1. Home
  2. Vesti
  3. Deset godina otkako je Volvo pod „kineskom čizmom“
Deset godina otkako je Volvo pod „kineskom čizmom“
4

Deset godina otkako je Volvo pod „kineskom čizmom“

1.55K
4
Podelite sa prijateljima:

Prošla je cela decenija otkako je Geely postao vlasnik Volvoa, šta se u međuvremenu promenilo? 

Sećate li se podrugljivih naslova kada je objavljeno da će čuveni švedski proizvođač preći u kineske ruke? Mi se sećamo, najavljivao se tada kraj Volvou i njegov definitivni odlazak u istoriju. No, desilo se nešto sasvim suprotno.

U avgustu 2010. godine Volvo je postao deo Geely holdinga, da bi zatim ovaj kineski gigant nastavio sa kupovinom drugih automobilskih brendova kao što su recimo Lotus, Proton, a u novije vreme i Smart (doduše ovde je Daimler zadržao deo učešća u vlasničkoj strukturi).

Iako se verovalo da će Kinezi nastupiti autoritativno prema Volvou, do toga nije došlo. Šta više, pragmatični Azijati rešili su da daju Volvou maksimalnu autonomiju, a da se oni fokusiraju finansijsko poslovanje i određivanje budžeta, kao i na zajedničke projekte od kojih bi trebalo da profitira i matični Geely u Kini.

Pametno planiranje novih proizvoda Volvoa, jačanje SUV game, eliminisanje zastarelih motora i implementacija nove tehnologije i elektrifikacije doneli su ogroman uspeh švedskom brendu. Tako je ovaj skandinavski proizvođač 2009. godine prodao 335.000 automobila, da bi deset godina kasnije isporučio čak 705.000 vozila! Inače, Volvo je pod „kineskom čizmom“ dostigao nivo od 700.000 prodatih automobila prvi put od daleke 1993. godine.

Naravno, i finansijsko stanje je daleko bolje. Te 2009. godine je Volvo prihodovao 96 milijardi švedskih kruna, prethodne godine je inkasirao čak 274 milijarde kruna. Profita 2009. godine nije bilo, već gubitka od 5,2 milijardi švedskih novčanica, da bi 2019. godine ubeležen profit od 14,3 milijarde kruna.

Za narednih deset godina Kinezi i Šveđani imaju ogromne planove, a elektrifikacija je jedan od temelja strategije. Osim što se očekuje plasman brenda Lynk&Co u Evropi, isto tako se polažu ogromne nade u novoformiranu marku Polestar koja će biti proizvođač isključivo električnih automobila.

Geely planira veću sinergiju svojih brendova, te će tako u budućnosti Volvo još bliže sarađivati sa pomenutim markama, ali i sa Protonom i Lotusom, a posebno velika očekivanja Kinezi imaju od implementacije nove tehnologije koja će debitovati kod Lotusovog modela Evija.

Očito da su prognoze „stručnih“ novinara mahom iz Zapadne Evrope o propasti Volvoa sa kineskim vlasnikom 2009/2010. godine bile ne samo netačne, već najdalje moguće od budućeg ishoda.

AutoRepublika 

(1552)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Polestar je dobar ali malo skup.
Jeza me hvata od slike na kojoj su 4 bijela volva, različite kategorije a svaki ko jaje jajetu, nigdje ni trunke osobnosti.

da11

Ove nove modele od xc90 do sad radi dizajner koji je radio u audiju prije toga kada su svi audiji bili isti.
Vidis kako je dns Audi razlicit cak i najvise razlicit od svih ostalih brendova.

Bungi

Kamo puste sreće da kupe i VW.?

D_C

Geely je i jedan od najvecih deonicara Daimler-a (Mercedes) sa 9,7%.