1. Home
  2. Vesti
  3. Imamo novi serijski automobil s najvećim kočnicama na svetu
Imamo novi serijski automobil s najvećim kočnicama na svetu
3

Imamo novi serijski automobil s najvećim kočnicama na svetu

4.06K
3
Podelite sa prijateljima:

I inače veoma zanimljiva istorija ostrvske marke Bentley, sada je dobila novo poglavlje. U knjige će ući priča o tome da su kupe i kabriolet Bentley Continental GT Speed profitirali implementacijom nove i veoma napredne šasije koja kombinuje četiri nove tehnologije. Uz nova rešenja, kako navodi sam proizvođač, performanse i vozna dinamika velikih grand torera penju se na nove visine.

Nova šasija dolaz s trokomornim aktivnim vazdušnim oslanjanjem, što uz adaptivne amortizere igra ključnu ulogu u balansu automobila, pružajući veoma solidnu osnovu za tako nešto. S renoviranom platformom stižu i novorazvijene ugljenokeramičke kočnice (karbon-keramičke), program varijabilne elektronske kontrole stabilnosti, upravljanje na sve točkove, kao i elektronski kontrolisan diferencijal s ograničenim proklizavanjem.

Bentley je, u želji da Continental GT Speed ponudi udobnu i agilnu vožnju. prilagodio ukupno raspoloživu trakciju po osovinama, pronalazeće različit balans kada je aktivan režim vožnje Comfort ili pak Sport, kada je prenos snage kalibrisan na način da dominantni pogonski točkovi postaju oni nazad, tako što se na njih šalje veća porcija dostupnog obrtnog momenta.

Nove karbon-keramičke kočnice dolaze s diskovima prečnika 440 milimetara na prednjoj osovini, uz desetoklipne kočne čeljusti, na koji način su se kvalifikovale kao najveće na svetu, bez razlike o kojoj klasi automobila se radi. Da je umesto keramičkih diskova došlo do instalacije standardnih, na gvožđu zasnovanih, masa automobila bi bila veća za 33 kilograma.

Program elektronske stabilnosti vozila (Electronic Stability Control – ESC) omogućava više slobode za razigrane sklonosti vozača po neravnim podlogama. Kada je aktiviran dinamični režim vožnje (Dynamic), sistem dozvoljava promenu položaja vozila, u skladu sa željom vozača.

Okretnost i stabilnost vozila su dalje unapređene ugradnjom novog sistema upravljanja koji omogućava zakretnje zadnjih točkova, kao i elektronski kontrolisanog zadnjeg diferencijala. Pri niskim i osrednjim brzinama kretanja, zadnji točkovi, svejedno kupea ili kabrioleta GT Speed se okreću u suprotnom smeru od prednjih točkova, kako bi se pripomoglo brzoj izmeni pravca kretanja. Nasuprot tome, zadnji točkovi se okreću u istom smeru u kom i prednji, kada se vozilo kreće velikom brzinom, na koji način se jača stabilnost.

Takozvani grand turer Bentley Continental GT Speed je u stanju da sprint od 0-60 milja na čas obavi za 3,5 sekundi, što će reći da ostaje sporiji od, na primer BMW-a M5, koji tokom istog vremena dostigne 100 km/h. Najviša brzina ostrvskog dragulja iznosi 335 km/h.

AutoRepublika

(4057)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

A pošto je jedna zamena prednjih i zadnjih diskova i disk pločica ?
Jedan ili oba bubrega?

BB

Košta oba bubrega, ali vlasnici takvih auta ne prodaju svoje već tuđe bubrege..ž

moron

Pametno zboriš