1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Volkswagen Phaeton W12
AR pijaca klasika: Volkswagen Phaeton W12

AR pijaca klasika: Volkswagen Phaeton W12

2.66K
4
Podelite sa prijateljima:

Pomalo zaboravljeni model Volkswagen Phaeton se iznenada našao u svim automobilskim medijima protekle sedmice, šest godina nakon što je njegova serijska proizvodnja kompletirana. Razlog takvog pisanja je što se nemački proizvođač vozila odjednom dosetio da sa nama podeli zvanične fotografije planiranog naslednika koji nikada nije ugledao serijsku proizvodnju, a tu priču je prenela i AutoRepublika. Možete da je pročitate ovde.

I odjednom, oglasi su prepuni polovnjaka ovog četvorotočkaša koji je svojevremeno želeo da nadmaši proverene igrače u segmentu poslovnih sedana, kao što su Mercedesova S Klasa i BMW-ova Serija 7.


Volkswagen je isporučio 84.253 primerka tokom četrnaest godina proizvodnje, a većinu isporučenih jedinica na evropskom tlu je pokretao dizel motor sa šest cilindara. Amerikanci su naravno prefirirali „osmake“, ali daleko od toga da nije postojalo i drugih alternativa.

Jedna od njih je došla u vidu fantastičnog 5,0-litarskog dizela s deset cilindara, ali ako biste želeli da bude „najveći baja“ u selu, onda je izbor padao na izvanredni 6,0-litarski benzinac sa čak dvanaest cilindara. Da, isti onaj koji smo mogli da vidimo u Volkswagenu Touaregu, Audiju A8, i naravno u velikom broju modela ultraluksuznog brenda Bentley.

Nudio se u dve generacija. Ona prva, sklapana od 2002. do 2004. godine, se mogla pohvaliti s 414 konjskih snaga i maksimalnih 550 Nm obrtnog momenta, dok je naslednik bio za 30 „grla“ moćniji. Proizvodio se sve do 2011. godine i pružao je ubrzanje od nule do 100 km/h za 5,9 sekundi i maksimalnu brzinu limitiranu na 250 km/h.

Verovali ili ne, radi bezbednosnih standarda oni primerci „preko bare“ su bili limitirani na maksimalnu brzinu od 210 km/h. Ovaj motor je originalno bio uparen samo sa petostepenim automatskim menjačem i pogonom na sva četiri točka. Za ovakvo zadovoljstvo je bilo potrebno izdvojiti čak 94.600 američkih dolara ili 148.390 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Samo 452 Phaetona sa motorom „koji je poređao“ dvanaest cilindara je pronašlo kupce na američkom tržištu tokom 2004. godine, a jedan od njih se nedavno pojavio na sajtu za preprodaju „Bring a Trailer“. Do sada je prešao oko 76 hiljada milja (121.600 kilometara) i trenutno se nalazi u gradu Darijen unutar savezne države Viskonsin.

Prethodno je proveo vreme u Kaliforniji i uglavnom je u originalnom stanju, s izuzetkom prednjeg branika koji je u međuvremenu zamenjen zbog sitnijih oštećenja. U oglasu se ne navodi mnogo informacija o njemu, osim da je bogato opremljen i da je celokupna elektronika funkcionalna. To se odnosi na kožni enterijer, vazdušno ogibljenje, 19-inčne felne preuzete sa Bentlija i naravno, na celokupnu elektroniku koju bismo očekivali da vidimo u automobilu sa takvom cenom.

Jedna od velikih mana Phaetona je njegov ubrzani gubitak vrednosti. Vlasnik je do sada primio dvanaest ponuda, a najviša od njih iznosi tek 12.500 najmanjih zelenih novčanica. Doduše, do kraja aukcije je u trenutku nastanka ovih redova, ostalo još tri dana, ali ako pogledamo istorijat vrednosti Phaetona na aukcijama, teško da će brojka biti značajno viša.

Ako ništa drugo, jedan vlasnik će verovatno dobiti fantastičan automobil za koji će održavanje biti skuplje nego što sam četvorotočkaš vredi… Pa ko voli nek izvoli.

Zoran Tomasović

(2663)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Blizak rođak Audi-ja A8, još bliži Bentliju(čelična karoserija).Najskuplji VW koji je ikad napravljen, vjerovatno i najkvalitetniji.

Matija

Ako ovaj auto dobro pogledate sa strane videcete da je prednja osovina vrlo blizu prednjim vratima a da je prednji prepust dugacak. Zakljucak – koriscena je tehnika Audija, koji tradicionalno ima motor uzduzno ispred prednje osovine. A sada zamislite motorcinu sa 12 cilindara koja tamo visi i svojom inercijom tezi da izbaci auto iz krivine! Slikovito opisano, to bi bilo kao kada uzmete lubenicu od 10 kg, drzite je ispruzenim rukama ispred sebe i pokusate da igrate fudbal. Zasto se Audi opredelio za ovaj koncept nikako mi ne ide u glavu?! Samo zato sto je pre sto godina neki inzinjer… Pročitaj više »

TheStig

Ovaj automobil je nastao samo zahvaljujuci Ferdinandu Piechu pokojnom. Obzirom da je maltene bio gazda VW mogao je bilo kom projektu dati zeleno svjetlo.

Matija

Jasno! Phaeton je bio i nestao, ostao je Audi sa ovim glupim konceptom. Kadilak je resio prednji pogon sa velikim motorom, V8 7 litara, na mnogo bolji nacin.