1. Home
  2. Vesti
  3. Čekajući Mazdu CX-80…
Čekajući Mazdu CX-80…
1

Čekajući Mazdu CX-80…

145
1
Podelite sa prijateljima:

Novi japanski SUV očekujemo koliko već naredne nedelje, iako Azijati propustiše priliku da s nama podele koju reč o tehnološkim karakteristika novajlije. Međutim, da se naslutiti da će novi krosover naslediti ono što videsmo o manjem modelu po imenu CX-60.

Evropska divizija Mazde je najavila novi proizvod na četiri točka, krosover CX-80, i njega ćemo u zvaničnom obličju videti već 18. aprila. Ovo će biti četvrti model u prestižnoj porodici SUV-ova na globalnom nivou, a koji su izrađeni na platformi sa uzdužno postavljenim motorom i primarni pogonom na zadnje točkove. Novajlija će se pridružiti već ponuđenim krosoverima s indeksima: CX-60 , CX-70 i CX-90. Mazda CX-80 će se pojaviti na mnogim tržištima, sa izuzetkom Sjedinjenih Država. Istovremeno, u Evropi će dolazeći krosover biti tek druga luksuzna Mazda, pa će na našem kontinentu zauzeti poziciju vodećeg modela.

Japanska kompanija je saopštenje za javnost obogatila bezveznim i uobičajenim tizerima. Međutim, dizajn već dugo nije tajna, jer su još u februaru, na mreži objavljene patentne slike Mazde CX-80 . Sudeći po onome što vidimo na njima, „osamdesetica“ će biti rastegnuta verzija Mazde CX-60, a kao što znamo, ovaj krosover je isključivo petosed. Inače, po sličnom receptu se prave i druge skupe Mazde, pri čemu mislimo na krosover CX-70 koji je, u stvari, verzija modela CX-90, samo s pet sedišta, dok ovaj poslednji nudi unutrašnjost s tri reda za sedenje.

Ali i dalje su predviđene neke osobenosti modela CX-80. Konkretno, zadnji branik će biti drugačiji, prozori iza zadnjih stubova će biti uvećani, dok će pored toga biti i uokvireni masivnijim hromiranim umecima. Prema navodima kompanije, dužina CX-80-a biće skoro pet metara, dok je međuosovinsko rastojanje na nivou koji prevazilazi tri dužinska metra. Ovi indikatori koji karakterišu manju Mazdu CX-60 su: 4.740/4.745 milimetara (u zavisnosti od tržišta) i 2.870 mm.

 

Prednji deo kabine će verovatno biti dizajniran kao i kod drugih prestižnih krosovera azijskog brenda. Istovremeno je najavljeno da će biti tri konfiguracije za drugi red. Među opcijama su i dva pojedinačna sedišta „u kombinaciji sa centralnom konzolom“.

Kako naglasismo u početku, još uvek nema ni reči o tehnologiji, ali će je najverovatnije Mazda CX-80 podeliti brojna rešenja iz ove oblasti s manjom Mazdom CX-60. Asortiman ovog poslednjeg uključuje 2,5-litarski atmosferski benzinaci 3,3-litarski šestoklipni agregat s cilindrima rasutim u liniji. Biće to turbodizel, dok oba motora mogu imati blagohibridni dodatak. Krosover sa nižim cifarskim indeksom takođe dolazi u obliku punomasnog dopunjivog hibrida s ugrađenim benzinskim motorom radne zapremine od 2,5 litra. Naravno, CX-80 će nuditi pogon na sva četiri točka.

Prijem narudžbina na evropskom tržištu počinje tokom najlepšeg meseca u godini (verujem da smo saglasni da je to maj). Novi proizvod će dobaciti do maloprodajnih lokacija negde u jesen, pa se možemo podsetiti da Mazda CX-60, u Nemačkoj na primer, danas košta najmanje 47.390 evra.

AutoRepublika

(145)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Znači, još najviše šest dana do dana kada ćemo najkasnije videti fotografije pravog vozila, a ne ove patentne fotografije.
Pa, da sačekamo 😊