1. Home
  2. Vesti
  3. Renault Espace se možda vraća retro dizajnu i među kombije
Renault Espace se možda vraća retro dizajnu i među kombije
29

Renault Espace se možda vraća retro dizajnu i među kombije

2.50K
29
Podelite sa prijateljima:

Istorija Renaulta Espacea je započela 1984. godine, lansiranjem prve generacije velikog minivana. Model je prošao kroz pet naraštaja tokom prethodnih decenija, dok je šesti Espace predstavljen u martu 2023. godine, ali ne više kao MPV, već kao SUV. U stvari, aktuelni Espace je ništa drugo do produženi kompaktni krosover Austral, a koji je i sam debitovao u proleće 2022. godine. Sada se očekuje potencijalni povratak Espacea izvornoj klasi uz ponudu potpuno električne verzije.

O ovome je izvestio ostrvski Autocar, pozivajući se na Olivera Broseta koji je odgovoran za razvoj platforme Ampr Medium. Uz opasku da bi trebalo da bude električni, dodajemo i da postoje indicije da će stil biti inspirisan onim koji je promovisala prva generacija modela.

Predstavnik Renaulta je napomenuo da kompanija još uvek razgovara o mogućnostima oživljavanja minivena u svetlu planiranog proširenja „zelene“ linije kroz nove segmente. „Tehnički posmatrano, mislim da je to moguće“, komentarisao je Olivije Broset, „ali nakon toga ćemo morati da razmotrimo da li će MPV naići na dobrodošlicu među evropskim kupcima“.

U britanskoj publikaciji se navodi da potencijalni novi Renaultov minivan može imati drugačije, a ne izvorno opredeljeno ime. Za sada ćemo ga svejedno nazivati MPV Espace. Očekuje se da će njegova unutrašnjost biti konstruisna za sedam putnika, a zasnivaće se na platformi Ampr Medium (poznatoj i kao CMF-EV). Ista će novi proizvod učiniti sličnim Nissanovoj Aryii, kao i električnom Renaultu Megane E-Techu i Scenicu E-Techu.

Pretpostavlja se da će „zeleni” Renaultov minivan moći da se takmiči sa Volkswagenovim ID.Buzzom i Kijom EV9-om, dok će se pored toga, nadmetati za naklonost kupaca sa kineskim putničkim kombijima. Tu se na primer misli na modele kao što je Xpeng X9 (koji je u prodaji na domaćem tržištu početkom ove godine) i Zeekr Mix (lansiranje novog proizvoda na četiri točka je otkriveno tokom prošlog meseca).

Očekuje se da će MPV Espace slediti primer budućih električnih automobila Renaulta 5, 4 i Twinga, odnosno da će biti uređen u retro stilu. Ako projektu bude dato zeleno svetlo, moguće je da će se novi minivan sa jednovolumenskom karoserijom raspoznavati zbog svog „kockastog“ oblika, kratkih prepusta i jedinstvene linije haube i vetrobrana.

Francuska marka u međuvremenu ne zaboravlja ni modele pokretane motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva. Tako je pre dan-dva predstavljen restilizovani Renault Captur. Subkompaktni krosover je ostaoo bez kožne unutrašnjosti i  hromirane elemente, ali je zato dobio je novu „njušku“. S druge strane, novajlija je zadržao opremu iz predreformske verzije. Prodaja osveženog SUV-a u Evropi počeće ovog meseca.

AutoRepublikag

(2495)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

29 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator🇷🇺Z

Pozdravljam ovaj potez Renaulta,konačno neko čuje kritike…ono što zamjeram je struja.To je promašeno,od toga nema ništa i nikada neće biti,eventualno možda i to veliko možda u malim gradskim automobilima.Renault ( a svi drugi brendovi) treba dignuti ruke od struje i sav svoj fokus usmjeriti na razvijanje benzinskih i dizelskih motora.Kada se sve sabere i oduzme,SUS motor je ispred svih,bio i biće dok je svijeta i vijeka.

S mile

Naravno bice elektricni, kostace ko svetog petra kajgana, i proci ce kao VWov kombi… Puno price, malo prodaje

BB

K’o mačiji sex, nit veće dreke nit manjeg k..ca

Matija

Miniven je veoma koristan tip automobila, moze da bude veoma lep i dinamican. Zbog cega su zapostavljeni? Najvise zbog nekreativnosti proizvodjaca, uopste ne pokazuju razumevanje za ovu vrstu vozila!

Yankee

Ne znam za Evropu, ali u Americi minivanovi su nestali dolaskom krosovera. Jer minivan nema neku prednost nad krosoverima osim mozda kliznih vrata, a pri tom se smatraju vozilima koje voze ocajne domacice. Amerikanci koriste izraz „soccer moms“ i niko ne zeli da vozi vozilo sa imidzom soccer moms – cak ni soccer moms vise ne zele. Iz istog razloga su nestali i karavani u Americi.
Ali evo moj brat gleda da kupi minivana, tera ga zena od kada imaju dete.

Izmenjeno 25 dana pre od strane Yankee
Matija

Hvala ti na informaciji, ovako nesto jos nisam cuo ali moram da prihvatim!
Sto se Evrope tice, pozicija minivena na trzistu uopste nije tako problematicna, sa pojavom SUV jednostavno tiho nestaju sa scene. Kao i limuzine.

Renault Terminator🇷🇺Z

Bravo,potpisujem napisano.
comment image

Matija

Jesi li ovo ti na slici? E, onda imas moj lajk! 🙂

Renault Terminator🇷🇺Z

Haha..nisam ja.Profesor doktor Branimir Nestorović je na slici,MI Snaga naroda🙂

MRN

MPV klasa je umrla dok su još imali SUS pogon.
Džaba im sada i struja. Neće to pomoći. Osim ako misle da ga promovišu kap gradski mini bus.

Matija

Miniven protiv SUVa. U cemu je atraktivnost SUVa? Kao glavni adut u medijima se pojavljuje visoka pozicija sedenja i navodno preglednost. U realnost ovog poslednjeg absolutno sumnjam jer su prozori na SUVu vrlo niski, na okolinu se gleda kao iz tenka! Vise puta pravio sam probne voznje sa SUV i ne vidim nikakvu prednost u odnosu na miniven, u nekim parametrima cak zaostaju. Prava atraktivnost SUVa sastoji se u sledecim parametrima: – Dizajn, koji je sasvim drugaciji od limuzine i minivena a dizajnerima pruza sire mogucnosti. Dizajn limuzina stagnira a minivenovi su vec odavno postali dosadni. – Velicina – pri… Pročitaj više »

M M

SUV ima sve mane jenog „đipa“ a ni jednu njegovu prednost (realnu prednost)

SUV kupuju neotesani pametnjakovići koji ne znaju čemu bi služio „đip“ a koji ne silaze sa asfalta.

Kad se budu SUV auti (čitaj ljuljajuće kante) budu posebno oporezovale i dobijale posebne namete u saobraćaju, počeću da verujem u zelenu agendu.

SUV nikako nije za grad, nije za autoput, nije za krivine, nije za nizbrdo, nije za uzbrdo, nije za sneg ili blato.
Nije ni za kur****ac.

Matori

+1

MRN

Ovu jasnu i lepu definiciju SUV vozila i njihovih vlasnika treba što pre uneti i u „Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima“ … 😊

BB

Juče sjednem u Q8, i noge držim kao u limuzini – opružene, i skontam da meni to ne odgovara, daleko bolje mi je u Berlingu – kao za stolom, manje se umorim… Što se tiče potrošnje, životni prosjek ma Berlingu stoji na 5.2, dakle ta aerodinamika je precijenjenja i zbog toga gubiti druge prednosti je suludo. Skoro kolega došao sa novim X1, i komentarišemo koji je veći klirens i obojica se složimo da je kod X1. Međutim, moj rokovnik se ne slaže sa nama dvojicom, uredno staje pod oba vozila na isti način, dakle samo je osjećaj klirensa u pitanju.… Pročitaj više »

MRN

Rokovnik ti dodje kao „šubler“ ?
Razumeo bih da neki pravnik „palcem“ meri te milimetre, pa da mu 189 mm i 160 mm ispadne isto 😊

Matija

Audi Q8, 2023, ima sledece dimenzije: 4915 x 1937 x 1617 mm. Kao i kod mnogih drugih SUV vozila, njegova visina je prevara jer visina unutrasnjeg prostora nije u proporciji sa spoljasnjom visinom. Iz razloga cvrstoce podna konstrukcija je masivna, citaj visoka, tako da je pod enterijera mnogo visi nego kod limuzine. Rezultat: unutrasnji prostor ima skoro istu visinu kao i limuzina A8.

M M

Q8 nije za porediti sa Berlingom….. kotaricom. Q8 je nekakv (ipak) „đip“ nije SUV Q8 vozim ili se vozim u (njima) jako često. A vozim se i u A8. Q8 ima prilično kulturno sedenje, možda su pozadi sedišta manjih gabarita za ovakog konja ko ja. i sedi se u nekom neutralnom položaju. Ja ne podnosim sedenje ko na kafanski stolicama. Zaboli me išijas, nemam osećaj – fling vožnje, neudobno je posebno ako voziš krivine brže. Q8 3,0 TDI (ovo novoji – novi) imaju nešto oko 300 ks, i za svoje gabarite, težinu i automatski menjač, troše prosečno – smešno. Koliko… Pročitaj više »

M M

Reno već ima Trafika….. U mnogo varijanti.
Najbolji kombi na svetu. Dosta ga vozim, nema premca.
Pitajte vozače hitne pomoći koji je daleko No1 kombi…
Sa onim „putničkim, što ima pozadi red sedišta i ekstra tovarni prostor sa luksuznijom opremom, može se na kraj sveta. Jako udobno i ekonomično vopzilo, jako kvalitetno.
Tako da bi se ovaj Espas mogao komotno na njemu bazirati, sa ekstra opremom, luksuznim sedištima…..

BB

Pa kakav položaj sjedenja imaš u njemu? 😀
S obzirom da si se par redova iznad izjasnio da ti ne odgovara taj kombijesvki (za kafanskim stolom) osjećaj, a ovdje navodiš da možeš na kraj svijeta… 😉

Eto, tako i ja sa svojom kotaricom mogu bilo gdje i MENI trenutno najbolje odgovara.
A slažem se s tobom u vezi Trafika, slažem se i u vezi Q8 ako nekome takav auto odgovara (vlasnik toga ima i Tuarega, i veli da je Tuareg mnogo bolji auto sa NJEGOVE tačke gledišta).

M M

Trafik je nešto kao autobuski prevoz. Ako ti autobus odgovara onda je to – to. Nešto luksiiznije i dosta komotnije za noge – kolena. A kao vozač u Trafiku, osećam se skoro kao u nekom automobilu. Recimo udobnije nego u Berlingu. Od kombija, ja ne znam za udobniji i ekonomičniji po potrošnji…. Ako se pogleda Espas 1, Trafik bi se lako mogao dovesti u sličnu formu, samo još komotnijim. Recimo nešto još bolje nego što je napucani Mercedes Vito Tourer Tuareg ima u poodici.. Da je bolji od Q8, neće biti nikad. Možda je u nekim starijim varijantama nešto komotniji,… Pročitaj više »

BB

Njegov Tuareg je ovaj najnoviji (možda 2020-21), reklo bi se par sa Q8. Vjerovatno ima neko fazon gdje ga više cijeni, reče da mu bolje leži na putu… Ko zna… A što bse tiče Trafika (a i mnogih drugih sličnih) kad gledaš razliku klotare i VIP verzije razlika je ogromna u cijeni a minimalna u mehanici. Pa me onteresovalo kako se ne pojave tapetarske firme koje će klotaru opremiti malo luksuznije i udobnije, plus neka mehanička minimalna izmjena i eto ti dugoprugaške mašine. Nisam mislio toliko u svijetu, ima ih, nego kako naš preduzetnički duh ne proradi u tom smjeru…… Pročitaj više »

MRN

Trafik je „udoban“ ???
Da li si se ti nekada provozao „pozadi“ ?

M M

Kako da ne. U više varijqanti.
Vozio sam se u Trafik klasičnom kombiju u tovaarnom sanduku na točku. Pa sam se razbio posle kočenja 🙂

A ovaj „mešoviti“ trafik, sa luksuznijim sedištima i opremom (3 sedišta pozadi), udobniji je od mnogo poznatih SUV-ova i sl…..

MRN

Pa, vozio sam se i ja u „putničkom“, pozadi. Zato te i pitam.

Renault Terminator🇷🇺Z

Kakva je zadnja osovina tom putničkom Trafiku?Ja mislim da je ista kao i u teretnoj varijanti,taljiga i gibnjevi.Ako je tako,od te udobnosti nema ništa,to ti je kao da se voziš u konjskoj zapregi pozadi.

M M

Torzione opruge…..
Mislim na svim Traficima
Raznih tvrdoća.
Auto je to, nije taljiga

M M

spiralne torzione……

BB

Multilink 🤣😂🤣