1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Još jedan nesuđeni Peugeot sa pokretnim krovom – RCZ Cabriolet
Još jedan nesuđeni Peugeot sa pokretnim krovom – RCZ Cabriolet
0

Još jedan nesuđeni Peugeot sa pokretnim krovom – RCZ Cabriolet

111
0
Podelite sa prijateljima:

Nedavno prenesmo priču o prototipu prethodne generacije Peugeota 208, a s obzirom da su kabrioleti deo tradicije francuske marke sa znakom lava, ne čudi da su otprilike u isto vreme radili na razvoju kabriolet verzije kupea RCZ. Kao i prošli put, i ovaj nesuđeni novajlija se nalazi u Peugeotovom muzeju punog imena Musée de l’aventure Peugeot, u Sošou.

Kada je francuski brend lansirao kupe RCZ 2009. godine (čini nam se da je taj model reklamirao niko drugi do mnogima omiljeni sportista Novak Đoković), mnogi su počeli da razmišljaju o kabriolet verziji. Pogotovo što je stil ovog sportskog automobila formata 2+2 veoma podsećao na Audi TT, koji je bio dostupan kao Roadster skoro od samog početka.

Profesionalni i ilustratori amateri su se odlično proveli zamišljajući rezultat. Čak je i francuski proizvođač karoserija Heuliez, koji je posebno proizveo krov za 206 CC, napravio neke skice. Ali „Pežo“ nije bio zainteresovan za to. Barem se tako mislilo, jer kabriolet iz muzeja dokazuje da je projekat zaista bio u razmatranju.

Nažalost, kao i 208 Cabriolet sa kojim se nalazi na izložbi Style & Design, ovaj RCZ Cabriolet nikada nije imao zeleno svetlo za ulazak u proizvodnju. Prema malom obrazloženju koji prati vozilo, ovo odbijanje industrijalizacije bilo bi povezano posebno sa „oblikom krova koji, uprkos nekoliko verzija, ne uspeva da prenese šta je potpis RCZ-a: poseban zaobljeni dizajn zadnjeg dela deo krova.

Istina je da je jedinstveni oblik krova, koji evocira kreacije italijanskog proizvođača karoserija Zagatoa, bio jedna od glavnih originalnosti francuskog kupea. Ovaj efekat je teško reprodukovati sa platnenim krovom. Stoga je odsutan od modela izloženog u Sošou, koji ipak ima prilično originalnu i razrađenu haubu, sa malim staklenim delom iznad suvozača. Zadnja sedišta kao da su sačuvana, što nije slučaj na TT Roadsteru.

Da li su ova stilska razmatranja zaista glavni uzrok odustajanja od ovog projekta? Čini se da je teško poverovati. Kao i 208 Cabriolet, i ovaj RCZ Cabriolet je nesumnjivo pre svega bio žrtva finansijskog zdravlja PSA grupe, koje je tada bilo nesigurno. Kompanija je u stvari bila blizu bankrota početkom prošle decenije, što ju je primoralo da da prioritet modelima sa visokim prodajnim potencijalom, kao što je druga generacija kompaktnog SUV-a 3008.

RCZ Coupe bi, sa svoje strane, prekinuo karijeru. Nestao je sa tržišta 2015. godine, a da nije imao ni najmanju zamenu. U vreme kada je rival Audi TT upravo napustio igru zbog nedostatka kupaca, dolazak naslednika danas se čini neverovatnijim nego ikada. Što nije sprečilo nekoliko ilustratora da zamisle kako je mogla da izgleda druga generacija RCZ-a, ponekad čak i u verziji sa otvorenim krovom.

AutoRepublika

Izvor: L’Argus i Musée de l’aventure Peugeot

(111)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments