1. Home
  2. Vesti
  3. Idući Audi Q5 ostaje veran benzinskim i dizel motorima
Idući Audi Q5 ostaje veran benzinskim i dizel motorima
0

Idući Audi Q5 ostaje veran benzinskim i dizel motorima

219
0
Podelite sa prijateljima:

Nadolazeći Audijev SUV neće ostati bez tradicionalnih pogonskih jedinica. 

Kako trenutno stoje stvari, nova generacija modela Q5 biće dostupna sa benzinskim i dizel motorima, dok će čast elektrifikacije braniti PHEV varijante. Dakle, neće biti potpuno električnog izdanja.

Po svemu sudeći, to će ujedno biti i poslednji Q5 sa SUS agregatima, jer je Audi već najavio da će od 2030. godine u evropskim zemljama nuditi isključivo električne četvorotočkaše. Ipak, ovde se radi o izuzetno važnom vozilu za nemačku marku, jer ne treba smetnuti sa uma da je aktuelni Q5 prošle godine bio ubedljivo najprodavaniji model Audija na globalnom nivou sa gotovo 300.000 indeksiranih registracija.

Kada je reč o dizajnu, ne bi trebalo očekivati bilo kakve radikalne poteze nemačkog brenda, to će pre svega biti evolutivni iskorak u odnosu na ono što se može videti kod trenutnog modela. Verovatno neće biti većih izmena ni po pitanju gabarita samog vozila, jer u Audiju veruju da imaju odličan odnos prostranosti i kompaktnosti.

Bilo je tračeva da bi Nemci mogli da ukinu Sportback, odnosno kupe varijantu za Q5, mada nam se čini da su takve glasine u potpunosti neosnovane. Uostalom, Audi uprkos umanjivanju portfolija SUS modela još uvek nije povukao nijedan Sportback model, tako da sasvim izvesno neće ni Q5 ostati bez te verzije.

Dakle, predstojeći premijum SUV ostaće baziran na MLB platformi, što će mu omogućiti PHEV izdanja. Ipak, daleko je veće interesovanje za opstanak termičkih agregata, što je Audi već potvrdio. Zapravo, paleta motora ne bi trebalo da izgleda drastično drugačije kod novog modela, s tim da treba očekivati implementaciju sistema blagog hibrida od 48 V na svim pogonskim opcijama.

Kada je reč o plug-in hibridnom modelu, ovde će se pre svega poraditi na povećavanju dometa u EV režimu i većoj efikasnosti čitavog pogonskog sklopa. No, Audi će ipak ponuditi EV model u ovom rejonu, i biće to Q6 e-tron, SUV koji bi trebalo da stigne na tržište 2024. godine.

Naravno, novi Audi Q5 videćemo znatno ranije, verovatno u drugoj polovini naredne godine. Nedugo nakon debija, nemačka marka planira da počne i prodaju nove generacije popularnog SUV-a.

AutoRepublika 

(219)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments