1. Home
  2. Life
  3. Lifestyle
  4. Američka mlađarija više voli klasične automobile od starijih ljudi
Američka mlađarija više voli klasične automobile od starijih ljudi
5

Američka mlađarija više voli klasične automobile od starijih ljudi

255
5
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko vidite klasični automobil na američkim putevima, šanse su velike da će za volanom biti starija osoba sede kose ili proćelav tip koji pokušava da proživi mlađe dane. Ako ga upitate zašto je kupio automobil sličnih godina kao i on, verovatno će vam reći da je posedovao isti četvorotočkaš kada je bio mladi, pa želi da se podseti tog perioda, ili je možda tokom odrastanja želeo baš takav automobil i tada nije bio u stanju da ga priušti.

Tokom proteklih nekoliko decenija restauracija čuvenih mišićavih automobila iz šezdesetih godina prošlog veka je postao veoma unosan biznis, a neki ređi primerci mogu da koštaju i po par miliona američkih dolara. Ono šta je iznenađujuće je podatak da interesovanje za njima pokazuju mnogo mlađi ljudi, a takav zaključak je doneo sajt Hagerty u istraživanju koje je sproveo među preko 10.000 ispitanih duša starijih od 18 godina.


Hagerty kaže da je 22% onih koji trenutno poseduju klasični automobil pripadaju takozvanoj „generaciji Z“, a ona se odnosi na ljude rođene nakone sredine devedesetih godina prošlog veka. Milenijalci (generacija rođena posle 1983. godine) igra najveću ulogu sa 25% vlasnika i na taj način su nadmašili „generaciju X“ (rođeni između 1965. do 1980. godine) dok se na dnu nalaze takozvani „Baby Boomers“ (generacija rođena između 1946. do 1964. godine).

Kada je reč o samom interesovanju za klasičnim vozilima, i tu dominiraju generacija Z i milenijalci, dok njihovi očevi i dede imaju značajno veću zelju da poseduju moderni četverotočkaš.


Bez obzira koliko je takva vest iznenađujuća, posebno zato što su ranija istraživanja pokazala da mlađe generacije uopšte nemaju želju da dobiju vozačku dozvolu, ona je takođe i ohrabrujuća pošto nam govori da će klasični automobili još dugo godina biti na ulicama.

AutoRepublika

(255)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

Što bi rekao James May: „Good news!“

Bungi

Uvijek sam maštao da jedan ovakav američki klasik kao ovaj Merkjuri u potpunosti mehanički modernizujem, bez mijenjanja spoljnjeg izgleda.Novo u starom.I unutrašnjost bi ostala orginalna, dok bi mehanika bila iz Ford Mustanga poslednje generacije.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Bungi
Yankee

Icon ih pravi sa motorom i baterijama iz Tesla Model S.

comment image

D_C

‘…dok bi mehanika bila iz Ford Mustanga poslednje generacije’ – uopste nije problem, ionako je sve (skoro) isto 😂

Bungi

Nije baš tako jednostavno.Šasiju bi morao praviti iznova.Tako da štima na staru karoseriju a da prihvati vješanje, motor i mjenjač poslednjeg modela.Njihove dimenzije:Dužina,širina, međuosovonsko rastojanje nisu iste.Ništa teže od uklapanja i prekrajanja.