u Pekingu prikazana dva električna krosovera odjednom. Pričamo o Toyoti bZ3C-u i bZ3X-u, a koji imaju istu osnovu, ali različite pojavne oblike.

Toyota bZ3C je SUV koji dolazi sa školjkom u obliku kupea i kao takav će biti namenjen mladoj publici. Pruža moderan izgled s takozvanim plutajućim krovom. Kao i pomenuti sedan bZ3, i ovaj japanski krosover je mešanac. Ovo tvrdimo zato što je kreiran u saradnji s kineskim kompanijama FAW-om i BYD-om.

Visoki krosover Toyota bZ3X izgleda kao potpuna suprotnost prvoopisanog, pa kao takav nudi klasične terenske proporcije, iako je primenjen isti korporativni dizajn s tehnologijom uske rasvete. Za razvoj ovog konkretnog automobila je bilo zaduženo zajedničko preduzeće GAC-Toyota.

Shodno očekivanju razboritog čoveka, unutrašnjost dva japanska automobila se oslanja na sličnu arhitekturu. Tako centralno mesto na prednjem panelu zauzima veliki tablet multimedijskog sistema, a za instrumentaciju je namenjen znatno kompaktniji ekran. Ali Toyota bZ3C (koja je nalik kupeu na štiklama) ima niži stav i sjajnu, zapravo svetlu opremu.

Toyota još uvek nije podelila tehničke specifikacije o ovom paru automobila. Najavljuje se samo korišćenje platforme e-TNGA i najnovijeg seta elektronskih asistenata. Na kraju krajeva, Toyota bZ3C i bZ3X su i dalje u statusu predproizvodnje, dok proces serijske montaže u Kini počinje tek sledeće godine.

S druge strane posmatrano, tako rana premijera dvojca, Toyoti omogućava  da otkrije i privuče pažnju ka svojim namerama, i očitoj želji da, koliko god je to objektivno moguće, istisne kineske proizvođače u segmentu električnih vozila.

AutoRepublika

(69)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments