1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Policija Britanije koristi kamere s veštačkom inteligencijom za jačanje bezbednosti na putevima
Policija Britanije koristi kamere s veštačkom inteligencijom za jačanje bezbednosti na putevima
0

Policija Britanije koristi kamere s veštačkom inteligencijom za jačanje bezbednosti na putevima

26
0
Podelite sa prijateljima:

Proba nove mobilne tehnologije na nacionalnim auto-putevima, koja koristi veštačku inteligenciju (AI) biće proširena širom Velike Britanije. Kamere, koje automatski otkrivaju vozače koji nisu vezani pojasom ili koriste mobilne telefone tokom vožnje, biće proširene sa deset dodatnih policijskih jedinica.

Oni će koristiti novi komplet koji se montira na vozilo ili prikolicu i ima više kamera koje pružaju različite poglede na vozača i njihove putnike. Sistem je prvi put pokrenut 2021. godine i koristi modernu tehnologiju da uoči vozače koji voze bez pojasa ili telefonom.

Podaci se zatim obrađuju i šalju policiji, koja vozača obaveštava o njegovim postupcima putem pisama upozorenja u kojima se navode opasnosti njegovog ponašanja. Prema istraživanjima policije, četiri puta je veća verovatnoća da će vozači biti u sudaru ako koriste mobilni telefon tokom vožnje.

Takođe je dvostruko veća verovatnoća da će poginuti u sudaru ako nisu vezani sigurnosnim pojasom. Policijske snage koje učestvuju u ovome su Daram, policija Velikog Mančestera, Hambersajd, Stafordšir, Zapadna Mersija, Nortemptonšir, Viltšir, Norfolk, policija doline Temze i Saseks.

U partnerstvu sa AECOM-om, praćenje je počelo 19. februara i trajaće do marta 2025. godine. Iako trenutno nije zakazano, postoje planovi da se tehnologija po prvi put fiksira na portale dajući neometan pogled na sve trake. Slike uhvaćene „AI“ kamerama se prosleđuju policiji na razmatranje o bilo kojoj radnji koju treba preduzeti. Vozači koji krše zakon mogu biti kažnjeni i do 500 funti zbog nevezivanja pojasa uz kaznene poene. Svako ko bude uhvaćen da koristi mobilni telefon za volanom mogao bi se suočiti sa kaznom do 1.000 funti i šest kaznenih poena na dozvoli.

Šef nacionalne službe za bezbednost učesnika u putevima, Met Stejton, rekao je: „Znamo da su ometana vožnja i nevezivanje pojaseva bili ključni faktori u velikom broju incidenata koji su doveli do stradanja ili ozbiljnih povreda ljudi“. „Radeći sa našim policijskim partnerima želimo da smanjimo ovako opasnu vožnju i smanjimo rizike koji predstavljaju i vozače i druge ljude. Verujemo da će korišćenje ovakve tehnologije naterati ljude da ozbiljno razmisle o svom ponašanju u vožnji“. „Nastavićemo da ulažemo u tehnologiju koja bi mogla da pomogne da svi koji koriste naše puteve dođu kući bezbedni i zdravi“.

AutoRepublika

(26)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments