1. Home
  2. Vesti
  3. Dongfeng priprema električni krosover eπ 008
Dongfeng priprema električni krosover eπ 008
4

Dongfeng priprema električni krosover eπ 008

85
4
Podelite sa prijateljima:

Elektrifikovana marka eπ je posve nedavno kreirana od strane koncerna Dongfenga. To se zbilo u jesen 2023. godine. Prvorođenče ovog brenda je stiglo u obliku liftbeka po imenu eπ 007, ali je odmah najavljen i veliki krosover. Zvaće se eπ 008 i skoro je spreman za debitantski nastup.

Informacije o njemu nedavno su se pojavile u kineskoj bazi sertifikata, a sama kompanija Dongfeng je objavila fotografije automobila, doduše propisno oblepljenog maskirnom folijom.

Ako se liftbek eπ 007 razmeće modernom dvodelnom glavnom rasvetom na nosu vozilu, onda je za krosover izabran mirniji dizajn. Što se tiče veličine, to je „brat“ poznatijinih modela koji se odazivaju na imena Nissan Pathfinder ili Toyota Highlander. Tako je novajliji dužina na nivou od 5.002 milimetra, širina je 1.972 mm, visina je 1732 mm. Međuosovinsko rastojanje meri 3.025 mm.

Kada je neko vozilo takvih gabarita, onda i nije nešto preterano teško smestiti tri reda sedišta, a Dongfeng je već potvrdio prisustvo modifikacije sa šest mesta za sedenje.

Unutrašnjost krosovera po imenu eπ 008 se do sada pojavila samo na oskudnoj špijunskoj fotografiji, a sve je u duhu modernih kineskih električnih vozila. Dakle, vidimo dva ekrana, platformu za dopunjavanje baterija pametnih telefona i minimalan broj dugmadi. Navodi se da će multimedijalni sistem posedovati procesor tipa Qualcomm Snapdragon 8155, a koji bi trebalo da obezbedi adekvatnu brzinu i dovoljnu svestranost.

Sertifikat za eπ 008 je do sada naslovljen za samo dve verzije, i to obe koje će dolaziti s pogonom na zadnje točkove. To su hibridnoj i potpuno električni. Dopunjiva benzoelektrična verzija je opremljena tradicionalnim turbo motorom s indeksom 1.5 koji proizvodi 147 konjskih snaga i i elektromotorom s još uvek neimenovanom moći.

Čisto električni domet ove verzije je „samo“ 154 kilometara. Električni automobil pruža elektromotor snage 272 „konjića“ i domet od 636 kilometara. Maksimalna brzina obe varijante je ograničena na 180 km/h. Ali nema sumnje da će postojati snažnija verzija s dva motora, jer ga ima i bratski liftbek s odrednicom 007. S druge strane, krosover je izrađen na istoj platformi po imenu Dongfeng Quantum Architecture od 800 volti.

Preostale tehničke specifikacije će biti poznate nakon zvanične premijere. Svečani događaj će biti održan krajem aprila na Salonu automobila u Pekingu.

AutoRepublika

(85)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Totalno dosadan i bezlican dizajn! Na pultu dva tableta kao slucajno tu ostavljena! Kakav uspeh ocekuju kineski menadzeri sa ovakvim „remekdelom“?

Milan Grozdanović

Kad se već zove „eπ“, trebalo je da se zove eπ 01 ili eπ 10, da bi u imenu objedinio četiri broja koji su na neki način osnov matematike kao nauke

S mile

Kako li se izgovara, i pii 🤔

BB

Najbolje bi bilo da se zove „e u 3 pi“ 😜