1. Home
  2. Vesti
  3. Jeepovi električni terenci bi ipak mogli da dobiju i benzinske motore?
Jeepovi električni terenci bi ipak mogli da dobiju i benzinske motore?
6

Jeepovi električni terenci bi ipak mogli da dobiju i benzinske motore?

161
6
Podelite sa prijateljima:

Od 973.227 prodatih vozila u 2018. na 643.000 jedinica u 2023. godini jeste veliki pad za američki Jeep. Pretrpeo je pet uzastopnih godina pada. Eliminacija pristupačnih Renegadea i Cherokeeja sigurno nije pomogla, ali novi izvršni direktor Antonio Filosa ima plan. Wagoneer S i Recon su električni SUV-ovi. Pored toga, očigledno se razmatraju i benzinske verzije. Stellantis je već u neke svoje modele drugih marki, a takođe i u Jeep Avenger, dodao i termički motor.

U razgovoru za Automotive News, Jeepov šef je priznao da bi dva buduća električna SUV-a mogla biti ponušena i sa verzijama na ugljovodonični pogon. Ovo bi bilo moguće zahvaljujući platformi STLA Large koja je već bila podloga za novi Dodge Charger. To je arhitektura namenjena električnim modelima a koja može da prihvati i SUS agregat. Alfa Romeo Giulia i Stelvio sledeće generacije takođe će biti na ovoj platformi.

Direktor „Džipa“ rekao je za Automotive News da ukoliko postoji potražnja za „SUS“ verzijama, moraju da ih zgrabe ili će to neko drugi. Pošto se čini da se tržište električnih vozila hladi, prodaja ova dva modela sa benzinskim motorima po verovatno nižoj ceni ima smisla posebno imajući u vidu da je novi cilj kompanije da ostvari milionsku godišnju prodaju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Čak i sa benzinskim verzijama Wagoneera S i Recona, postizanje „miliončeta“ i dalje izgleda kao preambiciozan cilj u ovom trenutku. Jeftinija vozila koja bi indirektno zamenila Renegade i Cherokee bi pomogla da se poveća obim prodaje. Gore navedeni Jeep Avenger bi mogao biti rešenje za SAD, ali nije pomenut tokom intervjua.

U međuvremenu, Wagoneer S sa 600 konjskih snaga trebalo bi da se pojavi u prodaji u trećem kvartalu godine. Sa ubrzanjem od 0 do 100 km/h za manje od tri i po sekunde, to će biti Jeepovo najbrže vozilo ikada. Ima domet od oko 640 km i pogon na sva četiri točka sa dva motora. Šef kompanije kaže da veliki električni SUV može privući kupce Tesle koji „žele nešto sofisticiranije“.

Manji Recon stiže do kraja godine i imaće svoju prvu punu godinu u prodaji sledeće, 2025. godine. Osim platforme STLA Large, tehničke specifikacije nisu otkrivene, ali bi trebalo da bude manji od Wagoneera S. Filosa predviđa da će Wranglerovi kupci zainteresovani za elektrifikovane terence će želeti Recon.

AutoRepublika

(161)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„Milionče“ mogu samo da sanjaju.

BB

Ja ne znam šta je sa tim stratezima u velikim kompanijama, pnauvijek ke bilo da se manja vozila prodaju u velikom obimu a veća i skuplja u manjem i to dosta manjem obimu, pa ne može svaki čovjek da da’ „crno iza nokta“ samo da bi imao 21″ alu felge ili neku moćnu našinu sa 21″ ekranom…

I onda očekuju da samo skupe đodele prodaju u velikim količinama. Ekonomske prilike (ne one izražene u novcu već one iskonske, logične) jednostavno ne dozvoljavaju takav razvoj situacije… Moj đednje govorio: Ne možeš iz dlana dlaku iščupati…

igi

Na kraju će da vrate i dizele.

MRN

Baš tako.

Matija

S obzirom na trend koji hara u e-segmentu, proizvodjaci moraju da igraju na dva paralelna koloseka istovremeno – e-pogon ali i dovoljno mesta za gorivni motor. Ko zna sta donosi sutrasnji dan! Za haos koji je upravo nastupio u e-segmentu odgovornost snose direktno politicari! Bezbroj puta su bili upozoravani da je za funkcionisanje e-pogona potreban red u distribuciji punjaca! Potrebni su novi propisi i standardi koji bi omogucili bezbriznu eksploataciju e-vozila! Momentalno vlada strah sa osnovnim pitanjem: da li cu stici do sledeceg punjaca i sta me tamo ceka?

Matija

Jutros je ovde izasla analiza sta moze da se ocekuje na trzistu sirovina potrebnih za e-vozila, proizvodnju i distribuciju struje. Prognoze su crne, sirovina nece biti dovoljno! Industrija je toga svesna – jer oni moraju da misle! Za razliku od politicara, koji niti znaju niti misle vec samo zahtevaju. Uopste u industriji vlada velika nesigurnost, dugorocno planiranje uopste nije moguce! Svaki menadzer koji na sav glas vice „e-pogon ili nista!“ laze samog sebe i sve oko sebe! To je razlog zasto menadzeri VWa zahtevaju slogu u redovima proizvodjaca, da svi zajedno krenu na baterijski pogon. „Pa sta bude“ – ovo… Pročitaj više »