1. Home
  2. Zelene strane
  3. Renault potpisao ugovor za nabavku vodonika
Renault potpisao ugovor za nabavku vodonika
0

Renault potpisao ugovor za nabavku vodonika

111
0
Podelite sa prijateljima:

Renault pokušava da okupira što veći deo tržišta koje je još uvek u embrionalnoj fazi razvoja. Iz tog razloga, francuski proizvođač je potpisao ugovor s kompanijom Plug Power. Cilj se ogleda u dostizanju udela od 30% na tržištu vodoničnih komercijalnih vozila.

Rukovodstvo Renaulta je donelo odluku da udruži svoje resurske sa američkom firmom specijalizovanom u razvoju vodoničnih gorivnih ćelija kako bi se što efektnije probio na, još uvek malom tržištu vodoničnih lakih komericjalnih vozila. Ova sfera nije nova za Renault, a razlog tome je ranije potpisan sličan ugovor s društvom Symbio. Sporazum s tom kompanijom nije doveden u pitanje, ali će budući projekti Renaulta vezani za komercijalizaciju vodonika kao pogonskog goriva biti centralizovani u zajedničkom poduhvatu s kompanijom Plug Power.

Nova kompanija će biti osnovana u Francuskoj i omogućiće Renault da razvija, dizajnira i proizvodi vodonična laka komercijalna vozila u matičnoj državi. Tačna količina ugovorene nabavke vodonika nije precizirana, ali se licitira s cifrom od nekoliko desetina miliona evra vrednosti porudžbine.

Ovo nije pitanje puke prodaje automobila za Renault, već se tiče i uspostavljanja infrastrukture stanica za dopunu, pošto će kupci ovakvih vozila biti uglavno profesionalci u svom zanatu. Renault će zato ponuditi kompletnu uslugu koja bi se, građevinskim žargonom, mogla nazvati „ključ u ruke“.

Sa svoje strane Plug Power već poseduje reference opremanja hiljada električnih vozila čije saobraćajne dozvole glase na ime kompanija Walmart ili Amazon. Obe firme imaju sedište i poslovanje u Americi, a vozila o kojima pričamo su pogonjena vodoničnim gorivnim ćelijama.

Prvi pilot projekat je planiran za kasniji deo ove godine u Evropi.

AutoRepublika

(111)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments