1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Shelby koji (verovatno) ne prepoznajete
AR pijaca klasika: Shelby koji (verovatno) ne prepoznajete

AR pijaca klasika: Shelby koji (verovatno) ne prepoznajete

71
0
Podelite sa prijateljima:

Ime Kerola Šelbija je kroz istoriju najčešće bilo poznato po saradnji sa Fordom. Slavni američki tjuner je predstavio razne konfiguracije Mustanga, a takođe je predvodio i egzotični GT40 u osvajanju trke 24 sata Lemana. Međutim, ako bismo sagledali istoriju firme Shelby American, videli bismo da je kompanija zapravo najviše sarađivala sa korporacijom Chrysler.

Kerol je bio blizak prijatelj sa čuvenim industrijalcem Lijem Ajakokom još iz dana kada su radili za Ford, pa ga je kasnije privukao i u Chrysler sa idejom da zajedno podebljaju imidž ovog posrnulog američkog proizvođača vozila. I Šelbi je zaista uspeo u toj nameri, pošto je nudio svoje verzije modela Charger, Daytona, Omni, Shadow i mnogih drugih.


Ali krajem devedesetih godina se odlučio za nešto što se na prvi pogled činilo kao neučuveno, a to je tjuning terenca. Dobio je ime SP-360 i biće zasnovan na Dodgeovom modelu Durango. Model Durango je označio ulazak Dodgea u kategoriju terenaca srednjih dimenzija u kojoj su već dominirali Ford Explorer i Chevrolet S-10 Blazer.

Debitovao je 1998. godine, a vrhunac ponude će činiti verzija R/T sa 5,9-litarskim benzincem sa 250 konjskih snaga. Shelby American je dodao kompresor na takav motor, što je rezultiralo sa snagom od čak 360 „grla“.

Možda takva brojka nije previše impresivna u današnja vremena, ali pre 25 godina nije postojalo mnogo terenaca sa sličnom snagom. Menjač je bio četvorostepeni automatski, a SP-360 je mogao da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 6,7 sekundi.

Shelby American će da ponudi ovaj terenac samo 1999. godine po ceni od 58 hiljada dolara (oko 108.735 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca), a biće napravljeno tek 300 jedinica.

Primerak iz današnjeg oglasa se nalazi u gradu San Dijego unutar američke savezne države Kalifornije i do sada je prešao tek 17.440 kilometara. Nedavno je osvanuo na sajtu za preprodaju Car and Bids, a vodi se da je reč o primerku sa brojem šasije 33 od spomenutih 300 jedinica.

Shelby American nije modifikovao samo motor već i ogibljenje, što bi trebalo da donese bolje ponašanje u krivinama (SP-360 je bio dostupan samo sa pogonom na zadnje točkove), a ugrađene su u veće kočnice. Takođe je pretrpeo i određene dizajnerske promene u vidu agresivnijih branika, 17-inčnih felni i novih sedišta.

Aukcija je donela 41 ponudu, a najviša je iznosila 24.750 američkih dolara.

Zoran Tomasović

Slike: Car & Bids

(71)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments